Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Operațiunea Kursk: Zelenski…

LIVE TEXT Operațiunea Kursk: Zelenski explică cât timp Ucraina va menține teritoriul rus sub controlul său. Război în Ucraina, ziua 923

Sursa foto: Ukrinform

UPDATE 21:50 Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina va menține o parte din regiunea Kursk sub controlul său ca parte a planului său de a câștiga războiul.

El a declarat acest lucru într-un interviu acordat NBC.

„Pentru moment, avem nevoie de aceste teritorii”, a spus Zelensky.

El a menționat că Ucraina va păstra acest teritoriu sub control, deoarece este important pentru planul Ucrainei de a câștiga războiul, care va fi prezentat în curând partenerilor internaționali.

„Nu avem nevoie de teritoriul rusesc. Operațiunea noastră vizează restabilirea integrității noastre teritoriale. Capturăm soldați ruși pentru a-i schimba cu soldați ucraineni… Iar atitudinea față de teritorii este aceeași: nu avem nevoie de pământul lor”, a subliniat președintele.

Potrivit acestuia, administrația americană nu a fost avertizată în prealabil cu privire la planurile Ucrainei privind o operațiune în Rusia.

„Da, nu am informat pe nimeni. Și nu este o chestiune de lipsă de încredere”, a spus șeful statului, menționând că unul dintre motivele eșecului contraofensivei ucrainene din vara anului trecut a fost discutarea publică excesivă a planurilor, care le-a dat rușilor timp să se pregătească.

UPDATE 20:20 Un nou bilanț al victimelor

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, 51 de persoane au fost ucise și 271 rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra Poltava.
Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Oleksandr Horunjii.

„Potrivit datelor noastre, 51 de persoane au murit și 271 au fost rănite. Acestea sunt cifre preliminare, deoarece sunt actualizate în mod constant”, a declarat Horunjii.

UPDATE 17:40 Crește numărul victimelor în urma atacului de la Poltova

Până în prezent, 49 de persoane au fost ucise și 219 rănite ca urmare a atacului cu rachete asupra Poltava. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Dmytro Lazutkin, relatează Ukrinform.

„Până la această oră, 49 de persoane au fost ucise și 219 rănite ca urmare a atacului cu rachete, iar operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare”, a declarat Lazutkin.

UPDATE 16:55 Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, anunță că numărul victimelor atacului cu rachete asupra regiunii Poltava a crescut.

„Sincerele mele condoleanțe familiilor celor uciși și răniți în atacul cu rachete rusești asupra Poltava. Aceasta este o tragedie teribilă pentru întreaga Ucraină. Inamicul a lovit o instituție de învățământ și un spital. Știm deja despre 47 de morți și 206 răniți. Rusia ne ia cel mai valoros bun al nostru – viețile noastre. Nu vom uita niciodată acest lucru”, a subliniat Olena Zelenska.

UPDATE 16:50 Autoritățile ucrainene au declarat trei zile de doliu în regiunea Poltava, vizată de un atac masiv cu rachete rusești.

„O mare tragedie pentru regiunea Poltava și pentru întreaga țară. Atacul insidios al inamicului a luat 41 de vieți. Peste 180 de persoane au fost rănite. Sincerele noastre condoleanțe familiilor și prietenilor.

Începând de mâine, regiunea va fi în trei zile de doliu. Fie ca toate victimele să se odihnească în pace. Inamicul trebuie să fie tras la răspundere pentru toate crimele împotriva umanității”, a subliniat șeful Administrației militare regionale din Poltava, Philip Pronin.

UPDATE 16:40 Rada Supremă a Ucrainei a adoptat un apel către parlamentele și guvernele țărilor G7 privind continuarea sprijinului lor pentru Ucraina în contracararea agresiunii armate a Federației Ruse, transmite presa ucraineană.

„În numele poporului ucrainean, Rada Supremă face apel la partenerii internaționali să dea dovadă de unitate și determinare în protejarea obiectivelor și principiilor Cartei ONU și să se opună acțiunilor criminale ale Federației Ruse care vizează distrugerea Ucrainei ca stat, subminarea arhitecturii globale de securitate și divizarea comunității internaționale”, se arată în apel.

De asemenea, Ucraina face apel la țările G7 să se opună încercărilor statului agresor de a-și „legitima” încălcările Cartei ONU, recunoscând dreptul Ucrainei de a lupta împotriva agresiunii armate până la restabilirea deplină a integrității sale teritoriale în cadrul frontierelor de stat recunoscute la nivel internațional.

