Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ucraina a încheiat…

LIVE TEXT Ucraina a încheiat măsurile de repatriere a încă 501 soldați decedați pe front. Invazia rusă în Ucraina, ziua 968

Sursa foto: Ukrinform (imagine simbol)

UPDATE 16:46 Ucraina a returnat trupurile a 501 soldați decedați pe front. Despre repatriere a raportat Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

În total, au fost returnate corpurile a 382 de apărători care au murit în direcția Avdiivka, 56 de soldați căzuți din direcția Bahmut, 45 de corpuri ale apărătorilor din direcția Marînka, 6 corpuri ale apărătorilor care au murit în direcția Ugledarsk, 4 corpuri ale apărătorilor care au murit în direcția Zaporijjia și 7 corpuri ale apărătorilor care au luptat în direcția Luhansk. De asemenea, a fost returnat un cadavru de la o morgă din Rusia.

Corpurile și rămășițele repatriate vor fi transportate la anumite instituții de stat. Reprezentanții organelor de aplicare a legii și experții criminaliști vor stabili identitatea morților. După aceea, trupurile apărătorilor vor fi predate familiilor lor pentru o înmormântare demnă.

UPDATE 12:07 Serviciul de informații sud-coreean afirmă că Coreea de Nord a decis să trimită 12 000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, relatează Reuters citând agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

Președintele Coreei de Sud, Yun Seok-yol, a avut vineri o întâlnire de securitate neprogramată cu oficiali-cheie din domeniul informațiilor, militar și al securității naționale pentru a discuta despre implicarea trupelor nord-coreene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat administrația prezidențială a țării.

Participanții (la reuniune, n.r.) au împărtășit opinia că situația actuală, în care legăturile mai strânse dintre Rusia și Coreea de Nord au depășit circulația bunurilor militare, reprezintă o amenințare gravă la adresa securității nu numai pentru țara noastră, ci și pentru comunitatea internațională”, a declarat administrația prezidențială sud-coreeană într-o declarație.

Oficialii sud-coreeni au declarat că este probabil ca o parte din personalul militar nord-coreean să se afle în Rusia și să fie implicat în războiul cu Ucraina, dar nu au dat un răspuns clar cu privire la natura sau amploarea unei astfel de desfășurări, scrie Reuters.

Cu o zi înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind la Bruxelles, a vorbit despre 10 000 de militari din Coreea de Nord care ar putea fi implicați în război.

Rusia a calificat drept false rapoartele recente privind disponibilitatea Moscovei de a implica militari nord-coreeni în luptele din Ucraina.

UPDATE 10:06 În noaptea de 18 octombrie 2024, Rusia a atacat Ucraina cu drone de atac de tip Shahed și drone de tip nespecificat. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, începând cu ora 08:30, trupele de geniu radio ale Ucrainei au detectat și îndepărtat 135 de drone lansate de ruși.

Ca urmare a luptei aeriene, 80 de drone inamice au fost doborâte în mai multe regiuni, printre care Odesa, Sumî, Cherkasî, Kiev și Herson.

Au fost pierdute 44 de drone rusești, 2 au zburat spre Belarus și până la 10 UAV-uri inamice au fost detectate în spațiul aerian al Ucrainei centrale, potrivit sursei.

UPDATE 08:29 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa ar trebui să fie prezent la negocierile privind soluționarea războiului ruso-ucrainean, deoarece acolo vor fi discutate interesele Belarusului. El a declarat acest lucru în timpul unei întâlniri cu oamenii de știință și participanții la expedițiile belaruse în Antarctica, scrie hromadske, cu referire la canalul Telegram „Pool of the First”, apropiat de Lukașenko.

Liderul Belarusului a declarat că a avertizat despre necesitatea ca Belarusul să fie prezent la discuții, în special pe liderul rus Vladimir Putin. El explică faptul că este „problema noastră” și spune că nu vrea ca discuțiile „să ne rezolve problemele fără noi”.

„Acolo nu vor trage Polonezii până la Gomel. Nu asta este problema. Dar ei pot lua astfel de decizii încât mâine va trebui să renunțăm la jumătate din țară”, a declarat Lukașenko.

Potrivit acestuia, Ucraina declară public că Belarusul nu ar trebui să fie prezentă la discuții, iar Lukașenko explică acest lucru prin faptul că „nu au nevoie de astfel de belaruși, ci de cei corupți, care vor renunța peste tot la pozițiile și interesele lor”.