Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina confirmă că…

LIVE TEXT Ucraina confirmă că un feribot rusesc a fost „grav avariat” în atacul asupra Crimeei. Război în Ucraina, ziua 881

Sursa: GeneralStaffZSU/Telegram

UPDATE 22:25 Un atac ucrainean în cursul nopții asupra peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă, a dus la „avarierea gravă” a unui feribot utilizat de forțele ruse pentru transportul de echipamente militare, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Autoritățile nu au specificat ce a fost folosit pentru a efectua atacul, dar Rusia a susținut anterior că forțele sale au doborât 21 de drone ucrainene deasupra Crimeei și a Mării Negre la începutul zilei de 23 iulie, în timp ce canalele locale Telegram au raportat explozii în peninsulă, scrie The Kyiv Independent.

Dronele au atacat nava în portul Kavkaz, care se află în strâmtoarea Kerci și separă peninsula de Krasnodar Krai din Rusia, a susținut guvernatorul regiunii, Veniamin Kondratiev.

Potrivit lui Kondratiev, o persoană a fost ucisă și „au existat răniți” în atac.

Într-o postare pe Telegram, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a identificat feribotul ca fiind „Slavianin”.

Ocupanții au folosit acest feribot pentru a transporta vagoane de cale ferată, autovehicule și containere în scopuri militare. Slavianin este al treilea și ultimul feribot pe care Federația Rusă l-a avut în regiunea specificată”, a spus Statul Major.

UPDATE 21:10 Raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat de mai multe ori marți, fiind răniți trei adolescenți. Conform guvernatorului regiunii, Serhii Lîsak, forțele ruse au folosit șasea drone kamikaze și a efectuat două atacuri de artilerie.

„A fost zgomot comunitățile Nikopol, Marhaneț și Pokrovsk. Trei adolescenți au fost răniți. Viețile lor nu sunt în pericol.

Două case particulare și o întreprindere agricolă au fost avariate. 100 de păsări de curte au murit”, a declarat Lîsak.

UPDATE 16:38 Aproximativ 3800 de condamnați s-au alăturat Forțelor Armate ucrainene, dar unii dintre ei au fost deja uciși sau răniți, a declarat un deputat ucrainean pentru Ukrainska Pravda.

Ucraina a aprobat în luna mai o nouă legislație care permite unor condamnați să servească în armată. Acest lucru nu se extinde la cei condamnați pentru omor cu premeditare, violență sexuală, trafic și producție de droguri sau crime împotriva securității naționale, printre alte excepții.

„Majoritatea dintre ei și-au încheiat recent pregătirea”, a declarat pentru Ukrainska Pravda secretarul comisiei parlamentare de securitate națională, Roman Kostenko.

Parlamentarul consideră că ar trebui să fie posibilă mobilizarea a circa 5 mii de condamnați pentru serviciul militar. El a sugerat, de asemenea, ca cetățenii aflați în arest preventiv să se poată alătura și ei în Forțele Armate. Anterior, Ministrul Justiției ucrainean, Denys Maliuska, a dat un număr mult mai mare de potențiali recruți în luna mai, spunând că ar putea fi mobilizați până la 20 de mii.

UPDATE 14:50 Numărul ucrainenilor care se opun cedărilor teritoriale către Rusia în schimbul păcii a continuat să scadă în ultimele luni, ajungând la 55% în mai, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) pe 23 iulie, scrie Kiev Independent.

Sondajele similare KIIS efectuate în februarie și decembrie 2023 au constatat că 65%, respectiv 74% s-au opus.

Există o variație geografică a rezultatelor, cel mai mare nivel de opoziție față de orice tip de cedare teritorială venind din vestul țării (60%) și cel mai scăzut din sud (46%).

UPDATE 12:42 Forțele de apărare ucrainene au doborât astăzi, 23 iulie, un avion de luptă rusesc „Su-25″ deasupra regiunii Donețk, raportează Grupul operațional-strategic de trupe „Khortitsa”.

Aeronava de atac a fost doborâtă în direcția Pokrovsky, unde avionul, împreună cu un alt Su-25, a încercat să tragă în pozițiile unităților ucrainene.

Reamintim că militarii brigadei ucrainene „110″ au doborât un astfel de avion de atac în aceeași direcție la sfârșitul săptămânii trecute, 19 iulie. În total, de la începutul unui războiului pe scară largă pornit de Federația Rusă, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 362 de avioane.

UPDATE 10:51 Viitoarele summit-uri de pace trebuie să implice Rusia, dar ele nu pot fi bazate pe termenii stabiliți de președintele rus Vladimir Putin, a declarat diplomatul șef al UE, Josep Borrell, scrie Kyiv Independent.

Borrell a spus că este sigur că „voința președintelui Volodimir Zelenski de a continua să avanseze în negocierile de pace și de a avea o altă conferință cu participarea Rusiei este reală”.

Deși Rusia nu a fost invitată la summitul inaugural de pace din Elveția de la jumătatea lunii iunie, oficialii ucraineni au spus că doresc să invite reprezentantul Moscovei la conferința ulterioară.

Ministerul rus de Externe a respins inițial această posibilitate, dar ulterior Kremlinul și-a schimbat poziția, spunând că „este necesar să înțelegem mai întâi ce dorește Zelenski”.

8:05 Înaltul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat că în luna august Ucraina va primi primul transfer de 1,5 miliarde de dolari din activele înghețate ale Rusiei, se arată în comunicatul Consiliului Europei. Fondurile alocate vor finanța „achiziția de echipamente militare prioritare”, inclusiv apărarea aeriană, sisteme de artilerie și muniție.

Ambasadorii UE au convenit la date de 8 mai să folosească profiturile din activele înghețate ale Rusiei pentru a finanța nevoile de reconstrucție și apărare ale Ucrainei. Kievul va primi aproximativ 3 miliarde de euro în fiecare an.

Război în Ucraina, ziua 880