Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Spania va transfera…

LIVE TEXT Spania va transfera Ucrainei o baterie de apărare aeriană Hawk. Război în Ucraina, ziua 926

Foto: US Army PFC/ Nicholas Vidro

UPDATE 21:04 Spania a anunțat că va trimite Ucrainei o baterie completă a sistemului de rachete antiaeriene Hawk care conține șase lansatoare. Anunțul a fost făcut de către de ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, în timpul unei reuniuni a Grupului de contact privind apărarea Ucrainei în formatul Ramstein, potrivit unui comunicat al instituției.

Potrivit sursei, Robles a anunțat „trimiterea imediată” a bateriei, în urma unei „solicitări clare” a președintelui Volodimir Zelensiy privind sistemele de apărare antiaeriană.

Armele se află în prezent în Polonia.

UPDATE 20:41 Trupele ruse au lansat, provizoriu, trei bombe aeriene ghidate asupra infrastructurii civile din Krasnopolie, zona de frontieră a regiunii Sumî, informează Procurorul regional.

În urma atacului, o femeie a murit în propria casă, alte patru persoane au fost rănite, printre care o fată de 15 ani. Aproximativ 15 gospodării private au fost avariate.


UPDATE 17:44 Numărul persoanelor rănite ca urmare a bombardamentelor rusești asupra orașului Pavlograd din regiunea Dnipropetrovsk a crescut la 61, raportează guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lîsak.

„Majoritatea [victimelor], deși sunt într-o stare de gravitate medie, sunt în spitale. Fiecare medic oferă toată asistența necesară. Însănătoșire pentru cei care au suferit astăzi de la armele rușilor”, a scris Lîsak.

UPDATE 15:30 Numărul persoanelor rănite în Pavlohrad ca urmare a unui atac cu rachete rusești a crescut la 58, dintre care trei sunt în stare gravă, iar cinci sunt minori.

Acest lucru a fost raportat pe Facebook de către șeful Administrației militare regionale Dnipro, Serhii Lisak.

„În Pavlohrad, trei dintre cei spitalizați au fost grav răniți. Aceștia sunt bărbați în vârstă de 30, 68 și 69 de ani. Printre victime se numără 5 minori. Numărul total de răniți este de 58. Aceștia au răni tăiate, fracturi, vânătăi și răni la cap.

Mai multe întreprinderi din oraș au fost avariate de atacurile cu rachete. Mai mult de 30 de clădiri cu mai multe etaje, o grădiniță și 27 de magazine au fost avariate. O mașină a fost distrusă și alte 2 au fost avariate.

Pentru a ajuta oamenii, am înființat puncte de aprovizionare neîntreruptă cu alimente. Am organizat livrări de apă. Ajutorul în caz de dezastru și înregistrarea victimelor sunt în curs de desfășurare”, scrie oficialul.

UPDATE 13:30 SUA oferă Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari

Statele Unite oferă un pachet de ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, care va fi livrat rapid. Acest lucru a fost declarat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la începutul unei reuniuni a Grupului de contact privind apărarea Ucrainei la baza aeriană Ramstein (Germania), transmite corespondentul Ukrinform.

„Sunt încântat să anunț că președintele Biden va anunța astăzi un pachet suplimentar de sprijin pentru securitate în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina”, a declarat Austin.

Acest lucru, a spus el, va ajuta Ucraina să-și satisfacă o parte din nevoi. Armele vor fi livrate „la viteza războiului”, a mai promis politicianul.

UPDATE 12:30 Noul ministru de externe de la Kiev a avut o discuție cu omologul său, Mihai Popșoi

Andrii Sîbiha a anunțat despre aceasta pe rețeaua X.

„Am discutat cu omologul meu moldovean Mihai Popșoi și mi-am exprimat recunoștința pentru solidaritatea și sprijinul Moldovei. Am discutat despre modalitățile de consolidare a relațiilor noastre de bună vecinătate și de colaborare în ceea ce privește agenda noastră comună de aderare la UE. Am convenit să menținem un dialog strâns”, a precizat Sîbiha.

UPDATE 10:40 Marea Britanie va livra 650 de sisteme de rachete către Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a anunţat într-un comunicat că o primă livrare de 650 de „sisteme de rachete modulare uşoare (LMM)” va avea loc până la sfârşitul anului, în cadrul unui contract de 162 de milioane de lire (192 de milioane de euro), transmite Ukrinform.

Aceste rachete „polivalente” vor fi construite de grupul francez Thales în uzina sa din Belfast, în Irlanda de Nord.

Ele sunt cunoscute „pentru că pot fi trase de pe o varietate de platforme tactice terestre, maritime şi aeriene” şi permit să fie vizată atât o ţină la sol, cât şi o dronă în zbor, potrivit producătorului.

UPDATE 09:30 Zelenski, după ce președintele Iohannis a promulgat legea pentru donarea sistemului Patriot către Ucraina

Volodimir Zelenski a mulţumit din nou României după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina. El a spus că este recunoscător României și îndeamnă ceilalți aliați ai Kievului să furnizeze tot ajutorul promis în materie de apărare antiaeriană.

„Astăzi, România a aprobat decizia de a furniza Ucrainei sistemul Patriot, iar eu îmi exprim recunoştinţa sinceră pentru acest lucru. Ne aşteptăm, de asemenea, ca partenerii noştri să furnizeze Ucrainei întregul pachet de apărare aeriană şi alte tipuri de asistenţă – exact pachetul convenit la summitul NATO de la Washington din iulie anul trecut”, a scris pe X preşedintele Volodimir Zelenski.

08:00 De-a lungul nopții, Forțele Armate ale Ucraine au raportat mai multe alerte aeriene în numeroase regiuni ale țării, relatează Ukrinform.

Noaptea a fost alertată populația din Herson, Mykolaiv, Dnipropetrovsk și regiunea Sumî.

De dimineața, alerta vizează regiunile Lviv, Cernihiv, Kiev, Sumî și Poltava.

Război în Ucraina, ziua 925