Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ SUA afirmă că…

LIVE TEXT SUA afirmă că Rusia a primit rachete balistice de la Iran. Au fost adoptate noi sancțiuni pentru Iran. Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat la Kiev pentru o vizită. Război în Ucraina, ziua 930

Sursa: Reuters

UPDATE 19:20 Rusia a primit rachete balistice de la Iran și probabil le va folosi în Ucraina în câteva săptămâni, a declarat marți secretarul de stat american Antony Blinken, avertizând că cooperarea dintre Moscova și Teheran amenință securitatea europeană mai largă, relatează Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă la Londra, înaintea unei vizite la Kiev pe care o va efectua împreună cu ministrul britanic de externe David Lammy, Blinken a declarat că Washingtonul a avertizat în privat Iranul că furnizarea de rachete balistice Rusiei ar fi „o escaladare dramatică” și a declarat că noi sancțiuni vor fi impuse mai târziu marți.

Rusia a primit acum transporturi cu aceste rachete balistice și le va folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina, împotriva Ucrainei”, a declarat Blinken, citând informații care a spus că au fost împărtășite cu aliații și partenerii SUA din întreaga lume.

Statele Unite au identificat ulterior nouă nave sub pavilion rusesc despre care au afirmat că au fost implicate în livrarea de arme din Iran către Rusia, desemnându-le drept „bunuri blocate” în cadrul regimului de sancțiuni al Washingtonului, conform Departamentului Trezoreriei.

De asemenea, departamentul a impus măsuri suplimentare companiei aeriene Iran Air, sancționată anterior, într-o declarație.

Blinken a declarat că Iranul a instruit zeci de militari ruși pentru a utiliza sistemul său de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360, care are o rază maximă de acțiune de 121 km.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să confirme informațiile, dar a declarat reporterilor că Rusia cooperează cu Iranul inclusiv în domeniile „cele mai sensibile”.

UPDATE 19:15 Trupele ruse au atacat cu o dronă un locuitor din Herson, conform Administrației militare regionale Herson.

În jurul orei 17:30, un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost rănit în urma lansării explozivului de către dronă. Acesta a suferit o rană de șrapnel la braț. O ambulanță a dus victima la un spital pentru îngrijiri medicale.

UPDATE 15:10 Pe 9 septembrie, forțele ruse au bombardat infrastructura energetică civilă din regiunile Dnipropetrovsk, Donețk, Mykolaiv, Poltava, Sumî, Harkov, Herson și Cernihiv, conform datelor Ministerului Energiei Ucrainei, relatează Ukrinform.

Bombardamentele rusești au provocat, în special, deconectarea substațiilor din regiunile Dnipropetrovsk și Sumî și a liniilor aeriene din regiunile Cernihiv și Poltava. În regiunea Donețk, bombardamentele au deteriorat echipamentul unei mine.

Potrivit Ministerului, în dimineața zilei de 10 septembrie, peste 138 000 de consumatori din regiunea Donețk, 3 700 în regiunea Zaporojie, 8 100 în regiunea Sumî, 40 700 în regiunea Harkov, 2 100 în regiunea Cernihiv și 1 100 în regiunea Mykolaiv au rămas fără curent electric ca urmare a bombardamentelor.

Peste 3 200 de consumatori din Herson și peste 25 000 de consumatori din regiune au rămas fără curent.

Din motive tehnice, 2 300 de consumatori din regiunea Dnipropetrovsk au rămas fără alimentare cu energie electrică până marți dimineață. În regiunea Zaporojie, vremea rea a lăsat peste 3 000 de consumatori fără curent.

UPDATE 12:15 Țările de Jos au aprobat folosirea armelor, furnizate ca parte a ajutorului militar acordat Ucrainei, pentru atacuri pe teritoriul Federației Ruse, scrie DW.

Acest lucru a fost declarat de ministrul apărării Olandei, Ruben Brekelmans, într-un interviu acordat luni, 9 septembrie, cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Ucraina poate folosi armele noastre pe teritoriul Rusiei pentru autoapărare, în conformitate cu dreptul internațional. Kievul are dreptul la autoapărare”, a spus el ca răspuns la o întrebare conexă.

