Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ ISW: „Armata rusă…

LIVE TEXT ISW: „Armata rusă nu are suficiente resurse pentru a continua ofensiva”. A 954-a zi a agresiunii rusești împotriva Ucrainei

Foto: www.ukrinform.net

UPDATE 16:07 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat, într-un nou raport, că „Forțele ruse nu mai au militari și material disponibil pentru a continua eforturile ofensive intensificate asupra Ucrainei”.

Raportul notează că rușii au obținut recent „câștiguri tactice notabile”, însă nu au avut capacitatea de a captura obiective semnificative din punct de vedere operațional.

Analiștii ISW cred că ocuparea de către Rusia a orașului Vuhledar nu va schimba prea mult situația operațională din vestul regiunii Donețk, iar forțele ruse „vor avea, probabil, dificultăți în a-și atinge obiectivele operaționale în zonă“.

Totodată, armata rusă ar continua să sufere pierderi mari în rândul vehicule blindate din cauza atacurilor mecanizate nereușite pe toată linia frontului, în special în regiunea de vest Donețk, conform ISW.

Potrivit raportului, actuala operațiune ofensivă rusă „va culmina în următoarele săptămâni și luni”, după care, ritmul ofensivei ruse va deveni mult mai mic în toată Ucraina”.

UPDATE 13:00 La 4 octombrie, în jurul orei 07:00, o mașină în care se afla „șeful securității fizice” a centralei nucleare ocupate din Zaporijjea, Andrii Korotkii, a explodat în Enerhodar, a scris serviciul de presă al Direcției principale de informații a Ucrainei (DIU).

Conform DIU, după confiscarea centralei nucleare Zaporijjea de către ruși, Korotkii „a cooperat în mod voluntar cu ocupanții, le-a dat rușilor liste ale angajaților centralei cu datele lor personale, indicând persoane cu o poziție pro-ucraineană”.

Serviciul de informații a mai declarat că Korotkii a luat parte la represiunile împotriva personalului centralei nucleare și la crime de război împotriva civililor din Enerhodar. El ar fi organizat în mod constant evenimente menite să sprijine armata rusă de ocupație. În calitate de membru al partidului lui Putin, Rusia Unită, el a condus așa-numitul „Consiliu al deputaților” din Enerhodar, potrivit DIU.

„Korotkii este un colaborator implicat în organizarea și executarea crimelor de război și a represiunilor împotriva ucrainenilor aflați sub ocupație”, a scris serviciul de informații pe Telegram.

08:50 Pe 3 octombrie, doi civili au fost uciși sub focul rusesc în regiunea Donețk. Acest lucru s-a întâmplat în satele Stara Mîkolaivka și Kreminna Balka, potrivit Administrației Militare Regionale Donețk.

Alte 5 persoane au fost rănite, cei mai mulți dintre ei, în Pokrovsk.

În total, de la începutul războiului pe scară largă al Federației Ruse împotriva Ucrainei, 2794 de civili au murit în regiunea Donețk și 6216 au fost răniți.

Potrivit Novosti Donbassa, în ultima zi, 13 așezări din regiunea Donețk au fost atacate de armata rusă.