Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ultima ședință a…

LIVE TEXT Ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară 2024: noțiunea de „femicid” a fost introdusă în legislația R. Moldova

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Parlamentul R. Moldova se convoacă astăzi, 31 iulie, în ultima ședință plenară din sesiunea de primăvară 2024.

Biroul permanent al Parlamentului a completat ordinea de zi a ședinței plenare. Deputații urmează să examineze 31 de proiecte de lege.

UPDATE 16:22 A fost votat proiectul de hotărâre cu privire la încheierea primei sesiuni ordinare a anului 2024.

UPDATE 16:21 Parlamentul a luat act de demisia deputatei din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Mariana Lucrețeanu. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 67 de deputați. Mariana Lucrețeanu și-a depus cererea de demisie din data de 10 august 2024 după ce a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne. Respectiv, un mandat de deputat care aparține Partidului politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a fost declarat vacant.

UPDATE 16:20 Noțiunea de „femicid”, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, inclusiv a fetelor, a fost introdusă în legislația R. Moldova. Acest lucru este prevăzut în proiectul de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, care a fost votat de Parlament în cea de-a doua lectură.

UPDATE 15:57 Proiectul de lege privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile a fost votat în lectura a doua. „Mecanismul de „contorizare netă”, deși a cunoscut o dezvoltare relativ accelerată în ultimii 2-3 ani, în special din cauza prețurilor și tarifelor relativ mari la energia electrică pe piața locală, acesta este totuși unul aproape „consumat”, ce nu corespunde întru totul legislației europene pe domeniu, nu ține cont de mecanismele de piață precum ar fi, valoarea energiei în piață la momentul generării și consumului acesteia, la fel, în momentul de față mecanismul de contorizare netă este disponibil doar proprietarilor de clădiri unifamiliale/individuale și întreprinderilor/ companiilor, și mai puțin proprietarilor de apartamente în case multietajate. Astfel, trebuie prevăzută o tranziție de la respectivul model la cel de prosumatori”, se arată în nota informativă a proiectului.

UPDATE 15:45 În lectura a doua, a fost votat proiectul de lege pentru modificarea Codului penal și Codului contravențional. „Constatăm că prin proiect se urmărește lichidarea omisiunii legiuitorului de a sancționa persoana cu funcție de demnitate publică sau funcționarul internațional care pretinde, acceptă sau primește bunuri, servicii a căror valoare nu depășește 100 de unități convenționale, pentru a îndeplini ori pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sau contrar acesteia”, se arată în avizul Guvernului.

UPDATE 15:38 În lectura a doua, a fost votat proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Urmează ca proiectul să fie examinat în lectura a treia și a patra.

UPDATE 15:29 În lectura a doua, a fost votat proiectul de lege privind aspecte organizatorice din sistemul judecătoresc și Institutul Național al Justiției. „În context, această acțiune are drept scop eficientizarea unui șir de aspecte administrative, aferente activității INJ, precum și aspecte ce vor contribui la consolidarea capacităților și competențelor audienților INJ. Or, formarea inițială a judecătorilor și procurorilor constituie elemente cheie pentru asigurarea unui sistem judiciar independent și profesionist. De asemenea, proiectul urmărește înlăturarea unor neconcordanțe între prevederile ce reglementează statutul judecătorului și activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (în continuare – CSM) și a Colegiului disciplinar al judecătorilor”, se arată în nota informativă a proiectului.

UPDATE 15:23 Proiectul de lege cu privire la spațiile de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei a fost votat în lectura a doua.

UPDATE 15:21 Proiectul de lege privind aspecte de procedură privind activitatea instanțelor a fost votat în lectură finală. Aspectele ce vizează proiectul sunt: „procedura de solicitare a avizelor consultative din partea Curții Supreme de Justiție în cadrul procesului penal și civil, audierea martorului prin videoconferință la etapa urmăririi penale, criterii suplimentare pentru instituția garanției personale și ale organizațiilor, reajustarea temeiurilor de revizuire în procedura civilă, uniformizarea procedurii de examinare a recursurilor etc”, scrie Ministerul Justiției.

