Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zece copii ucraineni…

LIVE TEXT Zece copii ucraineni au fost eliberați din teritoriile ocupate de armata rusă. A 937-a zi de război în Ucraina

Sursa: Nikolai Kuleba

UPDATE 19:44 Zece copii ucraineni au fost eliberați din teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson, anunță șeful organizației publice Salvați Ucraina, Nikolai Kuleba.

Astfel, șapte băieți și trei fete au revenit din ocupație. Cel mai mic copil are doar 3 ani, cel mai mare 16.

După cum a spus Kuleba, rușii au amenințat una dintre familii că le vor lua cei 5 copii. Totul pentru că copiii nu au mers la școala rusă. Pentru aceasta, părinții au fost chemați la secția de poliție.

Sursa citată a menționat că într-o zi, rușii au venit acasă și au luat pașapoartele tatălui și fratelui lor mai mare. După amenințări, familia a fost nevoită să obțină documente rusești pentru a putea părăsi ocupația.

UPDATE 13:55 Ministrul Apărării al Țărilor de Jos, Ruben Brekelmans, consideră că războiul ruso-ucrainean nu se va încheia în acest an și nici anul viitor. Potrivit lui, este necesar să nu construim așteptări deșarte și să privim spre viitor, relatează Hromadske.

Potrivit acestuia, Ucraina trebuie să primească cât mai mult sprijin militar, dar totuși, să „rămână realistă” deoarece situația de pe câmpul de luptă este foarte dificilă.

„Asta înseamnă că ar trebui să facem mai mult, dar nici nu ar trebui să ne supraestimăm așteptările, pentru că uneori oamenii cred că invazia rusă a fost inițial un sprint care s-a transformat într-un maraton, dar de fapt este un sprint de 42 de kilometri. […] Trebuie să privim pe termen lung și să fim siguri că popoarele Europei vor rămâne pregătite să sprijine Ucraina”, a spus ministrul Apărării al Țărilor de Jos, în cadrul unui interviu acordat agenției lituaniene LRT.

În același timp, oficialul a menționat că armata rusă este „foarte puternică” și, prin urmare, este necesar să „luăm foarte în serios amenințarea rusă”.

„Amenințările rusești sunt foarte diverse și trebuie să investim masiv pentru a ne proteja de acestea și pentru a descuraja Rusia de orice altă agresiune”, a spus Ruben Brekelmans.

Ajutor din Olanda

În iulie, Olanda a declarat că va dona 20 de milioane de euro pentru un fond comun de furnizare a dronelor.

Olanda, împreună cu Danemarca, și-au anunțat, de asemenea, intenția de a transfera 14 tancuri Leopard 2A4 în Ucraina, pe care le-au cumpărat anul trecut. Înainte de aceasta, țara a anunțat alocarea a încă 300 de milioane de euro pentru achiziționarea de muniție pentru avioanele de luptă F-16, pe care le va furniza Ucrainei în viitorul apropiat.

Recent, Olanda a anunțat că va furniza Ucrainei rachete și piese de schimb pentru avioanele de luptă F-16.

UPDATE 10:45 Un cetățean rus care locuiește în Florida, a fost arestat luni,16 septembrie, sub acuzația de contrabandă, spălare de bani și export ilegal în Rusia de tehnologie care ar putea fi folosită în producția de drone, a declarat Departamentul de Justiție al SUA, scrie Reuters.

Rechizitoriul susține că, în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Denis Postovoi, în vârstă de 44 de ani, a achiziționat și exportat ilegal în Rusia componente microelectronice cu aplicații militare care ar putea fi utilizate pentru producerea dronelor.

„Potrivit rechizitoriului, acest inculpat a exportat ilegal tehnologie cu dublă utilizare în Rusia care i-ar putea consolida capacitățile de a-și purta războiul neprovocat împotriva Ucrainei”, a declarat procurorul american Matthew Graves în declarație, potrivit Reuters.

Ambasada Rusiei în Statele Unite a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că este la curent cu detenția lui Postovoi, dar că nu a „primit nicio notificare oficială a arestării de la agențiile locale de aplicare a legii”.

Postovoi ar fi operat printr-o rețea de companii din Rusia și Hong Kong pentru a cumpăra componente de la distribuitori americani și a le expedia în Rusia folosind destinații intermediare pentru a ascunde destinația finală a transporturilor, a spus Departamentul de Justiție.

08:30 Explozii au răsunat noaptea la aerodromul Engels din regiunea Saratov din Rusia. Acest lucru a fost anunțat marți, 17 septembrie, pe rețelele de socializare, potrivit Novosti Donbassa.

Într-unul din videoclipurile se arată explozii și o presupusa activitate a apărării aeriene ruse împotriva dronelor.

În Engels se află aerodromul de unde decolează Tu-95 pentru bombardarea Ucrainei.

Autoritățile din regiunea rusă nu au comentat încă exploziile.

Anterior, în dimineața zilei de 26 august, Rusia a anunțat că a respins un atac cu drone care încercau să atace regiunea Saratov.

A 936-a zi a invaziei militare rusești la scară largă asupra Ucrainei