Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina interzice funcționarilor…

LIVE TEXT Ucraina interzice funcționarilor și personalului militar să utilizeze mesageria Telegram. Război în Ucraina, ziua 940

Sursa foto: Reuters

UPDATE 22:00 Autoritățile ucrainene au interzis funcționarilor și personalului militar să utilizeze mesagerul Telegram pe dispozitivele lor de lucru din cauza amenințării la adresa securității naționale, scrie BBC.

Odată cu izbucnirea războiului la scară largă, popularitatea Telegram în rândul ucrainenilor a crescut dramatic. Acest lucru s-a întâmplat în primul rând datorită cerințelor scăzute ale aplicației față de calitatea conexiunii la internet și a eficienței canalelor populare.

Acesta este și motivul pentru care Telegram este adesea folosit atât de militarii ucraineni, cât și de cei ruși.

Judecând după declarațile oficialilor, restricțiile vor afecta doar comunicarea oficială între angajații structurilor de stat: acestea nu se vor aplica telefoanelor personale sau canalelor Telegram ale structurilor oficiale.

Șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, a declarat că serviciile speciale ruse au acces la corespondența utilizatorilor Telegram, chiar dacă mesajele sunt șterse, precum și la datele lor personale. Serviciul de Securitate al Ucrainei și Statul Major au declarat, de asemenea, că Rusia utilizează în mod activ acest mesager pentru atacuri cibernetice, răspândind software malițios, stabilind geolocalizarea utilizatorilor și ajustând loviturile cu rachete.

Proprietarul Telegram, Pavel Durov, a declarat în repetate rânduri că autoritățile din nicio țară din lume nu pot citi corespondența utilizatorilor.

UPDATE 21:53 Trupele ruse au lansat două lovituri cu bombe ghidate asupra orașului Harkov. Se știe că trei persoane au fost rănite, raportează primarul orașului Harkiv, Ihor Terehov. Edilul a anunțat despre explozii în jurul orei 16.50. Mai multe detalii nu au fost încă furnizate.

UPDATE 16:08 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, 20 septembrie, în timpul vizitei de la Kiev, că Uniunea Europeană (UE) va acorda Ucrainei încă un împrumut de 35 de miliarde de euro, susținut de profiturile excepționale din activele rusești imobilizate, informează Ukrinform.

„Trebuie să mențineți statul și economia în funcțiune și, în același timp, să vă consolidați capacitatea de apărare împotriva agresiunii rusești. V-am sprijinit încă de la început, cu peste 118 miliarde de euro din Europa până în prezent. Atacurile neîncetate ale Rusiei ne arată că este nevoie de sprijin suplimentar. De aceea, sunt bucuroasă să anunț că astăzi Comisia a adoptat propuneri care vor permite Uniunii Europene să împrumute 35 de miliarde de euro din angajamentul G7. Acesta este un pas uriaș înainte”, a spus Ursula von der Leyen.

Ea a subliniat că Bruxelles-ul va putea finaliza procedurile necesare pentru transferul de fonduri până la sfârșitul anului.

„Acest împrumut va îmbunătăți stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și vă va oferi spațiu fiscal necesar. Veți decide cum să utilizați cel mai bine fondurile, oferindu-vă flexibilitate maximă pentru a vă satisface nevoile”, a conchis șefa Comisiei Europene.

UPDATE 14:00 În noaptea de 20 septembrie, ocupanții ruși au lovit orașele Sloviansk, Dobropillia și Bilîțke din regiunea Donețk, potrivit serviciului de presă al Poliției Naționale din regiunea Donețk.

Două instituții de învățământ au fost avariate în Bilîțke, iar o instalație de infrastructură a fost avariată în Dobropillia. Nu au existat pagube în Sloviansk.

Tot în noaptea de 20 septembrie, rușii au bombardat și orașul Kramatorsk, drept urmare mai multe blocuri au fost avariate.

UPDATE 11:10 Președintele Ucrainei, Volodîmir Zelenski, a actualizat componența Statului Major al Comandantului Suprem, transmite Hromadske.

Potrivit decretului, noua componență este formată din

  • viceprim-ministrul pentru reconstrucție Oleksîi Kuleba;
  • Ministrul Afacerilor Externe Andrii Sîbiha;
  • Ministrul Industriilor Strategice, Herman Smetanin.

În același timp, fostul ministru de externe Dmîtro Kuleba a fost înlăturat din staff.

În plus, Zelenski l-a aprobat pe Oleksandr Kamîshin, un consilier independent al președintelui pe probleme strategice, ca membru al staff-ului.

Ce este Statul Major al Comandantului Suprem

Acesta este un organism extraordinar al celei mai înalte conduceri militare a Ucrainei, care în timpul unui război real desfășoară gestionarea strategică a Forțelor Armate ale Ucrainei și a altor formațiuni militare ale statului. Organismul de lucru este Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Statul Major are autoritatea de a face modificări și clarificări în structura și organizarea Forțelor Armate, de a planifica campanii și operațiuni strategice, de a stabili sarcini pentru grupurile de trupe, de a dispune de rezervele disponibile etc.

09:15 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat o vizită la Kiev, pe 20 septembrie, pentru a discuta despre nevoile energetice ale Ucrainei înainte de iarnă, transmite Kyiv independent.

„Merg la Kiev pentru a 8-a oară, de data acesta în contextul apropierii sezonului de iarnă, deoarece Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică a Ucrainei”, a scris Von der Leyen pe canalul său X.

În timp ce și-a anunțat vizita la Kiev în timpul unui briefing de presă la Bruxelles, Ursula von der Leyen s-a angajat să ajute la acoperirea a 25% din capacitatea de 17 gigawați de care Ucraina are nevoie în această iarnă prin exporturi de energie electrică și ajutând la repararea infrastructurii deteriorate în atacurile rusești.

UE va sprijini Ucraina cu 160 de milioane de euro, inclusiv 60 de milioane de euro pentru ajutor umanitar, cum ar fi adăposturi și încălzitoare și 100 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii energetice și dezvoltarea energiei regenerabile.

Aproximativ 100 de milioane de euro din această sumă sunt acoperite din profiturile din activele rusești imobilizate în conturi europene.

Rusia a lansat nouă atacuri coordonate împotriva infrastructurii electrice a Ucrainei între martie și sfârșitul lunii august, lovind instalații din 20 de regiuni, potrivit Kyiv independent.