Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Vladimir Putin promite…

LIVE TEXT Vladimir Putin promite o „ripostă demnă” la incursiunea militară a armatei ucrainene în regiunea Kursk. Război în Ucraina, ziua 901

Sursa foto: Getty Images

UPDATE 21:20 Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că încearcă să „destabilizeze” țara sa și a promis o „ripostă demnă” la incursiunea militară a armatei ucrainene în regiunea Kursk, transmite The Kyiv Independent.

„Unul dintre obiectivele evidente ale inamicului este să semene discordie, conflicte, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea și coeziunea societății ruse”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri televizate cu oficiali guvernamentali.

Armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniță în regiunea Kursk la 6 august, aducând pentru prima dată forțe ucrainene regulate în Rusia.

În timpul aceleiași reuniuni, Alexey Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a descris situația actuală ca fiind „dificilă” și i-a spus lui Putin că Ucraina controlează 28 de așezări.

UPDATE 19:05 Forțele armate ucrainene controlează aproximativ 1 000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei și continuă operațiunea ofensivă în regiunea Kursk. Declarația a fost făcută de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, notează presa ucraineană.

„Continuăm să desfășurăm operațiuni ofensive în regiunea Kursk. În prezent, aproximativ 1000 de kilometri pătrați din teritoriul rusesc se află sub controlul nostru. Trupele își îndeplinesc sarcinile încredințate. Luptele au loc practic de-a lungul întregului front. Situația este sub controlul nostru”, a declarat oficialul ucrainean.

UPDATE 18:30 Steagul ucrainean flutură pe cordonul litoral Kinburn Spit, fiind arborat de forțele speciale ale Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (HUR) în urma unei operațiuni desfășurate la 9 august.

Imaginile video surprinse la 11 august au fost postate pe Telegram de șeful Centrului pentru contracararea dezinformării, Andrii Kovalenko, relatează Ukrinform.

UPDATE 16:10 Ucrainenii au preluat controlul asupra a 28 de localități din regiunea Kursk a Rusiei, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, Alexey Smirnov, la o întâlnire cu Vladimir Putin, scrie Novaya Gazeta Europa.

„Astăzi, inamicul controlează 28 de așezări, adâncimea de penetrare în teritoriul regiunii Kursk este de 12 kilometri, lățimea de-a lungul frontului este de 40 de kilometri”, a spus oficialul.

Potrivit lui Smirnov, pe teritoriul așezărilor capturate erau aproximativ două mii de oameni, soarta lor nu este cunoscută.

În total, în timpul ofensivei Forțelor Armate ucrainene, 12 civili din regiunea Kursk au fost uciși, alte 121 de persoane au fost rănite, inclusiv 10 copii, a declarat șeful regiunii. Potrivit acestuia, 121 de mii de persoane au părăsit zona, iar un total de 180 de mii de persoane sunt supuse evacuării.

UPDATE 15:14 Armata rusă a bombardat orașul Ukrainsk din regiunea Donețk, anunță șeful administrației militare regionale, Vadim Filashkin.

Rușii au deschis focul de artilerie asupra orașului, distrugând două clădiri civile cu cinci etaje. În urma atacului rusesc, două persoane au fost ucise, iar alta a fost rănită.

„De la Ukrainsk până la linia frontului sunt mai puțin de 10 kilometri. Orașul se află în zona afectată loviturile diferitor arme. Să stai acolo este periculos. Rog persoanele să se evacueze în timp util”, a îndemnat oficialul.

UPDATE 10:50 Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viacheslav Gladkov, a anunțat pe 12 august că locuitorii raionului Krasnoyaruzhsky, situat la granița cu Ucraina, vor fi evacuați din cauza activității raportate a armatei ucrainene în zonă, scrie Kyiv Independent.

Sursa citată a menționat că armata ucraineană a lansat o incursiune surpriză peste graniță în regiunea Kursk pe 6 august, aducând forțele ucrainene în Rusia pentru prima dată. Ucraina a continuat să avanseze mai departe în regiunea Kursk, pe fondul luptelor în curs.

„A fost o dimineață alarmantă”, a spus Gladkov. „(Au fost, n.r.) activități inamice la granița districtului Krasnoyaruzhsky”. Potrivit unui recensământ din 2021, populația raionului este de aproximativ 14 mii de oameni.

7:55 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că armata rusă a declanșat un incendiu în zona centralei Zaporojie și spune că așteaptă reacția lumii și a AIEA.

„Ocupanții ruși au declanșat un incendiu pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie. În prezent, indicatorii de radiații sunt normali. Dar atâta timp cât teroriștii ruși păstrează controlul asupra centralei nucleare, situația nu este și nu poate fi normală. Din prima zi de la confiscarea centralei nucleare de la Zaporizhzhia, Rusia a folosit-o exclusiv pentru a șantaja atât Ucraina, cât și întreaga Europă și lume. Așteptăm reacția lumii, așteptăm reacția AIEA. Rusia ar trebui să fie responsabilă pentru acest lucru. Numai controlul ucrainean asupra stației Zaporojie poate garanta revenirea la normalitate și la o securitate completă”, a scris Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 900