Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina face apel…

LIVE TEXT Ucraina face apel la ONU și Crucea Roșie pentru presupusul videoclip al unui soldat ucrainean decapitat. Război în Ucraina, ziua 906

Sursă: digi24/Imagine simbol

UPDATE 18:25 Ombudsmanul ucrainean, Dmytro Lubinets, a declarat că a făcut apel la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) pentru un videoclip în care trupele ruse care ar fi afișat capul unui soldat ucrainean, după ce l-ar fi tăiat.

Conform Kyiv Independent, autenticitatea videoclipului nu a putut fi verificată imediat. O sursă nedezvăluită a Ukrainska Pravda a declarat că Biroul Procurorului General al Ucrainei încă investighează imaginile. Publicația mai susține că a obținut o înregistrare audio interceptată a unui soldat rus care ordona decapitarea a patru soldați ucraineni morți. Ukrainska Pravda nu a publicat înregistrarea.

„(Rusia) folosește astfel de videoclipuri pentru a-i intimida și demoraliza pe ucraineni. Cu toate acestea, acest lucru nu face decât să ne întărească dorința de a-i aduce în fața justiției pe toți cei care comit astfel de atrocități inumane” a spus Lubinets pe canalul său de Telegram, citat de Kyiv Independent.

Ombudsmanul a numit-o „o altă încălcare a dreptului internațional umanitar de către Rusia”.

DeepState, un site ucrainean de monitorizare, a susținut că videoclipul a fost filmat la punctul de control de frontieră Kolotilovka din regiunea Belgorod din Rusia, după un atac ucrainean nereușit pe 12 august.

Incursiunile transfrontaliere ale Ucrainei sunt în curs de desfășurare din data de 6 august, concentrându-se pe regiunea Kursk.

Kolotilovka se află pe partea rusă a punctului de trecere a frontierei Rusia-Ucraina, la aproximativ 40 de kilometri est de Sumî din Ucraina, la 80 de kilometri vest de Belgorodul rusesc și la 15 kilometri sud de granița administrativă cu regiunea Kursk.

„Făptașii au fost soldați ai Brigăzii 155 de infanterie navală a Rusiei, care a suferit pierderi grele în Ucraina și a trebuit să-și refacă rândurile cu recruți mobilizați” afirmă DeepState, potrivit presei ucrainene.

În iunie, un caz similar a apărut în mediul online: imagini cu capul tăiat al unui soldat ucrainean afișat pe un vehicul blindat.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a declarat la acea vreme că a primit informații că comandanții ruși au dat ordine „să nu captureze militari ucraineni, ci să-i ucidă cu cruzime inumană – prin decapitare”.

Presupuse imagini cu mai mulți prizonieri de război ucraineni decapitați au apărut, de asemenea, în 2023, scrie Kyiv Independet.

UPDATE 16:40 Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență a raportat că pe 17 august rușii au bombardat orașul Kramatorsk din regiunea Donețk. Una dintre rachetele rusești a distrus parțial o clădire cu două etaje. Ulterior, un bărbat a fost scos de sub dărâmături, potrivit presei ucrainene.

Donetskoblgaz a raportat că echipa de urgență a găsit numeroase daune pe o conductă de gaz, care a fost grav avariată, drept urmare, 178 de apartamente și 132 de case private au rămas fără alimentare cu gaz.

Situația din regiunea Donețk

Potrivit Hromadske, rușii au bombardat coloniile din regiunea Donețk de 14 ori, sâmbătă, 17 august.

În Toretsk, o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită. De asemenea, din cauza bombardamentelor rusești, o persoană a fost ucisă în comunitatea Chasiv Yar, iar alta a fost grav rănită în Siversk.

UPDATE 12:10 Armata ucraineană a bombardat podul care trece peste râul Seim din regiunea Kursk, iar potrivit Novosti Donbassa, în videoclipurile filmate în primele ore după bombardarea podului care au apărut pe rețelele de socializare, s-ar specula că doi dintre „voluntarii” care fac parte din grupul DPR (Donetsk People’s Republic) Nikolai Kovalev și David Sokolov, au murit într-un microbuz care s-ar fi aflat pe pod în timpul bombardamentelor.

Aceștia ar fi fost trimiși în regiunea Kursk din Donețk, care este ocupată de organizația pro-rusă „Frontul Poporului”.

Se presupune că podul a fost avariat de rachetele HIMARS, potrivit Novosti Donbassa.

Ulterior, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit din nou podul, ceea ce a provocat prăbușirea uneia dintre deschideri.

UPDATE 10:00 În dimineața zilei de 17 august rușii au atacat cu rachete orașul Sumî din Ucraina, scrie Hromadske.

Administrația Militară Regională Sumî a raportat că a fost atacată infrastructura civilă a centrului regional din oraș, iar potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, ca urmare a loviturii, 10 mașini civile care erau parcate lângă clădirile rezidențiale au luat foc imediat.

Salvatorii au reușit să elimine incendiile și să împiedice răspândirea focului la alte mașini.

Totodată, două blocuri de apartamente și o clădire a unui centru comercial au fost avariate. Încă nu s-au găsit oameni morți, potrivit Hromadske.

09:00 Militarii ruși din Brigada 155 ai infanteriei marine ar fi decapitat un soldat ucrainean. La această concluzie au ajuns analiștii de la DeepState, care monitorizează videoclipurile militarilor ruși, scrie Novosti Donbassa.

Potrivit presei ucrainene, într-una dintre înregistrările video postate online, „pușcașii marini ruși pozează cu capul tăiat al unui soldat ucrainean”. Locul crimei este punctul de control Kolotilovka din regiunea Belgorod din Rusia.

Totodată, la 12 august, în aceeași regiune a avut loc un atac nereușit al Forțelor de Apărare ucrainene de a sparge apărarea militarilor ruși.

„Având în vedere că Brigada 155 Infanterie Marină și-a reînnoit deja componența de cel puțin două ori din cauza pierderilor record, crimele sunt comise de oameni simpli de alde „Vaniușa” care ieri erau civili și acum sunt mobilizați”, susține DeepState, citat de Novosti Donbassa.

Imagini similare ale crimelor de război comise de ocupanții ruși au fost deja postate online. Un caz similar a fost făcut public în iulie – nu se știe când a fost comisă crima.

Război în Ucraina, ziua 905