Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski: „Ucraina poate…

LIVE TEXT Zelenski: „Ucraina poate încerca să pună capăt etapei fierbinți a războiului, înainte de sfârșitul anului”. Război în Ucraina, ziua 879

Sursa: Oficiul președintelui Ucrainei

UPDATE 18:40 Președintele Volodimir Zelenski consideră că, cu condiția unității internaționale și urmând calea summitului pentru pace, este posibilă încercarea de a pune capăt etapei fierbinți a războiului ruso-ucrainean până la sfârșitul acestui an

„Cred că dacă rămânem uniți și urmăm, de exemplu, formatul Summitului Păcii, putem pune capăt etapei fierbinți a războiului. Putem încerca să o facem până la sfârșitul acestui an”, a spus Zelenski, într-un interviu acordat BBC.

El a vorbit despre intențiile sale de a elabora un plan pentru a pune capăt etapei fierbinți a războiului, menționând că, dacă obiectivul final al planului este atins, acesta va fi „cu adevărat corect și cu adevărat puternic”. Cu toate acestea, potrivit președintelui, succesul în această chestiune depinde și de unitatea cu partenerii străini. El a menționat că, după aceea, succesul va depinde de presiunea partenerilor asupra Rusiei – astfel încât Moscova „să fie de acord să se așeze și să se gândească la încheierea războiului”.

„Acest lucru nu înseamnă că toate teritoriile (ucrainene – n.r.) trebuie să fie recucerite prin forță. Cred că puterea diplomației poate ajuta”, a declarat Zelenski, adăugând că slăbirea Rusiei pe câmpul de luptă ar pune Ucraina într-o poziție mai puternică la masa negocierilor.


UPDATE 15:30 „Putin este foarte obsedat de putere și este, de asemenea, nemilos, ceea ce îl face periculos”, acest lucru a fost declarat de președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat BBC în timpul vizitei sale în Marea Britanie, relatează Ukrinform.

„El [Putin] este foarte obsedat de putere, iar acest lucru nu este foarte inteligent. Este primitiv să te agăți de ea cu tot ce poți. El se agață de numărul de oameni torturați în Ucraina, iar înainte de asta a fost Cecenia, Georgia, Abhazia și multe conflicte diferite. Crimă în masă, tortură pentru a rămâne la putere… Chiar dacă doriți să vă păstrați puterea, trebuie să învățați cum să o faceți fără victime. Și de aceea nu cred că este foarte inteligent. El este nemilos. De aceea îl consider periculos”, a spus Zelenski.

El a subliniat că, deși Putin nu face nimic cu propriile mâini, ci dă ordine, acest lucru nu îl scutește de responsabilitate.

Ca răspuns la o întrebare despre cum l-ar descrie președintele Ucrainei pe Putin, Zelenski l-a numit un „ucigaș pragmatic”.

„Nu cred că ucigașii au caracteristici particulare. Nu este vorba despre talent… Vorbim despre ucigași. Ei sunt diferiți. Sunt cei emoționali și sunt cei foarte pragmatici. Aș spune că el este un criminal pragmatic”, a adăugat Zelenski.

Președintele Ucrainei a vizitat Marea Britanie în perioada 18-19 iulie. Pe 18 iulie, el a participat la summitul Comunității Politice Europene.

Zelenski a avut, de asemenea, o audiență cu regele Carol al III-lea al Regatului Unit, a purtat discuții cu noul prim-ministru, Keir Strachan, și a devenit primul oaspete străin care a participat la o reuniune a guvernului britanic în acest secol.

UPDATE 12:30 Atac cu rachete asupra sectorului rezidențial din regiunea Harkiv, două persoane au fost rănite

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei relatează despre explozii asupra clădirilor rezidențiale din Harkiv.

„Exploziile au avariat clădiri rezidențiale și anexe în satul Bilyi Kolodiaz din districtul Chuhuiv. În una dintre case a izbucnit un incendiu. Salvatorii au stins incendiul”, se arată în declarație.

Doi bărbați au fost răniți în urma bombardamentelor.

UPDATE 11:30 Locuitor din Novoberyslav, grav rănit în urma unui atac cu dronă kamikaze rusească

În dimineața zilei de 21 iulie, rușii au atacat cu o dronă kamikaze un locuitor din Novoberyslav, în regiunea Herson. Acesta a fost spitalizat în stare gravă, potrivit administrației militare regionale.

„Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost spitalizat în stare gravă. Acesta are o plagă explozivă, leziuni la nivelul abdomenului, trunchiului, picioarelor și brațelor, precum și o coastă și un umăr fracturate. Victimei i se acordă asistența necesară”, se arată în comunicat.

UPDATE 10:40 Epave de drone rusești au căzut în două districte din regiunea Kiev, anunță șeful Administrației Regionale de Stat din Kiev, Ruslan Kravchenko

După cum a subliniat șeful administrației regionale de stat, nu au existat lovituri asupra infrastructurii rezidențiale sau critice. Nu există victime.

UPDATE 10:10 Două persoane au fost rănite în districtul Bashtanka din regiunea Mykolaiv în urma unui atac cu rachete rusești, potrivit Administrației Regionale de Stat

Sâmbătă, la ora 20:30, districtul Bashtanka a fost supus unui atac cu rachete. Un depozit al unei întreprinderi agricole și iarbă uscată au luat foc.

Unda de explozie a avariat case particulare. Două persoane au fost rănite.

În noaptea de 21 iulie, forțele de apărare aeriană au distrus o dronă rusească Shahed 131/136 în regiunea Mykolaiv.

09:00 Rușii au bombardat regiunea Zaporijia de 441 de ori, în 24 de ore, anunță șeful Administrației militare regionale, Ivan Fedorov

Potrivit lui Fedorov, trupele ruse au efectuat două atacuri aeriene asupra Novoandriivka, iar 186 de UAV-uri au atacat Huliaipole, Novoandriivka, Robotyne, Mala Tokmachka, Levadne și Malynivka. Totodată, 12 atacuri MLRS au lovit Robotyne, Huliaipole și Novoandriivka.

De asemenea, rușii au tras 241 de proiectile de artilerie asupra teritoriului Prymorske, Orikhiv, Huliaipole, Novoandriivka, Robotyne, Mala Tokmachka, Malynivka și Levadne.

Au fost raportate 10 distrugeri de clădiri rezidențiale și infrastructură. Niciun civil nu a fost rănit.

Război în Ucraina, ziua 878