Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ O persoană a…

LIVE TEXT O persoană a murit și alte șapte au fost rănite într-un atac aerian asupra Zaporijjei. A 951-a zi a agresiunii rusești asupra Ucrainei

Foto: Ukrinform

UPDATE 16:45 Forțele ruse au atacat orașul Zaporijjea cu bombe aeriene, omorând o persoană și rănind alte șapte, raportează Ivan Fedorov, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie.

Ulterior, Serviciul de Stat de Urgență a scris că mai multe persoane au fost salvate de sub dărâmături.

Au izbucnit mai multe incendii. Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare.

Marți, 1 octombrie, forțele ruse au atacat zonele rezidențiale și infrastructura din Zaporijjea, rănind inițial două persoane.

Sursă: Ukrinform

UPDATE 15:38 Sprijinirea Ucrainei și asigurarea condițiilor pentru victorie „vor rămâne o prioritate cheie” pentru noul secretar general al NATO, Mark Rutte, potrivit declarațiilor acestuia, făcute marți, 1 octombrie, în timpul evenimentului de numire în funcție.

Întrebat de jurnaliști cum ar putea fi afectat NATO de viitoarele alegeri prezidențiale din America și sprijinul său pentru Ucraina, Rutte a remarcat că îi cunoaște bine pe ambii candidați și speră să stabilească relații constructive cu noua administrație, indiferent de cine o conduce.

„Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați. Am lucrat patru ani cu Donald Trump. Ne-a împins să cheltuim mai mult și a reușit – în acest moment suntem la un nivel mult mai ridicat de cheltuieli. Ne împingea și în afara Chinei și avea dreptate. Desigur, Kamala Harris are un palmares fantastic ca vicepreședinte, este o figură foarte respectată. Deci, sper că voi putea lucra cu amândoi”, a adăugat Rutte.

După cum s-a raportat anterior, NATO a subliniat că va continua să ofere sprijin puternic Ucrainei în calea sa spre aderarea la Alianță.

Pe 1 octombrie, Mark Rutte, a devenit cel de-al 14-lea secretar de stat al NATO.

UPDATE 12:00 Armata rusă a atacat centrul orașului Herson, iar în urma atacului, șase persoane care se aflau într-o stație de autobuz, lângă piața centrală, au fost uciși, raportează președintele Ucrainei Volodîmir Zelenski.

„Condoleanțele mele tuturor familiilor și prietenilor. Șase persoane sunt rănite și li se acordă asistența necesară. Teroarea zilnică a Rusiei, încercările sale zilnice de a distruge vieți – toate acestea pot fi oprite. Trebuie să obținem o pace durabilă pentru țara și poporul nostru. Pentru a face acest lucru, puterea ucraineană și determinarea partenerilor noștri trebuie să fie mai mari decât dorința lui Putin de a instaura teroarea”, a scris acesta pe rețelele sociale.

Informațiile urmează să fie actualizate.

UPDATE 10:52 Trupele ruse au atacat stația și au dezactivat linia electrică a centralei nucleare Zaporijjea ocupate. În prezent, stația este în pragul unei pene de curent, potrivit Ministerului Energiei al Ucrainei.

În prezent inginerii energetici lucrează pentru a elimina consecințele bombardamentelor inamice pentru a restabili puterea maximă a stației cât mai curând posibil.

„Un alt act de terorism rusesc a creat o amenințare de accident la centrala nucleară Zaporijjea ocupată. Cerem punerea în aplicare imediată a rezoluției AIEA și revenirea centralei nucleare ocupate sub control ucrainean. Operarea în siguranță a centralei nucleare Zaporijjea este posibilă numai sub controlul Ucrainei”, a declarat ministrul energiei, Herman Galușcenko.

08:50 Ucraina poate trece iarna fără restricții de electricitate sau, cel puțin, cu unele minime, potrivit președintelui interimar al consiliului de administrație al NPC Ukrenergo Oleksii Brecht, scrie Hromadske.

„Dacă vorbim despre o temperatură de minus 10-15 grade Celsius, restricțiile sunt posibile – acestea nu ar trebui să depășească 1-1,5 mii MW de capacitate. Ele sunt echivalente cu o coadă de programe de întrerupere pe oră”, a spus Brecht.

Președintele interimar al consiliului de administrație al Ukrenergo a menționat că, potrivit bilanțului energetic actualizat al operatorului de sistem pentru perioada toamnă-iarnă 2024-2025, care a fost pregătit de companie săptămâna trecută, Ucraina se poate aștepta la restricții minore de energie electrică doar timp de trei luni – în decembrie-februarie.

„În scenariul de 10-15 grade sub zero timp de trei zile sau mai mult, deficitul de energie în sistemul energetic unificat se poate ridica la 2-2,5 mii MW, ceea ce este comparabil cu două etape de întrerupere în opt ore. Cu toate acestea, aceste valori sunt marginale și compania a elaborat o serie de factori compensatori care asigură o reducere a deficitului”, a spus el.

Potrivit Hromadske, în regiunea Donețk, sezonul de încălzire este în pericol.

Război în Ucraina, ziua 950