Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Volodimir Zelenski vrea…

LIVE TEXT Volodimir Zelenski vrea ca și românii să monitorizeze încetarea focului în Marea Neagră: „Își cunosc regiunea, asta e clar”. Război în Ucraina, ziua 1130

Sursa: Digi24

UPDATE 18:00 Încetarea focului din Marea Neagră, asupra căreia Ucraina și Rusia au convenit în negocierile cu SUA, poate fi monitorizată, în special, de reprezentanții țărilor rivarane Mării Negre. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat de ce, la un briefing pentru jurnaliști vineri, 28 martie, relatează Digi24. Zelenski a afirmat că regimul de încetare a focului din Marea Neagră impune monitorizarea respectării acestuia, pentru că „fără monitorizare nu este nimic de spus”.

El a spus că problema responsabilității pentru monitorizare a fost ridicată și în timpul discuțiilor din Arabia Saudită și a citat Turcia ca exemplu de stat care ar putea face acest lucru. „SUA pot monitoriza acest lucru („armistițiul” din Marea Neagră. – n.r), britanicii pot, francezii pot”, a enumerat Zelenski. „Și o pot face și țările de pe litoralul Mării Negre – atât românii, cât și bulgarii, asta ne este absolut clar, pentru că își cunosc regiunea și s-au implicat în coaliția de deminare a Mării Negre”, a mai spus șeful statului.

Bolojan a anunțat după summitul de la Paris că România va fi parte din grupul de monitorizare

De altfel, președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, la Paris, după reuniunea liderilor UE și NATO, că România va fi parte a grupului de monitorizare a armistițiului în Marea Neagră. „O zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a spus președintele interimar.

Bolojan s-a referit la deciziile luate de cei 31 de lideri prezenți la Paris. Aceștia au salutat angajarea Ucrainei în discuțiile de pace, însă au constatat că Rusia nu respectă angajamentele. Astfel, a fost luată decizia ca țările UE și NATO să susțină în continuare Kievul și să își întărească flancul estic al NATO.

„În ceea ce privește partea de monitorizare a armistițiului, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării. În acest sens, pentru că înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții, pentru că portul Constanța e cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru. Prin infrastructură pe care o avem, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a declarat Bolojan.

UPDATE 16:55 Vicepreședintele american JD Vance a apărat poziția potrivit căreia este încă posibilă obținerea unei încetări a atacurilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și Rusiei, în ciuda atacurilor asupra instalațiilor ucrainene din ultimele zile, scrie hromadske.ua.

El a declarat acest lucru pe 28 martie, în timpul unei conferințe de presă la baza aeriană americană Pituffik din Groenlanda, arată Forbes broadcast.

Potrivit acestuia, au fost deja realizate „progrese incredibile”, astfel încât există posibilitatea unei „reglementări de pace reale”.

„În mod evident, avem o încetare a focului privind infrastructura energetică. Avem un armistițiu comercial în Marea Neagră, care cred că este aproape realizat”, a spus Vance.

El a adăugat că, după armistițiul privind apa, vor începe să ia în considerare măsuri suplimentare privind încetarea focului.

Anterior, Statul Major a declarat că Rusia a încălcat acordurile de a nu viza sectorul energetic. În special, bombardamentele au avariat instalații energetice din regiunea Herson și Poltava. Armata a anunțat că Ucraina așteaptă un răspuns din partea partenerilor.

De asemnea, în timpul atacului masiv din noaptea de 28 martie, trupele ruse au avariat instalațiile de producție de gaze ale Naftohaz.

Între timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus, a declarat că Rusia își rezervă dreptul de a nu respecta armistițiul de 30 de zile privind instalațiile energetice. Acest lucru a venit după mai multe declarații ale Moscovei cu privire la presupuse încălcări din partea Ucrainei, care au fost deja negate de Statul Major.

Săptămâna aceasta, SUA, Ucraina și Rusia au publicat rezultatele discuțiilor la nivel tehnic din perioada 23-25 martie din Arabia Saudită. Ucraina și Rusia nu au fost în contact direct, ci prin intermediul SUA ca intermediar.

Atunci, toate părțile au convenit să elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare a acordului privind interzicerea atacurilor asupra instalațiilor energetice rusești și ucrainene.

Partea ucraineană a înmânat reprezentanților SUA o listă a instalațiilor energetice pe care Rusia nu ar trebui să le lovească. Între timp, Kremlinul a publicat o listă a instalațiilor rusești și ucrainene asupra cărora părțile au convenit că nu pot fi bombardate în timpul perioadei de încetare a focului de 30 de zile.

