Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ SUA alocă un…

LIVE TEXT SUA alocă un pachet de ajutor de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina. Invazia rusă în Ucraina, ziua 966

Foto: AFP

UPDATE 21:22 SUA au anunțat că va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 425 de milioane de dolari, în special, pentru consolidarea apărării aeriene, și vor furniza armatei rachete și muniție. Anunțul a fost făcut de președintele american Joe Biden în timpul unei conversații telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Pachetul conține rachete aer-sol, vehicule blindate și muniție pentru a răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei.

În plus, Statele Unite vor oferi sprijin suplimentar Ucrainei în lunile următoare, care include sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantități semnificative de muniție, sute de autocamioane de transport de trupe și mii de vehicule blindate suplimentare pentru a ajuta la dotarea forțelor armate ucrainene.

UPDATE 16:55 Premierul slovac Robert Fico consideră că există „o probabilitate ridicată” ca războiul din Ucraina să se încheie în scurt timp, a declarat el miercuri, înainte de plecarea sa la un summit al Uniunii Europene la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitat pentru a-și prezenta „Planul de victorie”, scrie Reuters.

„Probabilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie este ridicată în viitorul apropiat”, a declarat Fico în fața unei comisii parlamentare. „Mă aștept la unele indicii mâine, pentru că brusc apare subiectul unei invitații pentru Ucraina la NATO”, a spus el.

UPDATE 16:43 Primul punct al „Planului de victorie” prevede obținerea unei invitații de a adera la NATO, a subliniat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul discursului său în Rada Supremă a Ucrainei, transmite Ukrinform.

„Primul punct este o invitație la NATO. Suntem o națiune democratică care și-a dovedit capacitatea de a apăra regiunea euro-atlantică și modul nostru de viață comun – al altor națiuni democratice. Timp de decenii, Rusia a exploatat incertitudinea geopolitică din Europa, în special faptul că Ucraina nu este membru NATO. Iar acest lucru a tentat Rusia să invadeze securitatea noastră. Iar acum, faptul că Ucraina este invitată să adere la NATO ar putea deveni cu adevărat un element fundamental pentru pace. Noi înțelegem că aderarea la NATO este o chestiune de viitor, nu de prezent”, a spus șeful statului ucrainean.

UPDATE 16:35 Cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat disponibilitatea de a discuta cu președintele rus Vladimir Putin modalități de rezolvare a conflictului militar din Ucraina. Potrivit acestuia, „summit-ul pentru pace” asupra Ucrainei, care a avut loc anterior în Elveția, a arătat că este nevoie de o altă astfel de conferință, dar cu participarea Rusiei. „În acest sens, este corect că atunci când suntem întrebați dacă vom vorbi cu președintele rus, răspundem da”, a spus Scholz în timpul unui discurs în Bundestag, scrie Moscow Times.

Cancelarul german a subliniat că a venit momentul în care, pe lângă sprijinul deplin pentru Kiev, țările occidentale trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că luptele „nu vor continua pentru totdeauna”. În același timp, cancelarul a menționat că negocierile cu partea rusă trebuie conduse în coordonare cu cei mai apropiați aliați ai Germaniei, iar deciziile nu pot fi luate „pe spatele Ucrainei”.

UPDATE 14:01 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a documentat „activitățile subversive” ale unui angajat al operatorului de stat al sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, care ar fi justificat agresiunea armată a Rusiei, notează Ukrinform.

Un înalt funcționar al departamentului de securitate al companiei energetice de stat ar fi fost responsabil de protejarea siturilor de importanță strategică din sistemul energetic unificat al Ucrainei.

Potrivit autorităților ucrainene, angajatul ar fi încercat să justifice crimele de război rusești, inclusiv loviturile aeriene asupra infrastructurii civile, în conversații cu colegii și cunoștințele.

Investigațiile SBU arată că, în timpul convorbirilor telefonice, acesta ar fi divulgat cunoștințelor informații cu privire la pagubele rezultate în urma atacurilor cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene. De asemenea, el ar fi lăudat regimul de la Kremlin, ar fi pus la îndoială suveranitatea Ucrainei și chiar și-ar fi exprimat dorința de a face rău în masă ucrainenilor.

