Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski și Biden…

LIVE TEXT Zelenski și Biden se vor întâlni luna aceasta și vor vorbi despre planul de victorie al Ucrainei. A 933-a zi a invaziei militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Sursa: Yuri Gripas/Abaca/Bloomberg via Getty Images

UPDATE 22:00 Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni cu omologul său american Joe Biden în septembrie. Ei vor discuta despre planul Ucrainei de a câștiga războiul. Șeful statului vecin a povestit despre aceasta la reuniunea strategiei europene de la Ialta.

„Îi voi prezenta (n.r.,lui Biden) planul de victorie. Un sistem de soluții interconectate, datorită căruia Ucraina va obține suficientă putere – suficientă pentru a pune acest război pe un curs spre pace”, a spus Zelenski.

După cum a remarcat președintele, pentru a pune capăt războiului, Ucraina are nevoie de poziții puternice atât pe câmpul de luptă, cât și în diplomație – Statele Unite pot ajuta în acest sens.

UPDATE 16:00 Ucraina a efectuat un alt schimb de prizonieri cu Rusia. Drept urmare, alți 49 de bărbați și femei ucraineni s-au întors acasă, potrivit anunțului făcut de Volodîmir Zelenski pe rețelele de socializare.

Soldați ai Forțelor Armate, ai Gărzii Naționale, ai Poliției Naționale, ai Serviciului de Stat al Grănicerilor, precum și civili au fost eliberați din captivitate.

Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război a declarat că acest schimb este unul „special”, deoarece pentru prima dată după mult timp, 23 de femei au fost eliberate din captivitate, inclusiv civili care au fost reținuți de ruși chiar înainte de invazia pe scară largă.

Potrivit Hromadske, acesta este al 56-lea schimb de prizonieri. În total, 3 569 de ucraineni s-au întors acasă de la începutul invaziei pe scară largă, a declarat Avocatul Poporului Dmîtro Lubineț.

Potrivit acestuia, starea de sănătate a celor eliberați este foarte gravă, mulți dintre ei au slăbit zeci de kilograme.

Sursă: Volodîmir Zelenski/Telegram

UPDATE 12:15 În noaptea de 13 septembrie, districtul Mariupol a fost atacat. Acest lucru a fost anunțat de consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko, scrie Novosti Donbassa.

Potrivit lui Andriushchenko, s-a confirmat că a fost lovit un depozit cu muniție și rachete pentru sisteme de apărare aeriană din satul Hliboke, detonarea muniției a durat patru ore.

„Detonarea a durat până la ora 05:20. Detaliile sunt în curs de stabilire. Problema evacuării satului Portivske este în prezent luată în considerare. Totul este blocat de armată. În Manhush, ieșirea spre Mariupol este blocată. Autostrada Mangush-Mariupol este parțial închisă. Potrivit observațiilor de la fața locului, relocarea continuă în modul de evacuare urgentă după înfrângere”, a declarat consilierul primarului din Mariupol.

În noaptea de 11 septembrie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit bazele și depozitul de muniție al rușilor de lângă Mariupol, în urma cărora sunt morți și răniți soldați ruși.

UPDATE 11:00 Contraofensiva recentă a Moscovei împotriva forțelor ucrainene din regiunea Kursk din Rusia este „marginală” în acest stadiu, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, pe 12 septembrie.

Rusia a lansat recent un contraatac în regiunea asediată, care a fost parțial deținută de forțele ucrainene de la începutul incursiunii transfrontaliere pe 6 august.

Ministerul rus al Apărării a susținut că soldații ruși au recâștigat controlul asupra a 10 așezări până la 12 septembrie.

„Ceea ce am văzut este că unitățile ruse încep să încerce să desfășoare un fel de contraofensivă în regiunea Kursk. În acest stadiu, aș spune că este marginal, dar ceva evident pe care îl urmărim”, a spus Ryder.

Potrivit lui Ryder, Ucrainei ar trebui să i se furnizeze capabilitățile necesare pe linia frontului, cum ar fi vehicule blindate și muniție de artilerie, pentru a putea descuraja orice operațiune rusească în altă parte pe câmpul de luptă, inclusiv în regiunea Kursk.

Vorbind despre contraatacul Moscovei, președintele Volodimir Zelenski a spus că „totul merge conform planului nostru”.

Zelenski a declarat pe 6 septembrie că Ucraina controlează peste 1 300 de kilometri pătrați și aproximativ 100 de așezări în regiunea Kursk. Potrivit Kievului, incursiunea a fost menită să devieze forțele ruse din Donbas și să prevină alte atacuri transfrontaliere rusești din regiunea Kursk.

08:15 După protestele Ucrainei, Festivalul Internațional de Film de la Toronto (TIFF) a anulat proiecția filmului „Rușii în război” al regizoarei ruse Anastasia Trofimova, care îi portretizează pe ocupanți ca pe niște oameni „obișnuiți”, scrie Hromadske. Cu toate acestea, organizatorii nu au renunțat la intențiile lor de a prezenta filmul potrivit declarației organizatorilor.

Filmul a fost programat să fie proiectat între 13 și 15 septembrie, dar organizatorii au spus că există „amenințări semnificative la adresa activității festivalului și a siguranței publice”.

„Am primit rapoarte care indică o activitate potențială ce prezintă un risc semnificativ. Având în vedere gravitatea acestor probleme, nu putem continua cu proiecțiile planificate”, se arată pe site-ul festivalului de film.

Cu toate acestea, organizatorii au subliniat că nu renegă o declarație anterioară în care au susținut „dreptul artiștilor și lucrătorilor culturali de a exprima liber comentarii politice corecte și de a se opune cenzurii”.

„Credem că acest film merită un loc în programul festivalului nostru și ne străduim să-l arătăm atunci când este sigur să facem acest lucru”, au subliniat organizatorii.

Ambasadorul Ucrainei în Canada, Yulia Kovaliv, a criticat declarația festivalului de film.

„Este păcat că festivalul nu a avut curajul să-și recunoască direct greșeala profundă în argumentele sale”, a scris ea pe Facebook.

Totodată, consulul general al Ucrainei la Toronto, Oleh Nikolenko, a „promis” că va continua să lupte împotriva propagandei ruse „în fiecare colț al lumii, folosind toate mijloacele pașnice și legale”.

Mai multe despre film

La Festivalul de Film de la Veneția a fost prezentat filmul „Rușii în război”, care îi portretizează pe ocupanți ca oameni obișnuiți și nu arată distrugerile și crimele de război pe care le comit, relatează Hromadske.

Pentru a filma acest film, regizoarea Anastasia Trofimova a petrecut șapte luni alături de armata rusă lângă frontul din Ucraina, deși nu a primit permisiunea de a filma. Ea susține că nu a văzut semne de crime de război din partea rușilor.

Regizoarea ucraineană Olga Zhurba a criticat proiecția filmului de către o rusoaică. Ca răspuns, Trofimova a spus că încearcă să caute „un teren comun” și să arunce „cel puțin o frânghie” între Rusia și Occident, astfel încât „să se poată vedea”.

Agenția de Film de Stat Ucraineană a condamnat proiecția filmului, numind-o „propagandă rusească voalată”.

Filmul a fost planificat să fie prezentat la Festivalul de Film TIFF, care are loc la Toronto. Consulul general al Ucrainei la Toronto, Oleh Nikolenko, și parlamentarii au cerut anularea proiecției.