Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Un atac cu…

LIVE TEXT Un atac cu rachete rusești în Dnipro a ucis o persoană, iar altele 8 sunt rănite. Război în Ucraina, ziua 1142

Sursa foto: Getty Images

UPDATE 22:00 Un atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro a ucis un bărbat de 42 de ani și a rănit alți opt oameni joi, 10 aprilie, a informat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, transmite The Kyiv Independent.

„Un incendiu de mare amploare a izbucnit la locul grevei. Există pagube pe teritoriul unei instalații civile”, a scris Lysak pe Telegram.

Printre răniți se numără și o femeie de 55 de ani, în stare gravă. Ceilalți sunt internați în stare moderată. Pompierii continuă eforturile de stingere a incendiului.

Greva a distrus o parte dintr-un depozit aparținând Biosphere Corporation, un producător ucrainean de bunuri de uz casnic. Fondatorul companiei, Andrii Zdesenko, a declarat că atacul a cauzat pagube grave.

„Acum lucrăm la eliminarea incendiului pentru a preveni răspândirea acestuia la unitățile noastre de producție”, a spus el într-o declarație postată pe Facebook.

Dnipro , al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei și un centru logistic și umanitar critic în centrul-estul țării, s-a confruntat cu atacuri repetate cu rachete și drone rusești de la începutul invaziei la scară largă.

Atacurile au loc în timp ce Moscova continuă să refuze o propunere a SUA de încetare totală a focului de 30 de zile între Rusia și Ucraina.

Kievul a declarat deja că este gata să accepte o încetare totală a focului odată ce Rusia respectă și termenii.

UPDATE 18:30 Forțele ruse au început să folosească drone pentru a împrăștia dispozitive explozive în toată Ucraina, a avertizat joi, 10 aprilie, Ministerul de Interne al țării, raportează The Kyiv Independent.

Potrivit ministerului, aceste drone pot fi desfășurate oriunde în Ucraina, iar pericolul este sporit de imprevizibilitatea munițiilor — momentul detonării lor este necunoscut.

Imaginile difuzate de oficiali arată unele dintre obiectele explozive recuperate recent la Kiev, deși autoritățile avertizează că aspectul lor poate varia.

Echipe specializate analizează în prezent dispozitivele pentru a determina caracteristicile tehnice ale acestora și vor oferi îndrumări publice suplimentare.

„Vom împărtăși informații detaliate de îndată ce vor deveni disponibile”, a spus ministerul.

Atacurile cu drone au loc în timp ce Moscova continuă să respingă o propunere susținută de SUA pentru o încetare a focului de 30 de zile între Rusia și Ucraina . Kievul și-a reiterat disponibilitatea de a implementa o încetare totală a focului dacă Rusia este de acord cu termenii.

UPDATE 15:31 Dintre cele 31 de țări implicate în problema asigurării securității Ucrainei după încheierea acțiunilor militare, jumătate sunt pregătite să-și trimită soldații pe teritoriul Ucrainei. Problema este că europenii încă nu au primit consimțământul SUA pentru a-și sprijini misiunea de menținere a păcii, iar acest lucru împiedică formarea finală a așa-numitei „coaliții a celor dispuși”, au declarat pentru Bloomberg persoane familiarizate cu discuțiile.

În ultimele săptămâni, reprezentanți ai celor 27 de țări ale UE, precum și ai Regatului Unit, Norvegiei, Canadei și Australiei, au discutat planuri de formare a unui contingent care ar asigura menținerea păcii în Ucraina, în cazul în care se poate conveni asupra unui armistițiu. Aproximativ 15 țări și-au confirmat disponibilitatea de a furniza trupe. Deși NATO, ca alianță, nu participă la operațiune, Canada și Australia au oferit, de asemenea, soldați să servească alături de unitățile europene, au declarat oficialii.

Cu toate acestea, sursa citată scrie că procesul de construire a coaliției riscă să stagneze deoarece Washingtonul nu și-a asumat angajamente ferme de a oferi garanții de securitate, spun persoane familiarizate cu situația. Prim-ministrul britanic Keir Starmer insistă că astfel de garanții din partea Washingtonului sunt necesare, deoarece reprezintă „singura modalitate” de a descuraja eficient Rusia să atace din nou Ucraina. Londra și Parisul au încercat să-l convingă pe Donald Trump să ofere nu trupe, ci ajutor cu transportul aerian, supravegherea frontierelor și schimbul de informații, dar președintele SUA a refuzat să se angajeze la un astfel de acord de când planul a fost dezvăluit în urmă cu aproape două luni.