Șeful Ministerului Apărării olandez a precizat că Ucraina poate trage asupra țintelor militare atunci când atacă din zonele de frontieră.

Ministrul a făcut apel la alte țări occidentale să urmeze exemplul și le-a îndemnat să ridice și ele restricțiile.

Întrebat despre raza permisă de autorizare, Brekelmans a spus că dreptul internațional nu este limitat de distanță.

Dreptul la autoapărare nu se încheie la 100 de kilometri de frontieră. Nu am impus Ucrainei nicio restricție operațională în ceea ce privește distanța”, a spus el. Autorizația se aplică și avioanelor de luptă F-16, a adăugat șeful Ministerului Apărării, potrivit DW.

SUA încă nu permit AFU să lovească ținte aflate adânc în interiorul Rusiei cu arme americane

Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior al US Air Force Pat Ryder, în cadrul unei conferințe de presă din 27 august.

„Ucrainenii pot utiliza asistența americană pentru autoapărare împotriva atacurilor din străinătate. Cu alte cuvinte, pentru a riposta la foc. Dar în ceea ce privește loviturile cu rază lungă de acțiune adânc în teritoriul rusesc, politica noastră nu s-a schimbat”, a declarat Ryder ca răspuns la întrebarea unui jurnalist.

Anterior, s-a raportat că „Washingtonul blochează de fapt inițiativa Londrei” care permite Ucrainei să lovească teritoriul rus recunoscut internațional cu rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, scrie DW.

08:10 În noaptea de 10 septembrie, teritoriul Rusiei a fost atacat masiv de drone. Explozii au fost auzite, în special, în Moscova, Briansk, Tula, Kaluga, Kursk și alte regiuni, raportează mai multe canale de Telegram rusești, potrivit Hromadske.

Astfel, în regiunea Moscovei, potrivit autorităților locale, ar fi fost interceptate 14 drone, care ar fi fost lansate de Forțele Armate ale Ucrainei. Dronele au lovit mai multe case, iar epava dronelor presupuse doborâte a căzut pe aeroportul Jukovski.

În regiunea Briansk, potrivit guvernatorului Alexander Bogomaz, 59 de drone ar fi fost doborâte. Potrivit lui, nu există victime sau distrugeri. Cu toate acestea, rețelele de socializare arată că una dintre drone a căzut lângă o benzinărie.

Totodată, în regiunea Tula, 2 drone ar fi fost doborâte, a căror epava a căzut pe teritoriul uneia dintre instalațiile complexului de combustibil și energie. Nu au fost raportate răniți sau decese.
Potrivit guvernatorului regiunii Kursk, Alexei Smirnov, 12 drone ar fi fost doborâte în regiune.

Explozii au fost auzite și în regiunile Kaluga și Lipetsk din Rusia, scrie Hromadske.

Potrivit agenției TASS, 144 de drone, care ar fi fost lansate de Ucraina, ar fi fost doborâte în 9 regiuni ale Federației Ruse.

În același timp, Kievul nu a comentat încă această situație.

Ulterior, guvernorul regiunii Moscova, Andrei Varabiov, a scris pe canalul său de Telegram că mai multe blocuri de apartamente din Ramenskoie au fost avariate în timpul unui atac nocturn cu drone.

Potrivit acestuia mai multe apartamente din zonă au luat foc.

„Toate serviciile de urgență au ajuns rapid la fața locului. Șeful districtului este, de asemenea, acolo, este organizat un sediu. Acum pompierii sting incendiul”, a scris Varabiov.

În total, în noaptea de 10 septembrie, forțele de apărare aeriană ruse au doborât 14 drone în districtele urbane Podolsk, Ramenskoie, Liubertsi, Domodedovo și Kolomna, conform guvernatorului.

Potrivit informațiilor actualizate de Varabiov, trei persoane ar fi fost rănite, iar o femeie în vârstă de 46 de ani a murit (anterior s-a raportat despre moartea unui copil în vârstă de 9 ani, această informație nu a fost confirmată), se arată pe canalul de Telegram a guvernatorului.

Război în Ucraina, ziua 929