Armata rusă a atacat Bilozerka, un localnic a fost rănit. Război în Ucraina, ziua 1039
UPDATE 19:00 Armata rusă continuă să atace Bilozerka. Zonele rezidențiale sunt atacate de către forțele ruse, scrie administrația regiunii Herson.
„Ca urmare a unui bombardamentelor, un rezident local în vârstă de 49 de ani a fost rănit. Acesta a suferit leziuni explozive și cranio-cerebrale, contuzii și o rană de șrapnel la ceafă”, anunță autoritățile din Ucraina.
Conform autorităților, bărbatul se află în prezent în spital, unde primește asistență necesară.
UPDATE 17:30 Ucraina intenționează să deschidă peste 150 de unități de învățământ subterane până în septembrie 2025, a declarat ministrul adjunct al Educației, Nadiia Kuzmychova, la un briefing din 27 decembrie, scrie Kyiv Independent.
Școlile subterane din Ucraina reprezintă un răspuns la atacurile aeriene ruse, care vizează în mod regulat infrastructura civilă, inclusiv instituțiile de învățământ.
Ucraina a inițiat planuri de a construi 139 de școli subterane și câteva zeci de instituții de învățământ profesional subteran, a declarat Kuzmychova la un briefing din 27 decembrie, după cum a raportat publicația de știri Suspilne.
În prezent, există 79 de unități de învățământ subterane în construcție activă, a spus ea. Construcția este în desfășurare în regiunile din prima linie și zonele cele mai afectate de bombardamentele rusești.
„Ne aşteptăm ca construcţia absolutului tuturor facilităţilor să fie finalizată până la 1 septembrie 2025”, a spus Kuzmychova.
Harkiv a fost primul oraș ucrainean care a deschis școli în subteran pentru a proteja elevii de bombardamente și atacuri aeriene, oferind în același timp învățare personală. Orașul operează școli în stațiile sale de metrou.
Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a distrus una din șapte școli ucrainene și a distrus complet peste 400 de instituții de învățământ, a raportat Ministerul Educației în februarie 2024.
Când anul școlar a început în septembrie 2024, grevele rusești au afectat cel puțin 12 unități de învățământ în doar trei zile, ducând la zeci de victime.
UPDATE 12:15 După o ofensivă surpriză la începutul acestui an, forțele ucrainene au pierdut aproximativ jumătate din teritoriul cucerit în regiunea Kursk a Rusiei și ar putea pierde restul în câteva luni, potrivit oficialilor americani, citați de Bloomberg. Kievul ar putea rămâne astfel fără o pârghie importantă pentru discuțiile de încetare a focului cu Rusia, scrie Digi24.
Armata Ucrainei se confruntă deja cu lipsa personalului militar și incertitudinea cu privire la fluxul viitor de aprovizionare dinspre SUA și alți aliați, chiar dacă se luptă să respingă progresele rusești în estul țării. În Kursk, regiunea din vestul Rusiei, unde forțele ucrainene au ocupat o porțiune de pământ, trupele ucrainene se confruntă și cu aproximativ 12 mii de soldați nord-coreeni care îi întăresc pe ruși.
Cu un efort mai concertat al Moscovei de a împinge trupele ucrainene din Kursk, inclusiv cu sprijin nord-coreean, posibil chiar luna viitoare, forțele Kievului ar putea fi capabile să păstreze teritoriul doar până în primăvară, înainte de a fi forțate să se retragă – în caz contrar, riscă să fie încercuite – au spus mai mulți oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului.
Momentul este semnificativ, pentru că oficialii ucraineni au spus că speră să folosească teritoriul confiscat din Kursk ca monedă de schimb în orice negocieri. În timp ce președintele ales al SUA, Donald Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie, a spus că dorește să pună capăt războiului rapid, ar putea dura câteva luni până când cele două părți cad de acord asupra unei încetări a focului, având în vedere complexitatea atât a cererilor ucraineane, cât și a celor rusești.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că nu este familiarizat cu o propunere raportată a viitoarei administrații Trump de a îngheța războiul în vigoare dacă Rusiei i se oferă garanții că Ucraina nu se va alătura alianței militare NATO în următorul deceniu sau două.
„Un astfel de acord cu siguranță nu ar funcționa pentru Rusia”, a spus Putin.
Având în vedere că Rusia se bucură în prezent de avantaj pe câmpul de luptă, ar putea avea un stimulent să blocheze discuțiile, pentru a încerca să recupereze cât mai mult teren posibil din Ucraina înainte ca negocierile și un posibil armistițiu să înghețe liniile frontului.
Un alt oficial a avertizat că intenția Ucrainei în Kursk nu a fost niciodată să păstreze teritoriul, ci mai degrabă pentru valoarea șoc a contrainvaziei sale și să reducă și mai mult forțele Rusiei. Deci o retragere ar putea fi în continuare descrisă ca un succes tactic. Doi dintre oficiali și-au exprimat speranța că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va ordona o retragere de la Kursk suficient de curând pentru a evita pierderile mari.
Pe fondul incertitudinii cu privire la Kursk, forțele ruse continuă să facă progrese în estul Ucrainei, spre orașul Pokrovsk, un important centru logistic din care Kievul mută trupele pe și dinspre front.
În timp ce trupele ucrainene ar putea să-și întărească apărarea și să țină Pokrovsk pentru ceva timp, unul dintre oficialii americani a spus că este o chestiune de timp dacă forțele ruse ar putea să-l învăluie, creând o dilemă pentru forțele ucrainene fie să se retragă, fie să se predea.
UPDATE 09:00 În noaptea de 27 decembrie spre 28 decembrie, începând cu ora 23:00, forțele ruse a atacat cu 16 drone de atac de tip „Shahed” și alte tipuri de drone.
Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, rachetele au fost lansate din regiunile Primorsko-Akhtarsk.
„Unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au doborât 15 drone în regiunea Nikolaiev. O dronă a fost pierdută în zonă”, a menționat Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei
Dronele doborâte au avariat proprietatea unei companii și o clădire de apartamente din Nikalaiev. Nu au existat victime sau răniți.