UPDATE 14:30 China a răspuns declarațiilor ministrului ucrainean de externe, Andrîi Sîbiha, care a afirmat că participarea cetățenilor chinezi la războiul împotriva Ucrainei de partea rușilor pune sub semnul întrebării poziția Chinei privind pacea, scrie Hromadske. Reacția Beijingului a fost exprimată de purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian. Potrivit acestuia, afirmațiile conform cărora cetățenii chinezi ajută Rusia în război sunt nefondate. Însuși Beijingul, spun ei, și-a îndemnat întotdeauna cetățenii să evite conflictele armate și să nu participe la acestea.

El a subliniat că poziția Chinei cu privire la „criza din Ucraina” este „clară și ușor de înțeles” și se presupune că a primit „o largă recunoaștere din partea comunității internaționale”. Ucraina trebuie să evalueze corect eforturile Chinei pentru o soluționare politică a „crizei ucrainene” și rolul său constructiv, afirmă președintele.

Partea chineză, împreună cu partea ucraineană, verifică în continuare informațiile despre chinezii capturați.

Reamintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat primul interogatoriu a doi cetățeni chinezi capturați în timp ce luptau pentru Rusia în Ucraina. Ambii prizonieri susțin că au fost capturați în timpul primei lor misiuni de luptă.

Anterior, Kievul a anunțat capturarea celor doi luptători chinezi care luptau pe teritoriul ucrainean pe 8 aprilie. Conform unui document de informații consultat de Kyiv Independent, cel puțin 163 de cetățeni chinezi servesc în Forțele Armate ale Rusiei.

UPDATE 10:40 Atacurile rusești în regiunile ucrainene au ucis cel puțin cinci civili și au rănit alți 23 în ultimele 24 de ore, au raportat oficiali regionali scrie Kyiv Independent.

Sursa citată scrie că forțele Moscovei atacă zilnic orașele și satele ucrainene, provocând victime civile și pagube infrastructurii cu drone, rachete, artilerie și bombe aeriene.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 85 dintre cele 145 de drone lansate de Rusia peste noapte, au raportat Forțele Aeriene ale Ucrainei, iar 49 de drone au dispărut de pe radare fără a provoca pagube, potrivit comunicatului.

UPDATE 8:38 Trupele ruse au lansat mai multe atacuri asupra orașului Nikolaev din Ucraina, care s-au soldat cu 10 victime, anunță Serviciul de Urgență de Stat a Ucrainei, scrie Hromadske.

Resturi de dronă au căzut în curtea unei clădiri cu cinci etaje, provocând pagube clădirilor din jur și un incendiu într-un apartament și pe teritoriul unei cooperative de garaje.

Într-una dintre casele private, unda de șoc a prins în capcană o mamă cu trei copii, care au fost ulterior salvați.

8:02 Rusia încearcă să pătrundă în nord-estul Ucrainei și continuă să preseze în est cu o nouă ofensivă de primăvară, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie Kyiv Independent.

Ofensiva de primăvară a Rusiei în nord-estul Ucrainei „a început deja”, a declarat comandantul suprem al Forțelor Armate a Ucrainei, Oleksandr Sîrskii pe 9 aprilie. Zelenski a avertizat anterior că Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă împotriva regiunilor Harkiv și Sumî în această primăvară.

„Astăzi, peste 67 de mii de soldați ruși sunt localizați în direcția Kursk. Rusia a finalizat relocarea pentru un atac în direcția Sumî”, a declarat Zelenski.

Forțele armate ucrainene au luat măsuri cu succes pentru a preveni un avans rusesc către regiunile Harkiv și Sumî din regiunea Belgorod a Rusiei, a adăugat președintele.

LIVE TEXT/ Zelenski spune că 155 de chinezi luptă de partea Rusiei pe front. Război în Ucraina, ziua 1141