UPDATE 15:16 Forțele ruse au lansat un atac masiv cu rachete balistice asupra regiunii Poltava. Bombardamentele au vizat o instituție de învățământ și un spital, distrugând parțial una dintre clădirile institutului de telecomunicații.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că 41 de persoane au fost ucise, iar peste 180 au fost rănite. Mai mulți oameni sunt prinși sub dărâmături.

„(…) Multe persoane au fost salvate, dar peste 180 au fost rănite. Din păcate, există multe victime. Deocamdată, știm că 41 de persoane au fost ucise. Sincere condoleanțe tuturor rudelor și apropiaților lor.

Am cerut inițierea imediată a unei anchete complete asupra tuturor circumstanțelor în care s-a întâmplat. Toate serviciile necesare sunt implicate în operațiunea de salvare. Sunt recunoscător tuturor celor care au ajutat și au salvat vieți încă din primele momente ale atacului.

Gunoiul rus va plăti cu siguranță pentru această lovitură. Continuăm să-i îndemnăm pe toți cei din lume care au puterea să oprească această teroare: Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană și de rachete acum, nu în depozite. Atacurile cu rază lungă de acțiune care ne pot proteja de teroarea rusească sunt necesare acum, nu mai târziu. Fiecare zi de întârziere înseamnă, din păcate, mai multe vieți pierdute”, a spus șeful statului ucrainean.

Ministrul de Interne al Ucrainei,, a precizat că 25 de persoane au fost salvate, 11 dintre acestea fiind scoase de sub dărâmături.

„Toate victimele au fost duse imediat la spital pentru îngrijiri medicale”, a spus el.

UPDATE 14:22 Statele Unite sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge până în Rusia, dar Kievul va trebui să aștepte câteva luni, în timp ce Statele Unite rezolvă problemele tehnice înainte de orice expediere, scrie Reuters, citând surse anonime.

Includerea rachetelor Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) într-un pachet de arme ar putea fi anunțată în această toamnă, au declarat trei surse, deși o decizie finală nu a fost luată.

Trimiterea de JASSM în Ucraina ar putea modifica semnificativ scenariul.

Analiștii militari au sugerat că introducerea JASSM-urilor – care sunt invizibile și pot lovi mai departe decât majoritatea rachetelor din inventarul actual al Ucrainei – ar putea duce la îndepărtarea zonelor de staționare și a depozitelor de aprovizionare rusești cu sute de kilometri.

UPDATE 13:22 O linie electronică de la centrala nucleară de la Zaporijjea a fost deteriorată pe 2 septembrie din cauza bombardamentelor rusești. Anunțul a fost făcut de Compania Națională de Generare a Energiei Nucleare „Energoatom”.

„(…) În cazul în care a doua linie este deteriorată, va apărea o situație de urgență din cauza pierderii alimentării externe a pompelor care răcesc miezul reactoarelor și bazinele de combustibil ale centralei. Experții ucraineni nu sunt încă în măsură să inspecteze locul daunei și să înceapă repararea liniei, deoarece există o amenințare reală de bombardare repetată a locului de către trupele ruse. Linia va fi reparată imediat ce siguranța specialiștilor va fi garantată”, susțin reprezentanții Companiei.

UPDATE 09:57 Șeful operatorului de rețea de stat ucrainean Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi, a fost demis din funcție pe 2 septembrie, pe motiv că nu a reușit să protejeze instalațiile energetice pe fondul intensificării atacurilor rusești, notează presa ucraineană.

Consiliul de supraveghere al Ukrenergo a votat cu patru voturi pentru și două împotrivă pentru demiterea lui Kudrytskyi. Ulterior, compania l-a numit pe Oleksiy Brekht, membru al Consiliului, în calitate de director interimar al Ukrenergo.

Economic Pravda a raportat pe 30 august, citând surse anonime, că Kudrytskyi va fi demis „în viitorul apropiat” pe fondul preocupărilor legate de securitatea energetică, precum și al unei anchete privind corupția.

UPDATE 08:07 În noaptea de luni spre marți, 2-3 septembrie, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra orașului Zaporijjea. Potrivit guvernatorului regiunii, două persoane au fost ucise, inclusiv un băiat de 8 ani, iar alte două au fost rănite.

„Inamicul a efectuat 11 lovituri aeriene asupra Orikhiv, Novoandriivka, Mala Tokmachka, Novodarivka și Preobrazhenka (…). Au fost raportate 38 de distrugeri de clădiri rezidențiale și infrastructură”, a declarat Ivan Fedorov.

Război în Ucraina, ziua 922