UPDATE 15:16 În lectura a doua, a fost votat proiectul „Codului subsolului”, cu votul a 59 de deputați. „Codul subsolului oferă o gamă mai mare de competențe autorităților locale în domeniul folosirii și protecției subsolului. Potrivit Proiectului, agenții economici vor fi obligați să creeze și să utilizeze fonduri de lichidare și recultivare a terenurilor afectate de exploatările miniere.Agenții economici care intenționează să desfășoare activitatea de exploatare a subsolului, vor suporta costurile pentru obținerea acordului de mediu, emis de Agenția de Mediu, în conformitate cu prevederile Legii privind evaluarea impactului asupra mediului. Ministerul Mediului, prin intermediul Agenției de Mediu și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului vor asigura implementarea proiectului Codului Subsolului”, scrie Ministerul Mediului.

UPDATE 15:10 Deputații eu revenit în plenul Parlamentului. Ședința a fost reluată.

UPDATE 12:57 A fost anunțată o pauză până la ora 14:30.

UPDATE 12:50 Terenul fostului Stadion Republican a fost cumpărat de SUA, pentru a amplasa un nou sediu al ambasadei americane. Terenul a fost cumpărat contra sumei 18 milioane de euro. Autoritățile americane își asumă să creeze și parcuri sau spații deschise publicului larg, iar investițiile anunțate vor fi de aproximativ 250 de milioane de dolari.

UPDATE 12:39 Proiectul de lege privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat „Prima Casă” a fost votat de 62 de deputați.

UPDATE 12:37 Proiectul de lege privind aprobarea structurii și efectivului-limită ale Centrului Național Anticorupție a fost votat de 59 de deputați. „Având în vedere că Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor a fost lichidat din componența Centrului Național Anticorupție iar funcțiile respective au fost preluate de o altă instituție independentă, este imperios de a interveni cu modificări în scopul actualizării componenței structurale a Centrului Național Anticorupție și pentru asigurarea activității eficiente a acestuia. Un alt aspect vizează funcțiile de conducere pentru care se impune majorarea stagiului profesional, or activitatea în cadrul Centrului este una complexă și urmează a fi gestionată de agenți publici cu o vastă experiență în domeniul juridic, economic sau în domeniul specific de activitate al subdiviziunii”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

UPDATE 12:11 A fost aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Programului Fondului fiduciar multidonator „Creștere reziliență și oportunități în Moldova”. Grantul este în valoare de 10,5 milioane de dolari.

UPDATE 12:08 Deputații au aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea politica de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”. Valoare împrumutului este de 37,3 milioane de euro.

UPDATE 12:05 În lectura a treia, proiectul de lege ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 a fost votată de 59 de deputați. „Sumele TVA raportate la costuri sau la cheltuieli pe mărfurile, serviciile procurate se deduc în cazul modificării regimului fiscal pentru livrarea mărfurilor, serviciilor, imobilizărilor corporale și necorporale în procesul desfășurării activității de întreprinzător din scutit de TVA fără drept de deducere în impozabil sau în cazul schimbării destinației utilizării mărfurilor pentru efectuarea livrărilor impozabile în locul livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere”, este una dintre prevederi.

UPDATE 12:01 Proiectul de lege privind regimul de control al comerțului cu mărfuri strategice a fost. „Proiectul legii privind regimul de control al comerțului cu mărfuri strategice a fost elaborat în legătură cu necesitatea îndeplinirii măsurilor prioritare pentru ridicarea nivelului de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și alinierea la legislația europeană, asigurării implementării integrale și în termen a recomandărilor formulate de Comisia Europeană pentru implementarea Agendei de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2021-2027, îndeplinirea angajamentelor asumate în baza Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, executării Planului național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2023-2027”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

UPDATE 11:58 În lectura a doua, proiectul de lege privind măsurile de sprijin acordate rezidenților zonelor economice libere a fost votat de către 60 de deputați.

UPDATE 11:55 Ionel Sîrghii și Diana Lapteacru au depus jurământul în plenul Parlamentului.

UPDATE 11:51 Ionel Sîrghii a fost numit în funcția de membru al Plenului Consiliului Concurenței pentru un mandat de cinci ani.

Sursa: Parlamentul R. Moldova

UPDATE 11:45 Diana Lapteacru a fost numită de Parlament în funcția de videpreședintă a Plenului Consiliului Concurenței, cu votul a 58 de deputați.

Sursa: Parlamentul R. Moldova

UPDATE 11:41 Petru Rotaru a fost numit în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei și membru al comitetului executiv a BNM, pe un termen de șapte ani. Reamintim că pe 25 iulie Rotaru și-a dat demisia din funcția de ministru al finanțelor. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul a 59 de deputați

UPDATE 11:14 A început ședința plenară a Parlamentului cu prezența a 86 de deputați.