Ucraina a primit 3 miliarde de euro de la UE, prima tranșă de împrumuturi finanțată din veniturile din activele înghețate ale Rusiei. Război în Ucraina, ziua 1 052
UPDATE 16:47 Ucraina a primit 3 miliarde de euro de la UE, prima tranșă de împrumuturi de la bloc finanțată din veniturile din activele înghețate ale Rusiei, a declarat prim-ministrul ucrainean, Denis Shmîhal, scrie Hromadske.
Banii au fost furnizați prin inițiativa de accelerare extraordinară a veniturilor, în care țările G7 s-au angajat să acorde Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari, UE contribuind cu aproximativ 20 de miliarde de dolari.
„Aceasta este prima tranșă de fonduri din Uniunea Europeană, asigurată prin venituri din activele rusești înghețate”, a spus Shmyhal într-o postare pe Telegram.
„În acest fel, implementăm principiul „Rusia va plăti” și întărim stabilitatea financiară a Ucrainei în 2025”, a adăugat el.
Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat în decembrie că va oferi Ucrainei asistență prin împrumut de 20 de miliarde de dolari.
În timp ce țările occidentale au înghețat 300 de miliarde de dolari în active rusești, ele pot accesa doar veniturile anuale generate de aceste fonduri, aproximativ 3,2 miliarde de dolari.
Aceste profituri vor sprijini împrumutul de 50 de miliarde de dolari acordat Kievului, în timp ce marea majoritate a activelor sunt înghețate în țările europene.
Vorbind la summitul G7 din iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a cerut un mecanism pentru confiscarea integrală a fondurilor rusești înghețate, subliniind potențialul acestora de a susține redresarea pe termen lung a Ucrainei, scrie sursa citată.
UPDATE 15:15 Ucraina a lovit un depozit rusesc, care depozita muniție și drone de recunoaștere, folosind o rachetă „Neptune”, fabricată în Ucraina, a declarat o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent.
Potrivit sursei, atacul din apropierea satului Chaltîr din regiunea Rostov din Rusia a fost efectuat de SBU și Marina Ucrainei.
La început, dronele ucrainene au „supraîncărcat” apărarea antiaeriană a Rusiei, iar o rachetă „Neptune” a lovit depozitul, a scris sursa citată.
UPDATE 14:00 Numărul victimelor ca urmare a bombardamentelor rusești din Zaporijjea a crescut la 123 de persoane, declară șeful Administrației Militare a regiunii Zaporijjea, Ivan Fedorov, scrie Hromadske.
Potrivit lui Fedorov, 66 de persoane sunt în continuare internate, dintre care 11 sunt în stare gravă. Alte 50 de victime primesc tratament în ambulatoriu.
Fedorov a subliniat că acesta este cel mai mare bombardament al localității de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, unde s-au înregistrat în același timp un număr atât de mare de victime.
Potrivit acestuia, bombardamentele armatei ruse au avut loc în orele de vârf, când locuitorii se întorceau de la muncă. Un obuz a distrus două microbuze, ucigând pasagerii, iar două persoane au murit într-un tramvai care trecea pe lângă zona bombardamentelor.
Ca urmare a bombardamentelor, clădirile cu mai multe etaje, o instalație industrială și alte infrastructuri ale orașului au fost distruse.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a cerut partenerilor țării să transfere urgent sistemele de apărare aeriană după atacul Rusiei.
UPDATE 10:50 Miniștrii germani al Apărării și Externe Boris Pistorius și Annalena Baerbock vor să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de aproape 3 miliarde de euro pentru Ucraina înainte de alegerile programate pentru 23 februarie din Germania. Cu toate acestea, alocarea acestui ajutor a fost blocată de cancelarul Olaf Scholz, scrie Deutsche Welle cu referire la Der Spiegel.
Pachet de ajutor conținea trei baterii ale sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T cu muniție, rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot, zece obuziere cu roți și muniție de artilerie.
Pistorius și Baerbock au justificat necesitatea unui ajutor suplimentar Ucrainei spunând că nevoile urgente ale Kievului nu pot fi anticipate într-o planificare prealabilă, deoarece situația de pe front s-a înrăutățit semnificativ.
Sursele Spiegel asigură că Scholz, în calitate de candidat la cancelar, nu dorește să anunțe noi livrări de arme către Ucraina în plină campanie electorală, pentru a nu înstrăina potențialii alegători.
În același timp, echipa lui Scholz nu vede nevoia de asistență urgentă Ucrainei. Ei cred că cele 4 miliarde de euro alocate pentru ajutor militar Ucrainei în 2025 vor fi suficiente.
UPDATE 10:15 În noaptea de 10 ianuarie, trupele ruse au atacat Ucraina cu 72 de drone de tip „Shahed”. Apărarea aeriană ucraineană a distrus 33 de drone, raportează Forțele Aeriene Ucrainene.
Armata rusă a lansat dronele din direcțiile Millerovo, Oriol, Briansk și Primorsko-Akhtarsk, care se află în Rusia. Atacul aerian a fost respins de aviație, forțele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ale Ucrainei.
8:32 Norvegia a alocat 2 miliarde de euro pentru ajutor militar Ucrainei în 2025, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov în urma unei întâlniri cu omologul său norvegian din 9 ianuarie, scrie Kyiv Independent.
Sursa citată scrie că Norvegia a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei din Europa. Anterior, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a anunțat un ajutor de 242 de milioane de dolari pentru a consolida marina ucraineană și a o ajuta să descurajeze amenințările Rusiei în Marea Neagră.
Umerov sa întâlnit cu ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, în marginea summitului Ramstein din Germania, pe 9 ianuarie. Potrivit lui Umerov, asistența din 2025 pentru Ucraina va marca cel mai mare pachet de ajutor militar din istoria Norvegiei.