Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina are 55…

LIVE TEXT Ucraina are 55 000 de cetățeni declarați dispăruți. Război în Ucraina, ziua 946

Sursa: V_Zelenskiy_official/Telegram

UPDATE 20:35 Ucraina are 55 000 de cetățeni în registrul său unificat pentru persoanele dispărute în circumstanțe speciale, a declarat ministrul adjunct de Interne Leonid Timcenko pentru Ukrinform.

Registrul include persoane care au dispărut din cauza războiului, ocupației sau dezastrelor naturale și provocate de om.

„Registrul conține informații despre 55 000 de persoane. Cele mai multe dintre acestea sunt personal militar. Această cifră este destul de dinamică: atunci când se stabilește unde se află persoanele dispărute, în unele cazuri, se dovedește că un cetățean, de exemplu, este în captivitate”, a declarat Timchenko.

Cea mai recentă cifră arată o creștere considerabilă din iulie, când Ministerul de Interne a dezvăluit că 42 000 de ucraineni erau considerați dispăruți, notează The Kyiv Independent.

Acest număr nu include copiii ucraineni deportați forțat în Rusia, Belarus sau în teritoriile ucrainene aflate sub controlul rusesc, al căror număr depășește 19 500.

UPDATE 20:30 2 morți și 19 răniți – acesta este bilanțul atacului de ieri asupra orașului Kramatorsk anunțat de guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filașkin.

Un bărbat de 50 de ani și o femeie de 87 de ani au fost uciși. Printre răniți se numără 4 copii cu vârste cuprinse între 4 și 15 ani.

Au fost avariate 39 de clădiri cu mai multe etaje, 3 instituții de învățământ, 10 puncte de vânzare cu amănuntul și 16 mașini.

Mai devreme, Filașkin a anunțat despre încă un atac asupra civililor – 2 persoane au fost ucise și 2 rănite în Torețk.

„Noaptea trecută, orașul a fost atacat de artilerie, iar unul dintre obuze a lovit o casă. Un bărbat de 75 de ani și o femeie de 50 de ani au murit pe loc”, a scris guvernatorul.

UPDATE 16:20 Numărul persoanelor rănite în urma unui atac aerian din noaptea trecută asupra orașului Zaporijjea a crescut la 10.

„Printre răniți se numără 6 femei, 3 bărbați și un copil. 18 locuitori ai orașului au fost salvați. Două persoane rămân în spital”, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

Mai devreme, autoritățile au anunțat că în Zaporijjea 12 clădiri au fost distruse și avariate, inclusiv un bloc de apartamente.

Dimineața, 4 clădiri de apartamente și 20 de mașini au fost avariate la Kiev ca urmare a căderii resturilor unor drone, iar o conductă de gaz a fost depresurizată. Două persoane au fost rănite: un bărbat a fost rănit, iar copilul său a suferit o reacție acută de stres.

În regiunea Odesa, o femeie a murit ca urmare a unui atac cu rachetă. Clădiri și mașini au fost avariate.

Forțele ruse au atacat în timpul nopții trecute, de asemenea, regiunile Kiev, Donețk, Harkiv, Sumî și Ivano-Frankivsk. Nu au existat victime în aceste regiuni.

UPDATE 13:40 SUA a convenit să acorde Ucrainei un nou ajutor pentru apărare în valoare de 7,9 miliarde de dolari, a anunțat de președintele Volodimir Zelenski. De asemenea, țara a aprobat impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Pachetul va include o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot, alte mijloace de apărare aeriană și interceptoare, drone, rachete cu rază lungă de acțiune și muniții aer-sol, precum și fonduri pentru consolidarea bazei industriale de apărare a Ucrainei.

UPDATE 11:10 Departamentul Apărării al SUA a anunțat un nou ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, potrivit unui raport al Pentagonului.

Ajutorul include autorizarea unui pachet de ordine executive prezidențiale estimate la 375 de milioane de dolari.

Noul pachet de ajutor militar include, în special:

  • muniții aer-sol;
  • muniție pentru HIMARS;
  • muniție de artilerie de calibre 155 mm și 105 mm;
  • rachetele optice de urmărire TOW,
  • sisteme antitanc Javelin și AT-4;
  • transportoare blindate de trupe M1117;
  • vehicule blindate MRAP;
  • bărci de patrulare;
  • vehicule tactice ușoare.

Anterior, în septembrie, și Germania i-a oferit Ucrainei un lot de ajutor militar.

UPDATE 09:45 Ca urmare a bombardamentului asupra centrului Kramatorsk din 25 septembrie, trei reprezentanți ai Crucii Roșii Ucrainene au fost răniți. Acest lucru a fost raportat de organizație.

Explozia a avut loc în apropierea uneia dintre clădirile rezidențiale din oraș, unde echipa Crucii Roșii se afla într-o misiune umanitară, potrivit Novosti Donbassa.

De asemenea, în mașină se aflau șeful organizației orașului Kramatorsk a Crucii Roșii din Ucraina și șoferul, care au fost răniți.

Anterior, două persoane au fost ucise și aproximativ 20 au fost rănite în urma bombardamentelor din centrul orașului Kramatorsk.

UPDATE 08:30 În Camera Reprezentanților din SUA, administrația lui Joe Biden a fost acuzată de presupusă utilizare abuzivă a resurselor guvernamentale care i-ar putea permite președintelui ucrainean Volodîmir Zelenski să „intervină în alegerile prezidențiale din 2024”. În acest context, ei cer demiterea ambasadorului Ucrainei în America, Oksana Markarova, potrivit declarației președintelui Comitetului pentru supraveghere și responsabilitate al Camerei, James Comer, scrie Hromadske.

Anterior, Zelenski a vizitat o fabrică din Pennsylvania care produce muniție de artilerie de 155 mm pentru Forțele de Apărare. Comer bănuiește că vizita ar fi finanțată pe cheltuiala contribuabililor americani și că aceasta ar fi contribuit la campania pentru Kamala Harris în alegerile prezidențiale din SUA.

Politicianul a spus că va căuta documente de la Casa Albă, Departamentul Apărării și Departamentul de Justiție cu privire la utilizarea abuzivă a resurselor guvernamentale.

„Administrația Biden-Harris a încercat să folosească un lider străin pentru a beneficia de campania prezidențială a vicepreședintelui, acesta este un abuz de putere și un abuz de fonduri ale contribuabililor”, a spus Comer.

În plus, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, i-a cerut lui Zelenski să o concedieze „imediat” pe ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Markarova, tocmai din cauza acestei călătorii la fabrica de arme, scrie Politico. El a numit vizita „mioapă și deliberat politică”.

„Sprijinul pentru încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei continuă să fie bipartizan, dar relația noastră este testată inutil și pătată inutil”, a declarat Johnson, potrivit Hromadske.

Război în Ucraina, ziua 945