Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Marea Britanie impune…

LIVE TEXT Marea Britanie impune sancțiuni Forțelor ruse pentru utilizarea armelor chimice în Ucraina. Război în Ucraina, ziua 958

Foto: Aris Messinis / AFP via Getty Images)

UPDATE 16:22 Marea Britanie a emis sancțiuni împotriva unităților ruse implicate în utilizarea armelor chimice pe câmpul de luptă din Ucraina, anunță Ministerul de Externe al țării, pe 8 octombrie, potrivit Kyiv Independent.

Trupele de apărare radiologică, chimică și biologică ale Rusiei și șeful lor, generalul-locotenent Igor Kirillov, s-au numărat printre cei sancționați, cu două centre științifice ale Ministerului rus al Apărării pe listă.

Utilizarea de către Rusia a atacurilor cu gaz este în creștere, a arătat o investigație Kyiv Independent din august. În ianuarie, au fost înregistrate 229 de cazuri, comparativ cu 639 în iunie și 358 în iulie, potrivit Forțelor de Sprijin ale armatei ucrainene (ramură a armatei responsabilă cu inspectarea războiului chimic).

De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina a înregistrat peste 4 000 de cazuri de agenți chimici ruși utilizați în prima linie a Ucrainei, inclusiv peste 3 100 de cazuri raportate din decembrie 2023.

„Marea Britanie nu va sta cu mâinile în sân în timp ce președintele rus Vladimir Putin și statul său mafiot calcă în picioare dreptul internațional, inclusiv Convenția privind armele chimice”, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy într-un comunicat.

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a disloca forțele ucrainene din poziții fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) în mai, afirmând că Moscova a încălcat Convenția privind armele chimice prin desfășurarea de agenți de control al revoltelor ca metodă de război.

UPDATE 14:46 „Membrii Uniunii Europene (UE) și ai Parlamentului European ar trebui să pună rapid în aplicare toate procedurile legislative, astfel încât Ucraina să poată primi plăți în cadrul unui nou împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro până la sfârșitul acestui an”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, potrivit Ukrinform.

Consiliul European va discuta despre evoluțiile din Ucraina, a notat Sefcovic, reiterând angajamentul UE de a sprijini Ucraina și poporul său atâta timp cât este necesar. UE așteaptă acum un acord rapid cu privire la propunerile Comisiei privind împrumutul de asistență macrofinanciară în valoare de 35 de miliarde EUR, care face parte din angajamentele asumate de țările G7 în iunie.

Luna trecută, a reamintit Sefcovic, Comisia Europeană a adoptat așa-numitul „Plan de iarnă” pentru Ucraina, cu o finanțare de 160 de milioane EUR. Asistența vine în completarea sprijinului acordat sectorului energetic ucrainean în valoare de 2 miliarde EUR, care a fost acordat Ucrainei în acest moment, a menționat el.

După cum s-a raportat, în timpul summitului din iunie, țările G7 au decis să ofere Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari, care trebuie rambursat cu dobânda acumulată pe aproximativ 280 de miliarde de dolari în fonduri rusești înghețate. Comisia Europeană a venit cu o propunere de a oferi Ucrainei 35 de miliarde EUR din suma totală a programului de împrumut ca o contribuție a UE. În prezent, propunerea este analizată de statele membre și este supusă unei revizuiri juridice.

UPDATE 11:04 Purtătorul de cuvânt al Statului General Major, Dmîtro Lihovîi, a declarat că, în ultimele 24 de ore, pe câmpul de luptă din Ucraina, au fost înregistrate 172 de lupte, potrivit Ukrinform.

„Sectoarele Kurahove, Pokrovsk și Kupiansk rămân cele mai fierbinți”, a spus acesta.

Potrivit lui, pe 7 octombrie, armata rusă a lovit pozițiile trupelor ucrainene și centrele populate cu patru lovituri cu rachete, folosind șapte rachete și 72 de atacuri aeriene. În plus, forțele ruse au lansat 4 420 de lovituri de artilerie asupra pozițiilor forțelor și așezărilor ucrainene, inclusiv 117 atacuri MLRS. În Harkiv, luptele s-au intensificat.

