Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Două miliarde de…

LIVE TEXT Două miliarde de ruble pe oră. În Rusia, cheltuielile militare au atins un nou record. Război în Ucraina, ziua 1020

Sursa foto: AFP

UPDATE 22:07 Ofensiva din toamnă a armatei ruse în Donbas, care s-a soldat cu un număr record de victime de la începutul războiului provocat în Ucraina, a pus o povară grea pe bugetul Rusiei. În trimestrul al treilea, cheltuielile bugetare la rubrica „apărare națională” au atins suma fără precedent de 4,328 trilioane de ruble rusești, a calculat cercetătorul Janis Kluge de la Institutul german pentru probleme de securitate internațională pe baza datelor din bugetul electronic, scrie The Moscow Times.

Comparativ cu al doilea trimestru, cheltuielile bugetare militare au crescut cu 80%, iar în termeni anuali – cu 53%. În medie, guvernul rus a cheltuit 329 de miliarde de ruble pe săptămână, 47 de miliarde de ruble pe zi sau 1,96 miliarde de ruble pe oră pentru întreținerea armatei și achiziționarea de arme în perioada iulie-septembrie.

Conform calculelor lui Kluge, atât cheltuielile deschise, cât și cele secrete au crescut cu zeci de procente: în partea publică a bugetului pentru iulie-septembrie, 1 381 de miliarde de ruble au fost cheltuite pentru apărare (+71% față de trimestrul al doilea), în timp ce în partea închisă – 2 947 de miliarde (+131%).

Astfel, într-un trimestru, „mașinăria militară” a consumat aproape de trei ori bugetul anual al întregului sistem de învățământ superior din Rusia (1 546 de miliarde de ruble), de 15 ori bugetul anual al proiectului național de asistență medicală și de aproximativ 15 ori bugetele anuale ale unor regiuni mari precum regiunea Irkutsk (270 de miliarde de ruble) sau regiunea Novosibirsk (333 de miliarde de ruble).

UPDATE 20:36 Un tribunal controlat de Rusia în Crimeea ocupată a condamnat un localnic în vârstă de 33 de ani la 15 ani într-o colonie cu regim strict, sub acuzația de trădare de patrie, scrie The Kyiv Independent.

Bărbatul a fost acuzat că, între decembrie 2022 și martie 2023, a transmis Ministerului Apărării al Ucrainei informații cu privire la mișcarea echipamentelor militare rusești și a unei instalații militare în construcție.

Hotărârea a fost emisă de așa-numita „Curte Supremă” înființată de autoritățile de ocupație rusești.

Instanțele instalate de Rusia în Crimeea au intensificat represiunile de la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina.

UPDATE 18:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anunțat pe 9 decembrie intenția de a-l suna pe președintele american Joe Biden pentru a discuta despre invitarea Ucrainei în NATO. Zelenski a făcut această declarație în urma unei întâlniri la Kiev cu Friedrich Merz, liderul opoziției germane, al cărui partid este favorit la câștigarea viitoarelor alegeri parlamentare, transmite presa ucraineană.

În timpul discuției, Zelensky a subliniat necesitatea unor garanții clare de securitate și a unui calendar pentru integrarea Ucrainei în NATO și UE.

El a menționat că discuțiile cu președintele ales al SUA, Donald Trump, sunt premature, deoarece Trump nu are autoritatea de a aborda astfel de chestiuni.

„Este dificil să vorbim cu președintele Trump despre acest lucru, deoarece el nu este încă la Casa Albă. Apropo, îl voi suna pe președintele Biden în viitorul apropiat pentru a ridica problema invitației Ucrainei la NATO”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean și-a exprimat, de asemenea, deschiderea față de propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a desfășura forțe militare internaționale în Ucraina, ceea ce ar putea umple golul până la aderarea la NATO.

Rapoartele indică faptul că Marea Britanie și Franța iau în considerare desfășurarea de forțe de menținere a păcii după o posibilă încetare a focului, o idee pe care ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, nu a exclus-o.

Friedrich Merz a criticat astfel de propuneri ca fiind „iresponsabile”, susținând că încheierea războiului ar trebui să aibă prioritate.

