Principală  —  Ştiri   —   LIVE TEXT/ Trupele ruse au…

LIVE TEXT Trupele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra orașului Harkiv: 41 de răniți, inclusiv medici și copii. Război în Ucraina, ziua 921

Sursa foto: Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei

UPDATE 17:33 Forțele rusești au lansat un atac masiv cu rachete asupra Harkivului. Conform Administrației militare regionale din Harkiv, 41 de persoane au fost rănite, inclusiv 5 copii, 2 medici și 2 salvatori.

„Rusia terorizează din nou Harkivul (…). Toate forțele din lume ar trebui să fie implicate pentru a opri această teroare. Acest lucru nu necesită forțe extraordinare, ci mai degrabă curajul liderilor – curajul de a oferi Ucrainei tot ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, a spus Administrația într-o postare pe Telegram.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat imagini video din care pot fi văzute consecințele atacurilor rusești.

UPDATE 14:27 Oleksandr Syrskyi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, califică drept dificilă situația „în direcția atacului principal al inamicului”. Oficialul ucrainean nu a menționat la ce regiune se referă.

„(…) Toate deciziile necesare la toate nivelurile sunt luate fără întârziere. În ciuda faptului că inamicul are un avantaj în ceea ce privește numărul de arme și oameni, datorită soldaților noștri, suferă pierderi semnificative. Lupta pentru Ucraina continuă”, a spus el într-o postare pe Telegram.

Pe 30 august, conform Unian, în timpul unei reuniuni, Oleksandr Syrskyi a declarat că situația cea mai dificilă a rămas în direcția Pokrovsk din Ucraina.

UPDATE 14:02 Autoritățile ruse nu le oferă cetățenilor săi posibilitatea de a părăsi zona de luptă din regiunea Kursk, în special, Sudzha. Declarația a fost făcută de Vadim Misnik, purtătorul de cuvânt al Grupului Tactic Operaţional Siversk al Ucrainei, pentru televiziunea națională, scrie Ukrinform.

„Comunicăm mult cu localnicii. Le arătăm chiar fotografii cu orașe ucrainene distruse, le prezentăm imagini video despre crimele comise de ruși la începutul războiului. Ei au opinii diferite. Dar de cele mai multe ori nu înțeleg. Ei spun că vor pace, că este dincolo de politică, că vor ca totul să înceteze și că vor să li se ofere un coridor – o oportunitate de a părăsi zona de luptă, ceea ce Rusia nu le oferă. Și nu înțeleg de ce inamicul lansează bombe planante și drone în locuri unde nu există personal militar – orașele și satele lor. Recent, ei au distrus arena de gheață Sudzha cu un astfel de explozibil, iar zilele trecute – un internat, o clădire destul de modernă; există o mulțime de astfel de exemple”, a spus el.

Potrivit lui Misnik, majoritatea locuitorilor din Sudzha își petrec nopțile în subsoluri, deoarece bombardamentele s-au intensificat în ultimele zile.

UPDATE 10:47 Armata ucraineană a lansat atacuri cu drone asupra a 16 regiuni rusești în noaptea de 31 august spre 1 septembrie, susține Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării a raportat că mijloacele de apărare aeriană au „distrus și interceptat” 158 de drone de tip avion deasupra a 15 regiuni în cursul nopții. Potrivit ministerului, 46 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, 34 deasupra regiunii Breansk, 28 deasupra regiunii Voronej și 14 deasupra regiunii Belgorod, scrie Meduza.

UPDATE 10:30 O persoană a murit, iar alte șase au fost rănite în atacurile rusești asupra regiunii Donețk. Anunțul a fost făcut de Vadim Filașkin, șeful Administrației militare regionale din Donețk.

„Rusia ucide civili! La 31 august, numărul victimelor rușilor din regiunea Donețk a crescut cu 1 mort și 6 răniți. Numărul total al victimelor nu include morții și răniții din Mariupol și Volnovaha”, a spus oficialul ucrainean într-o postare pe Facebook.

UPDATE 08:56 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel pe 31 august la SUA, Marea Britanie, Franța și Germania să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune, pentru a lovi ținte din Rusia, scrie The Kyiv Independent.

„Fac apel la SUA, Regatul Unit, Franța și Germania. Avem nevoie de capacitatea de a apăra cu adevărat și pe deplin Ucraina și ucrainenii. Avem nevoie de ambele: permisiunile pentru capacitățile cu rază lungă de acțiune și obuzele și rachetele voastre cu rază lungă de acțiune”, a spus Zelenski într-un discurs.

„Deciziile vitale – exact cele care pot influența evenimentele în mod corect – nu pot fi amânate”, a adăugat el.

Kievul a susținut mult timp că restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune îi îngreunează efortul de război.

UPDATE 08:45 Ucraina urmează să primească 800 de milioane de dolari din partea SUA pentru a contribui la stabilizarea infrastructurii sale energetice grav afectate, a anunțat Iulia Svîrîdenko, prim-viceprim-ministră a Ucrainei, în timpul vizitei sale la Washington din 31 august, scrie presa ucraineană.

Anunțul vine în contextul în care presa ucraineană a relatat că Kievul ia în considerare demiterea lui Volodimir Kudrytskyi, șeful Ukrenergo, compania de stat care gestionează rețeaua electrică a Ucrainei, din cauza nemulțumirilor legate de calitatea protecției energiei.

Potrivit oficialului ucrainean, fondurile vor fi alocate pentru echipamente esențiale pentru reparații ale instalațiilor electrice din Ucraina, care au fost grav afectate de loviturile aeriene rusești.

Armata rusă a lansat în mod repetat atacuri în masă asupra rețelei energetice a Ucrainei pentru a paraliza capacitatea țării de a rezista în fața invaziei.

Război în Ucraina, ziua 920