Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski și membri…

LIVE TEXT Zelenski și membri ai Congresului SUA au discutat despre furnizarea de sisteme Patriot pentru Ucraina. Război în Ucraina, ziua 859

Sursa foto: Ukrinform

UPDATE 22:02 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și o delegație a Camerei Reprezentanților din SUA au discutat despre domeniile în care SUA vor acorda ajutor suplimentar Ucrainei, în special sisteme de apărare aeriană, relatează Ukrinform.

„Am avut o întâlnire cu o delegație bipartizană din Camera Reprezentanților a SUA. Am discutat domeniile-cheie ale asistenței americane suplimentare, inclusiv sisteme suplimentare de apărare aeriană. Acest lucru este extrem de important, deoarece sistemele Patriot contribuie la salvarea de vieți și la protejarea infrastructurii”, a declarat Zelenski.

UPDATE 19:39 Trupele ruse au bombardat masiv orașul Selîdove din regiunea Donețk. Potrivit Administrației militare a orașului, trei persoane au fost ucise, iar 20 – rănite.

„Inumani sângeroși și nemiloși lovesc comunitatea Selîdove cu diferite tipuri de armament. 15 ore, 4 bombardamente, 3 morți, 20 de răniți, dintre care majoritatea în stare gravă și moderată – aceasta este o nouă teroare pentru populație”, se spune în anunțul Administrației.

UPDATE 15:47 Rusia a lansat din greșeală cel puțin 38 de bombe neghidate asupra propriului teritoriu între aprilie 2023 și aprilie 2024, a relatat The Washington Post, citând documente interne privind curățarea și evacuarea bombelor, pe care le-a obținut de la serviciile de informații ucrainene.

Bombele FAB-500, care transportă o încărcătură utilă de 500 de kilograme, au căzut în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a relatat ziarul american. Rusia a început să desfășoare FAB-500 modificate din era sovietică, cu o aripă atașată și un kit de navigație, la începutul anului 2023, ca o alternativă la rachete ghidate cu precizie.

UPDATE 14:42 Statele Unite nu sunt pregătite să invite Ucraina să se alăture astăzi la NATO, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pe 30 iunie într-un interviu pentru The Philadelphia Inquirer, scrie Kyiv Independent.

„SUA vorbesc despre asta în mod deschis. Președintele Joe Biden vorbește despre asta. Și Donald Trump spune că dacă nu doream în NATO, războiul ar putea să nu fi început”, a spus Zelenski.

„Auzim ambele opinii ale celor două partide. Și asta sugerează că nimeni nu vede Ucraina în NATO astăzi. Din păcate”, a declarat președintele ucrainean.

Ucraina și-a exprimat speranța că summitul NATO din iulie de la Washington va aduce un semnal mai clar despre viitoarea aderare a Ucrainei la alianță. Oficialii americani au precizat că țara este puțin probabil să primească o invitație.

UPDATE 11:03 Oamenii legii din Ucraina au reținut un grup de persoane care pregăteau provocări la Kiev pe 30 iunie. În timpul lor, în special, au plănuit să captureze clădirea Radei Supreme, raportează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și de Biroul Procurorului General al Ucrainei, scrie Hromadske.

Anchetatorii ucraineni au stabilit că un grup de oameni plănuiau organizarea o așa-zisă „întâlnire” la Kiev pe 30 iunie, la care doreau să atragă organizațiile publice și oamenii sub pretextul unui eveniment public.

În timpul acestui eveniment, participanții ar fi trebuit să „aleagă un guvern provizoriu” al Ucrainei, să pună mâna pe clădirea Radei Supreme, să-i blocheze activitatea și să „înlăture conducerea statului din atribuțiile lor”. În același timp, conspiratorii nu le-au spus participanților la eveniment despre planurile lor.

Dacă oficialii guvernamentali nu se conformau cererilor lor de a demisiona, conspiratorii trebuiau să preia puterea, spun oamenii legii.

SBU a aflat că grupul a fost condus de co-fondatorul unei organizații publice care este cunoscută pentru acțiunile sale anti-ucrainene din 2015. El a închiriat o sală pentru două mii de oameni în Kiev și a căutat, de asemenea, gărzi de corp militari și înarmați din structuri private pentru a realiza o preluare forțată a puterii.

UPDATE 9:25 În timpul unui atac cu rachete rusești din 30 iunie în regiunea Kiev, trei persoane au fost rănite, inclusiv un copil, anunță șeful administrației regionale de stat, Ruslan Kravchenko, scrie Hromadske.

Toate victimele se află acum într-un spital regional, unde au primit îngrijiri medicale. Totodată, nu s-au înregistrat lovituri asupra infrastructurii rezidențiale sau critice, dar trei case particulare au fost avariate în urma căderii de resturi de obuze într-una dintre zone. Ferestrele, ușile și pereții au fost tăiate.

În plus, în regiune au fost avariate depozite, o serie de clădiri administrative, precum și câteva mașini și o motocicletă.

7:49 Trupele ruse au atacat orașul Vilniansk din regiunea Zaporizhzhia pe 29 iunie, ucigând șapte persoane, inclusiv trei copii, și rănind 36, scrie Kyiv Independent.

Au fost semnalate mai multe explozii după ce o alertă de raid aerian a fost declanșată în regiune. Rusia a lansat două rachete la Vilniansk, distrugând un magazin și clădiri rezidențiale, potrivit poliției din Zaporizhzhia. Mai multe spații comerciale, case și vehicule au luat foc după atac.

„Atacul a avut loc în plină zi, într-un weekend, într-un loc în care oamenii își petreceau timpul liber în centrul orașului. Fără nicio infrastructură militară”, a declarat guvernatorul regiunii Ivan Fedorov la scurt timp după atac.

„Orașele și comunitățile noastre suferă de astfel de atacuri rusești în fiecare zi”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 858