Kievul a susținut în mod constant că aderarea la NATO este singura cale către o pace durabilă. Deși recunosc că o aderare deplină nu este fezabilă în timpul războiului în curs, oficialii ucraineni fac presiuni pentru o invitație oficială, pentru a semnala solidaritatea și angajamentul aliaților NATO.

UPDATE 16:44 Consiliul UE a aprobat încă o plată către Ucraina în cadrul programului Mecanismul pentru Ucraina, a anunțat de prim-ministrul țării vecine, Denîs Șmîgal.

Ucraina urmează să primească 4,2 miliarde de euro până la sfârșitul lunii decembrie. Astfel, asistența totală în cadrul acestei inițiative pentru 2024 va ajunge la 16 miliarde de euro.

„Un astfel de sprijin financiar demonstrează hotărârea de a consolida economia noastră, de a sprijini reformele-cheie și aspirațiile de integrare europeană și de a consolida Ucraina pe drumul spre victorie”, a declarat Șmîgal.

UPDATE 13:37 Noul președinte american ales, Donald Trump, a sugerat că, atunci când își va prelua mandatul, Ucraina nu va mai primi probabil același ajutor ca administrația anterioară. El a declarat acest lucru în cadrul unui interviu acordat emisiunii Meet the Press de pe NBC News, potrivit hromadske.

Potrivit lui Trump, el„încearcă activ să pună capăt războiului” „dacă este posibil”. Cu toate acestea, Ucraina „probabil” se poate aștepta să nu mai primească la fel de mult ajutor militar din partea Statelor Unite atunci când el va reveni la cârma țării.

Reamintim că în timpul cursei electorale, Trump a declarat că va opri ajutorul financiar pentru Ucraina, numindu-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „cel mai bun vânzător dintre toți politicienii care au trăit vreodată”.

„De fiecare dată când vine în țara noastră, pleacă cu 60 de miliarde de dolari (…) Tocmai a plecat acum patru zile cu 60 de miliarde de dolari, vine acasă și anunță că are nevoie de alte 60 de miliarde de dolari. Acest lucru nu se va termina niciodată. Voi rezolva asta chiar înainte de a ajunge la Casa Albă”, a susținut candidatul de atunci la președinția SUA.

În plus, încetarea ajutorului militar pentru Ucraina prevede și planul trimisului special al lui Trump pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg. Acesta sugerează înarmarea Ucrainei numai dacă aceasta acceptă să se așeze la masa negocierilor cu Rusia.

UPDATE 10:47 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că 43 000 de soldați au decedat pe front în urma invaziei ruse.

„De la începutul războiului la scară largă, Ucraina a pierdut 43 000 de soldați care au murit pe câmpul de luptă. 370 000 de cazuri de asistență acordată răniților (n.r. au fost înregistrate), ținând cont de faptul că, în armata noastră, aproximativ 50% dintre răniți revin la serviciu, iar toate rănile, inclusiv cele ușoare și repetate, sunt înregistrate”, a scris șeful statului ucrainean pe Telegram.

În același timp, Zelenski a afirmat că datele actualizate arată că rușii au pierdut în război peste 750 000 de soldați, dintre care 198 000 au decedat, iar peste 550 000 au fost răniți.

„Una dintre diferențele esențiale dintre armata rusă și Forțele de apărare ucrainene este nivelul de dezvoltare a medicinei de primă linie, care este mult mai ridicat în armata noastră”, susține Volodimir Zelenski.

UPDATE 09:12 În noaptea de 8 decembrie, forțele ruse au atacat Ucraina cu două rachete ghidate de aviație, 37 de drone de atac Shahed și alte tipuri de drone.

Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, au fost doborâte 2 rachete X-59/X-69, precum și 18 drone inamice în regiunile Sumî, Poltava, Dnipropetrovsk, Cernihiv, Vinnîțea, Hmelnîțkîi, Rivne, Ternopil și Odesa. Alte 18 drone au fost pierdute la nivel local.

METRO – de 20 de ani partener pentru antreprenorii din HoReCa, comercianții independenți și consumatorii din toate colțurile Republicii Moldova (P.)