UPDATE 16:00 Activitatea militară intensă a început chiar după ce Moscova a început discuțiile cu Washingtonul privind o încetare a focului în Ucraina, relatează HotNews.ro.

Între 1 și 26 martie, trupele ruse au efectuat cu 17% mai multe asalturi decât în întreaga lună februarie, a calculat proiectul ucrainean OSINT DeepState, apropiat de armata ucraineană.

În perioada 25-27 martie, armata rusă a efectuat în medie peste 200 de atacuri în fiecare zi – și acesta este un record de la începutul anului 2025.

Asaltul este concentrat pe secțiunile Kupiansk, Limansk, Torețk, Vremeievo și Kursk ale frontului, iar cea mai gravă situație este în apropiere de Pokrovsk, centrul logistic cheie al Forțele Armate Ucrainene din regiunea Donețk, prin care sunt aprovizionate trupele Kievului din regiune.

De asemenea, forțele ruse au intensificat atacurile grupurilor mici în direcția Zaporijjea, a declarat vineri Vladislav Voloșin, purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare din sudul Ucrainei.

„Rușii doresc să obțină un avans cât mai mare”

Ofensiva din regiune, pe care Forțele Armate Ruse o controlează până acum doar în proporție de 70%, a început în primele zile ale lunii martie, iar la mijlocul lunii, potrivit bloggerilor ruși, trupele Moscovei au reușit să străpungă apărarea ucrainenilor pe o lățime de 10 km și o adâncime de 5 km și să preia controlul asupra mai multor sate.

„Rușii doresc să obțină un avans cât mai mare, să avanseze cât mai mult în regiunea Zaporijjea, dacă pot, chiar să ajungă la granițele administrative ale regiunii. Acesta este unul dintre motivele pentru care situația din sudul Ucrainei, și în special în direcțiile Zaporijjea, începe să escaladeze oarecum”, a explicat Voloșin.

Asalturile sporesc pierderile de trupe, care, potrivit serviciilor de informații britanice, au ajuns la un total de 900.000 de persoane în luna martie, dintre care 200.000-250.000 au fost ucise.

Trupele ruse se află acum la aproximativ 25 km de Zaporijjea, dar apărarea ucraineană nu este suficientă pentru a descuraja eficient o eventuală ofensivă, au apreciat anterior analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 13:15 Un atac rusesc cu rachetă împotriva orașului Krîvîi Rih din regiunea Dnipro sâmbătă, 29 martie, a rănit cel puțin șapte persoane, a informat Serviciul pentru Situații de Urgență și guvernatorul Serhii Lysak.

Clădiri înalte, case, o școală o spălătorie auto și 20 de mașini au fost avariate, a spus guvernatorul. Trei dintre victime au fost spitalizate cu vânătăi, răni și tăieturi și sunt în stare de severitate moderată.

Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului, a raportat atacul la ora locală 11:33, spunând că forțele ruse au atacat cu o rachetă balistică.

Pagubele și a victimele în urma atacului sunt în curs de stabilire.

UPDATE 10:50 În urma atacurilor de noaptea trecută în Dnipro 4 persoane au fost ucise și alte 21 rănite, raportează Serviciul pentru Situații de Urgență.

„Atacul masiv a provocat distrugeri și incendii pe scară largă. Un complex hotelier și de restaurante, 11 case particulare, garaje și o benzinărie au fost incendiate. Clădiri înalte și 21 de mașini au fost avariate”, a precizat Serviciul.

Totodată, două vehicule de pompieri și de salvare au fost avariate.

În scurt timp, incendiile au fost stinse. Peste 150 de salvatori și 40 de unități de echipament ale Serviciului de urgență de stat au fost implicate în muncă.

UPDATE 09:05 În noaptea de 29 martie 2025, forțele ruse a atacat cu 172 de drone de atac de tip Shahed și diverse tipuri de drone de imitație din următoarele direcții: Millerovo, Kursk, Primorsko-Akhtarsk dinFederația Rusă și Chauda din Crimeea, raportează Forțele Aeriene și Forțele de Apărare ale Ucrainei.

Potrivit Forțelor Aeriene, atacul aerian a fost respins de aviație, trupe de rachete antiaeriene, unități de război electronic și grupuri mobile de foc.

„Începând cu ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 94 de drone de atac de tip Shahed (și alte tipuri de drone) în nordul, estul și centrul țării”, a precizat Forțele.

69 de drone au fost pierdute în zonă. Regiunile Dnipro, Harkiv și Sumî au fost afectate de atacul rusesc.