În sectorul Kupiansk, rușii au atacat pozițiile ucrainene de 25 de ori. Invadatorii și-au concentrat eforturile asupra Sînkivka, Novoselivka, Hlușkivka, Lozova și Kruhliakivka.

În sectorul Lîman, forțele ucrainene au respins 20 de atacuri inamice lângă Makiivka, Hrekivka, Nevske, Novosadove, Torske și în pădurile Serebrianske.

În sectorul Kramatorsk, soldații ucraineni au oprit patru încercări ale invadatorilor de a străpunge apărarea ucraineană lângă Chasiv Yar și Stupociki.

Totodată, armata rusă a efectuat 12 atacuri în apropierea așezărilor Torețk, Dîliivka și Nelipivka.

În sectorul Pokrovsk, apărătorii ucraineni au respins 26 de operațiuni de asalt și ofensivă. Inamicul și-a concentrat eforturile asupra Lîsivka și Selîdove, unde au efectuat peste 50 de atacuri. În plus, apărătorii ucraineni au respins atacurile inamice în apropiere de Novotorețke, Kalînove, Krutîi Yar, Novohrodivka și Mîkolaivka.

În sectorul Kurakhove, forțele ucrainene au continuat să țină la distanță inamicul lângă Țukurîne, Zhelanne Druhe, Hirnîk, Novoselîdivka, Hostre, Heorhiivka și Katerînivka, unde inamicul a încercat să străpungă apărarea ucraineană de 37 de ori.

În sectorul Vremivka, armata rusă a efectuat trei asalturi asupra pozițiilor ucrainene în direcția Bohoiavlenka. Apărătorii ucraineni au respins două încercări nereușite de atac în sectorul Orikhiv, lângă Robotîne.

În sectorul râului Dnipro, forțele ucrainene au zădărnicit șapte încercări ale ocupanților de a avansa asupra pozițiilor ucrainene de pe insulele Dnipro.

Forțele ucrainene își continuă operațiunile în regiunea Kursk din Rusia. Ocupanții au lansat 17 atacuri aeriene pe propriul teritoriu, folosind 24 de bombe aeriene ghidate.

UPDATE 09:13 Premierul slovac Robert Fico s-a întâlnit luni, 7 octombrie, cu omologul său ucrainean Denîs Șmîhal la Ujgorod, în vestul Ucrainei. În cadrul întâlnirii, aceștia au discutat despre cooperarea în domeniul securității energetice, proiectele de infrastructură, precum și sprijinul pentru „planul de pace” prezentat de președintele ucrainean Volodîmir Zelenski la summitul din Elveția, potrivit DW.

Robert Fico a declarat că Slovacia sprijină „necondiționat” aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Potrivit prim-ministrului, Bratislava nu va pune obstacole în procesul de integrare. În același timp, acest lucru nu se aplică potențialei aderări a Ucrainei la NATO, a spus Fico.

„Suntem reținuți când vine vorba de apartenența Ucrainei la NATO, dar în cazul UE, suntem sută la sută de partea voastră”, a subliniat el.

Cu o zi înainte, Fico a declarat într-un interviu acordat canalului de televiziune STVR că Slovacia nu va fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO cât timp va deține funcția de prim-ministru. Politicianul și-a exprimat opinia că războiul din Ucraina continuă doar pentru că este „susținut de Occident” pentru a-i „îngenunchea pe ruși”. El a mai spus că intenționează să viziteze Moscova în 2025, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial.

08:26 O rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa din sudul Ucrainei, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci membri ai echipajului în al doilea atac de acest fel în tot atâtea zile, au declarat oficialii, transmite Reuters.

Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha a declarat pe X că cele două nave au fost avariate în centrul de export de cereale din Marea Neagră, fără a oferi detalii cu privire la starea navelor.

„Trebuie să ne unim forţele tuturor statelor şi organizaţiilor responsabile pentru a… asigura libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi securitatea alimentară globală”, a punctat acesta.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitarea unui comentariu. Moscova a negat anterior în repetate rânduri că ar ataca ţinte civile. 

Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, care a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram, a declarat că bărbatul ucis în ultimul atac era un lucrător portuar. Cei cinci bărbaţi răniţi erau cetăţeni străini şi membri ai echipajului navei.