Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Soldat rus, acuzat…

LIVE TEXT Soldat rus, acuzat că a torturat un civil ucrainean pentru a obține informații despre trupele ucrainene. Război în Ucraina, ziua 909

Sursă: ukrinform

UPDATE 21:40 Forțele de ordine ucrainene au depus acuzații împotriva unui militar rus care, la începutul invaziei, a împușcat și torturat un locuitor din regiunea Kiev pentru a obține de la acesta informații despre locația unităților armatei ucrainene, raportează Parchetul Regional din Kiev, potrivit Ukrinform.

Suspectul, care la acea vreme servea ca trăgător în Brigada a 15-a de pușcași motorizați a Gărzii Separate a Forțelor Armate Ruse, este acuzat de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului.

Potrivit anchetei, în martie 2022, acesta a fost detașat în satul Bohdanivka, districtul Brovari, unde, ulterior, a împușcat un civil în picior pentru a-l imobiliza, apoi la închis într-o fostă școală și la torturat timp de cinci zile, cerându-i să împărtășească informații despre locația unităților militare ucrainene.

După cum a raportat Ukrinform, serviciul de securitate SBU a depus acuzații și împotriva a doi soldați ruși care, la începutul războiului la scară largă, l-au torturat și ucis pe colonelul Telizhenko, rectorul adjunct al Academiei Naționale SBU.

UPDATE 20:39 În după-amiaza zilei de 20 august, trupele ruse au bombardat orașul Kostiantînivka, regiunea Donețk. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Vadim Filashkin, potrivit Novosti Donbassa

Patru clădiri, un magazin și o mașină au fost avariate. În urma bombardamentelor, o persoană a fost ucisă iar alta a fost rănită, scrie presa ucraineană.

UPDATE 19:40
Forțele de Apărare ale Ucrainei controlează 93 de așezări din regiunea Kursk din Rusia, în total – 1263 km², de la 28 la 35 km adâncime, raportează comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, citat de presa ucraineană.

Potrivit acestuia, armata rusă ar efectua în prezent „o manevră de apărare, mutând forțe din alte direcții și încercând să împiedice avansarea trupelor ucrainene”.

Sirski a explicat că operațiunea din regiunea Kursk se desfășoară pentru a „crea o zonă de securitate, pentru a opri bombardarea obiectelor civile din regiunea Sumî, precum și pentru a depăși inamicul”.

Comandantul suprem a mai raportat că situația operațională și strategică rămâne dificilă, iar în prezent, Forțele de Apărare ale Ucrainei luptă pe o linie a frontului de aproape 1040 km.

Principalele eforturi ale armatei ucrainene se concentrează pe districtele Slobozhanski, Donetsk și Tavria pentru a menține poziții și a împiedica avansul rușilor.

Luptele din regiunea Kursk

Primele rapoarte neoficiale despre o „străpungere de frontieră” în regiunea Kursk au apărut pe 7 august. În acest context, liderul rus Vladimir Putin a anunțat o „provocare pe scară largă” din partea Ucraine, și totodată, ca răspuns, a declarat o „operațiune antiteroristă” în regiunile Belgorod, Briansk și Kursk.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat luptele din regiunea Kursk pentru prima dată pe 12 august. Potrivit lui, această operațiune „a devenit cea mai mare investiție” a Ucrainei în procesul de eliberare a cetățenilor săi din captivitatea rusă.

Potrivit Washington Post, Ucraina controlează acum stația de măsurare a gazelor Sudzha, situată la aproximativ 8 kilometri adâncime în Rusia.

Între timp, Ucraina a lansat o linie telefonică pentru locuitorii din regiunea Kursk care doresc să evacueze și lucrează, de asemenea, la un posibil coridor umanitar către Sumî.

UPDATE 16:05 Germania va furniza Ucrainei patru sisteme suplimentare de apărare antiaeriană IRIS-T până la sfârșitul anului, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Wolfgang Buchner pe 19 august, scrie Kyiv Independent.

Pe lângă sistemele IRIS-T, Germania va livra și 10 tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard, 16 obuziere autopropulsate, zece tancuri de luptă Leopard, drone și mii de cartușe de artilerie și muniție de tancuri.

Sursa citată scrie că rapoartele recente din presă au spus că Ministerul German de Finanțe nu intenționează să aprobe un ajutor suplimentar pentru Ucraina, ca parte a economiilor bugetare din acest an. Atât Kievul, cât și Berlinul au infirmat că Germania va reduce ajutorul militar acordat Ucrainei.

Buchner a spus că cel mai recent ajutor promis este o dovadă că „nu există niciun mesaj din partea guvernului că sprijinul pentru Ucraina va fi redus sau limitat în alt mod”.

UPDATE 13:35 Guvernul Ucrainei a finalizat un proiect de lege prin care se aprobă existența Forțelor Sistemelor fără pilot ca ramură separată a Forțelor Armate ale Ucrainei. Guvernul ucrainean a alocat 24 de milioane de grivne pentru achiziționarea de drone, a anunțat prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmîgal

El a spus că Ucraina a făcut un „adevărat progres” în producția și utilizarea dronelor. Până în prezent, guvernul ucrainean a contractat deja 1 milion de drone, iar 500 de companii sunt implicate în producția acestora.

„În războiul cu Rusia, Ucraina se bazează pe inovație, răspunsuri și abordări asimetrice. Aceasta este cheia durabilității și victoriei noastre viitoare”, a spus Shmîgal.

7:58 Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina pe măsură ce trupele sale avansează în regiunea Kursk a Rusiei, a declarat reporterilor secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, pe 19 august, scrie Kyiv Independent.

Ucraina a capturat peste 90 de așezări în regiunea Kursk de la lansarea ofensivei transfrontaliere pe 6 august.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin III și ministrul Apărării Rustem Umerov „au discutat despre sprijinul continuu din partea aliaților și partenerilor pentru a ajuta la îndeplinirea cerințelor militare urgente ale Ucrainei”, a spus Singh.

Austin „a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina” în discuțiile cu Umerov și a spus că șefii apărării vor rămâne în contact strâns, potrivit lui Singh.

Război în Ucraina, ziua 908