Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: Șeful…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: Șeful Legislativului face apel la organele de drept să identifice persoanele responsabile de reținerea jurnaliștilor postului TV Studio-L Căușeni

Sursa: multimedia.parlament.md

Parlamentul se întrunește vineri, 15 noiembrie, într-o nouă ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 15 subiecte.

Deputații urmează să examineze proiectul de lege pentru modificarea metodei de acordare a compensațiilor la energie, la o săptămână de la aprobarea în prima lectură. 

Parlamentul urmează să ratifice două acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și cu Banca Mondială ce vizează modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor în mai multe localități din țară, dar și accesul egal și nediscriminatoriu al școlilor la granturi tehnice.

În prima lectură, parlamentarii vor examina proiectul de lege cu privire la evidența rețelelor edilitare. De asemenea, vor fi examinate modificări ale Codului contravențional, care vizează procedura aplicării sancțiunii avertismentului, precum și cele care se referă la digitalizarea procesului de documentare și aplicare a contravențiilor. Urmează a fi modificate actele normative privind procedura luării în custodie publică a străinilor, dar și cele privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, care vor fi adaptate la rigorile standardelor internaționale în domeniu.


UPDATE 14:10 Șeful Parlamentului, Igor Grosu, face apel la organele de drept să identifice persoanele, din forțele de securitate nerecunoscute de la Tiraspol, care au fost implicate în reținerea celor doi jurnaliști ai postului de televiziune Studio-L Căușeni, ulterior eliberați.

„Este un exemplu de încălcare a dreptului la circulație, de exercitare a profesiunii de ziariști, pe care au comis-o autoritățile separatiste. Autoritățile noastre trebuie să identifice toți indivizii care au intimidat și au îngrădit dreptul ziariștilor să-și facă profesiunea de a informa cetățenii și să comunice public. Asta așteptăm de la Ministerul de Interne”, a punctat președintele Legislativului, Igor Grosu.

UPDATE 14:02 Încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic nu vor mai fi sancționate cu amendă. Proiectul de lege care prevede aplicarea avertismentelor șoferilor care vor comite încălcări ce nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice a fost votat în prima lectură de 60 de deputați.

UPDATE 12:13 Parlamentul a votat în primă lectură, cu votul a 62 de deputați, proiectul de lege privind digitalizarea procesului de documentare și soluționare a contravențiilor.

UPDATE 11:56 Proiectul de lege, care presupune adaptarea cadrului normativ privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului la rigorile standardelor internaționale, a fost votat în prima lectură de către 62 de deputați.

UPDATE 11:42 Legislativul a adoptat, în lectura a doua, cu votul a 75 de deputați, proiectul de lege pentru ratificarea modificărilor la Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Prin urmare, școlile din R. Moldova vor beneficia de oportunități echitabile, indiferent de capacități, pentru a accesa granturile din cadrul Proiectului „Îmbunătățirea calității educației”. Astfel, 120 de școli vor primi finanțare în valoare de 36 000 de dolari.

UPDATE 11:27 Proiectul de lege privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost adoptat, în lectura a doua, cu votul a 71 de deputați.

Astfel, începând cu sezonul de încălzire 2024-2025, compensațiile pentru energie vor fi oferite direct beneficiarilor sub formă de plată monetară. Pentru implementarea proiectului sunt necesare cheltuieli de peste 1,1 miliarde de lei.

UPDATE 11:09 Parlamentul a votat în primă lectură proiectul de lege privind evidența rețelelor edilitare, cu votul a 79 de deputați. Astfel, va fi creat un registru nou de evidență a rețelelor electrice, de gaze naturale, de alimentare cu apă și canalizare, de canalizare pluvială, termice, de comunicații electronice, rețelele sistemelor hidroameliorative, precum și zonele de protecție ale acestora și interdicțiile/restricțiile aferente zonelor de protecție.

Registrul va conține date spațiale și descriptive referitoare la poziționarea, forma și parametrii rețelelor edilitare. Accesul la datele registrului va fi disponibil gratuit publicului.

UPDATE 11:00 Proiectul de lege pentru aderarea R. Moldova la Protocolul de amendare a Acordului de instituire a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) a fost votat de către 78 de deputați. Modificările Acordului vizează adaptarea cadrului legal și operațional al Organizației Viei și Vinului la noile realități ale pieței globale și promovarea standardelor internaționale în viticultură și vinificație.

Ratificarea Protocolului va aduce o serie de beneficii economice și comerciale pentru Republica Moldova, printre care acces sporit la piețele internaționale și atragerea investițiilor și dezvoltarea tehnologică a sectorului vitivinicol.

UPDATE 10:16 Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina lansat de Federația Rusă în 2022, în contextul apropierii datei în care se împlinesc 1000 de zile de la invazia pe scară largă.

UPDATE 10:14 A început ședința Parlamentului cu prezența a 91 de deputați.