Specialiștii cibernetici ai SBU au documentat în etape acțiunile funcționarului, reținându-l în cele din urmă.

UPDATE 11:55 În următoarele săptămâni, autoritățile din Franța vor trimite Ucrainei drone kamikaze. Anunțul a fost făcut de către ministrul forțelor armate din Franța, Sébastien Lecornu, printr-o postare pe platforma X, fost Twitter.

„(…) Recâștigarea suveranității în acest segment-cheie pentru forțele noastre armate în mai puțin de doi ani. Livrări către Ucraina din partea forțelor noastre în următoarele săptămâni”, a spus oficialul francez.

UPDATE 11:48 În ciuda amânării reuniunii liderilor în formatul Ramstein, șefii apărării din NATO se vor întâlni săptămâna aceasta la Bruxelles pentru a analiza progresele înregistrate în ceea ce privește angajamentele asumate de partenerii Ucrainei cu privire la furnizarea de sisteme de armament. O declarație în acest sens a fost făcută de Patrick Turner, reprezentant senior al NATO în Ucraina, care a vorbit într-un interviu pentru Ukrinform.

„Urmărim foarte îndeaproape acest lucru (progresul privind ajutorul NATO pentru apărare acordat Ucrainei – n.r.) și sunt sigur că acesta și alte angajamente în domenii prioritare cheie vor fi revizuite la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, la care va participa ministrul apărării Umerov, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina. După cum știm, reuniunea de la Ramstein a trebuit să fie reprogramată. Părțile vor trece în revistă unde ne aflăm în ceea ce privește sistemele de apărare aeriană și alte priorități”, a declarat Turner.

UPDATE 10:16 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 51 din cele 136 de drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de marți spre miercuri, 15-16 octombrie. Dronele ar fi fost lansate din orașul port rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov, și din regiunile Kursk și Oriol din Rusia, notează The Kyiv Independent.

Potrivit Administrației militare a orașului Kiev, apărarea aeriană a interceptat toate dronele lansate de Rusia împotriva capitalei Ucrainei.

Armata rusă a atacat o instalație industrială din regiunea Ternopil, provocând un incendiu de amploare care a fost ulterior stins, a declarat guvernatorul Viacheslav Nehoda. Nu au fost raportate victime.

Șaizeci de drone au fost „pierdute” din cauza războiului electronic într-o serie de regiuni. Alte două drone au zburat înapoi spre Rusia.

De asemenea, forțele ruse au atacat regiunea Donețk cu o rachetă S-300/400 și au lansat o rachetă de croazieră Kh-59 împotriva regiunii Cernihiv.

UPDATE 10:08 Forțele ruse își continuă ofensiva pe linia frontului și au înregistrat unele succese. Rușii au un avansat spre direcția orașului Torețk.

Potrivit proiectului DeepState, armata rusă a ocupat satul Ostrovske de lângă Kurahovo, regiunea Donețk.

UPDATE 08:16 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că l-a invitat pe președintele Volodimir Zelenski să-și prezinte „Planul de victorie” pentru înfrângerea Rusiei în cadrul unui summit al liderilor UE din această săptămână, scrie presa ucraineană.

Zelenski a obținut sprijinul aliaților occidentali ai Ucrainei, pe măsură ce invazia rusă intră în al treilea an și forțele ruse continuă să câștige teren pe frontul de est al Ucrainei.

La reuniunea de la Bruxelles, liderii UE din 27 de țări vor discuta despre ajutorul militar acordat Kievului și despre măsurile de consolidare a infrastructurii energetice a Ucrainei, puternic afectată de atacurile rusești.

Săptămâna trecută, Zelenski a efectuat un tur al capitalelor europene, vizitând Berlinul, Londra, Parisul și Roma, în timp ce Ucraina se pregătește pentru o a treia iarnă dificilă în război. Vizitele sale au urmat amânării călătoriei președintelui american Joe Biden în Germania pentru a se ocupa de pregătirile în vederea apropierii uraganului Milton de Florida.