Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Soldatul ucrainean care…

LIVE TEXT Soldatul ucrainean care a tras în civili, în regiunea Ternopil, riscă închisoare pe viață. Război în Ucraina, ziua 905

Foto: Hromadske

UPDATE 20:41 În regiunea Ternopil, oamenii legii au anunțat urmărirea unui soldat care pe 15 august a tras mai multe focuri de armă a în direcția oamenilor și a fugit. Acesta a fost prins ulterior, și riscă închisoare pe viață pentru omor cu premeditare, potrivit Hromadske.

Suspectul este un soldat în vârstă de 45 de ani, rezident al regiunii Jytomyr. Potrivit anchetei, în după-amiaza zilei de 15 august, soldatul, care se afla zilnic la datorie cu armele care i-au fost încredințate, a părăsit locația unității militare fără permisiune.

În centrul satului Dobrovody, regiunea Ternopil, acesta a tras câteva zeci de focuri de armă asupra oamenilor din jur, după care a fugit. Drept urmare, două femei au murit, iar alte patru persoane au fost rănite.

UPDATE 15:30 Atacurile armatei ruse în Ucraina din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin șapte civili și au rănit 25, inclusiv copii, au informat autoritățile regionale, scrie Kyiv Independent.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cinci drone, au raportat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Rusia ar fi atacat, de asemenea, Ucraina cu trei rachete balistice „Iskander-M”.

În regiunea Donețk, trei persoane au fost ucise și cinci au fost rănite în urma atacurilor ruse, a informat guvernatorul Vadim Filashkin.

Un bărbat de 39 de ani și o femeie de 60 de ani au fost uciși în timpul bombardamentului localității Verkhnokamianske în seara zilei de 15 august. Un bărbat de 37 de ani a fost ucis mai devreme în aceeași zi în satul Mîkolaivka.

UPDATE 10:20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că trupele Kievului dețin controlul deplin asupra orașului rusesc Sudzha, care avea o populație de circa 5 mii de oameni și conține infrastructură de pompare a gazului rusesc spre Europa, scrie The Guardian.

Sudzha se află la aproximativ 10 km în interiorul teritoriului rus, este cea mai mare dintre cele 80 de așezări pe care Ucraina susține că le-a luat în cele 10 zile de la începutul incursiunii sale în Rusia.

„Generalul Sîrskii a raportat despre finalizarea eliberării orașului Sudzha de sub controlul armatei ruse. Acolo este înființat acum un birou al comandantului militar ucrainean”, a spus Volodimir Zelenski.

UPDATE 9:36 Statele Unite sunt reticente în a permite Ucrainei să folosească armele cu rază lungă de acțiune în interiorul regiunii Kursk „nu din cauza riscului de escaladare, ci pentru că SUA au doar o aprovizionare limitată”, a informat CNN pe 16 august, citând mai mulți oficiali americani care au dorit să fie anonimi.

Ucraina și-a lansat incursiunea surpriză la Kursk pe 6 august. În 10 zile, Ucraina a preluat controlul asupra a 82 de așezări rusești, inclusiv orașul Sudzha.

Secretarul de presă adjunct al Departamentului de Apărare al SUA, Sabrina Singh, a declarat presei pe 8 august că operațiunea Ucrainei este „consecventă cu politica noastră”, întrucât Kievul se apără „împotriva atacurilor care vin de peste graniță”.

Răspunzând la o întrebare privind cât de departe în teritoriul rus i se permite Ucrainei să lovească, Singh a spus că SUA „nu sprijină atacurile la distanță lungă”, dar a refuzat să precizeze distanța exactă.

8:05 Forțele ruse au atacat 11 comunități din regiunea Sumî pe 15 august, ucigând o persoană și rănind trei, a raportat Administrația Militară a Regiunii Sumî. În total, au fost înregistrate 147 de explozii în 56 de atacuri separate asupra regiunii.

Comunitățile Khotin, Yunakivka, Bilopillia, Krasnopillia, Velîka Pisarivka, Nova Sloboda, Putîvl. Hlukhiv, Esman, Seredyna-Buda și Svesa au fost vizate de atacurile armatei ruse.

Orașul Krasnopillia, cu o populație de aproximativ 7700 de locuitori, a fost supusă celor mai multe atacuri, cu 56 de explozii raportate în zonă.

Război în Ucraina, ziua 904