Ședința Parlamentului: legislativul a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru Protecția Patrimoniului Audiovizual și a Protocolul ei
Parlamentul a adoptat un proiect de lege menit să îmbunătățească cadrul normativ ce vizează rezervele de stat și de mobilizare. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne. Necesitatea adoptării modificărilor legislative a fost reflectată, anterior, în deciziile Consiliului Concurenței, în rapoartele Curții de Conturi, ale Inspecției Financiare, ale Centrului Național Anticorupție, precum și în alte recomandări ale instituțiilor publice.
UPDATE 20:30 Cu votul a 58 de deputați, în prima lectură a fost votată o inițiativă legislativă care are drept scop eficientizarea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. Proiectul prevede că candidații care nu vor promova evaluarea externă nu vor avea dreptul să emită acte de dispoziție, până la examinarea contestației de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ), pentru a reduce riscul de comitere a abuzurilor judiciare.
Totodată, autorii propun ca, în cazul unei contestări repetate, CSJ să ia decizia finală despre promovarea sau nepromovarea evaluării.
UPDATE 19:51 Deputații au susținut proiectul de hotărâre privind aprobarea structurii organizatorice a Consiliului Concurenței și proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.552/2001 privind evaluarea și
acreditarea în sănătate.
UPDATE 19:04 Alexei Gherţescu, președintele Consiliului Concurenţei, prezintă de la tribuna Parlamentului raportul privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru anul 2022.
UPDATE 18:55 A fost votat proiectul de lege pentru ajustarea cadrului normativ privind domeniile geodezie, cartografie și geoinformatică, proiectul de lege cu privire la modificarea Codului penal și Codului contravențional și proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024.
UPDATE 18:32 Cu 57 de voturi a fost susținut proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, ce țin de aspecte de procedură privind activitatea instanțelor.
UPDATE 18:27 Proiectul de lege pentru modificarea legii privind plata pentru poluarea mediului a fost votat cu 58 de voturi pro în lectura a doua. 4 deputați s-au abținut. Principalele prevederi ale proiectului includ completarea legii cu 2 noțiuni noi care au ca scop excluderea interpretărilor prevederilor legale, excluderea ambalajelor compozite ca poziție tarifară aparte în procesul de taxare, acum ambalajele compozite urmează să fie raportate la materialul preponderent ca greutate și eliminarea separării ambalajelor după pozițiile tarifare în cazul punerii pe piață a ambalajelor.
UPDATE 17:59 Proiectul cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei pentru Protecția Patrimoniului Audiovizual și a Protocolului ei a fost votat și în lectura a doua.
UPDATE 17:57 Parlamentarii au votat, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei pentru Protecția Patrimoniului Audiovizual și a Protocolului ei, încheiate la Strasbourg la 8 noiembrie 2001și semnate la Strasbourg la 11 iunie 2024.
UPDATE 17:50 În lectura a doua a fost votat proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice. 56 de deputați au votat pro, 23 s-au abținut.
UPDATE 17:47 Deputații au susținut cu 57 de voturi Acordul dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea terenului fostului Stadion Republican pentru noul sediu al Ambasadei SUA în R. Moldova. 18 parlamentari au votat contra, în timp ce 9 s-au abținut.
UPDATE 16:20 Ministrul culturii, Sergiu Prodan prezintă în plenul Parlamentului proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova. Se propune să fie vândut terenul fostului Stadion Republican. Se preconizează ca terenul să fie vândut pentru suma de 18 milioane de euro.
UPDATE 16:01 Proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei nr.1/2023 a Comitetului Mixt instituit în cadrul Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale paneuromediteraneene, în ceea ce privește modificarea Convenției, adoptate la 7 decembrie 2023, a fost votat în prima lectură de către 57 de deputați. „Modificările vor permite să vindem produsele noastre industriale pe piața europeană. Va ajuta să aducă investiții.”, a declarat Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
UPDATE 15:52 Cu votul a 58 de deputați, în prima lectură, a fost votat proiectul de lege privind măsurile de sprijin acordate rezidenților zonelor economice libere. „Zonele economice libere au fost create în scopul accelerării dezvoltării social-economice a anumitor teritorii și a economiei naționale în ansamblu prin atragerea investițiilor autohtone si străine, implementarea tehnicii si tehnologiilor moderne, dezvoltarea producției orientate spre export, aplicarea experienței avansate din domeniul producției si a managementului, si crearea locurilor de muncă”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.
UPDATE 15:30 În prima lectură, cu votul a 76 de deputați, proiectul „Prima Casă Plus” a fost votat.
UPDATE 14:50 Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, prezintă programul „Prima Casă Plus”, care vine cu modificări și completări la programele anterioare „Prima Casă”. Obiectivele urmărite prin demararea programului sunt, potrivit autorităților, dinamizarea economiei – prin stimularea construcțiilor, creșterea cererii pentru locuințe, crearea de noi locuri de muncă, dar și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru familii. În plus, autoritățile vizează sporirea transparenței și corectitudinii tranzacțiilor imobiliare.
UPDATE 14:47 În a doua lectură, cu un număr de 72 de voturi, a fost votat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționând în calitate de entitate de implementare a Fondului fiduciar pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii.
UPDATE 14:39 Ministra sănătățiii, Ala Nemerenco prezintă în plenul Parlamentului proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționând în calitate de entitate de implementare a Fondului fiduciar pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii. Valoarea grantului este circa 5,6 milioane de dolari.
UPDATE 12:50 Proiectul de lege pentru reglementarea determinării apartenenței și domeniilor infrastructurii de irigare și de desecare proprietate publică și a administrării terenurilor proprietate publică a statului, limitrofe infrastructurii de irigare și desecare, a fost votat.
UPDATE 12:40 În lectura a doua, a fost votat proiectul de lege pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol de amendare, semnat la București la 24 mai 2024, a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău la 20 aprilie 2012. Proiectul de lege a întrunit 60 de voturi.
UPDATE 12:37 Proiectul de lege privind ratificarea parțială a Cartei sociale europene revizuite a fost votat în a doua lectură de către 82 de deputați.
UPDATE 12:26 Proiectul de lege privind ratificarea parțială a Cartei sociale europene revizuite este prezentat în plenul Parlamentului. „Recunoașterea dreptul lucrătorilor la un coeficient majorat de salarizare pentru orele suplimentare. Implementarea acestui articol va aduce beneficii directe pentru angajați, asigurând o compensare adecvată pentru munca suplimentară și contribuind la echitatea salarială. Dreptul copiilor și al tinerilor la protecție, inclusiv includerea timpului petrecut în cadrul formării profesionale în timpul normal de lucru”, sunt unele dintre articolele care vor fi adăugate.
UPDATE 12:23 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant între Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică în cadrul Proiectului „Locuințe publice III”, semnat la Chișinău la 1 iulie 2024, a fost votat în două lecturi. Contribuția financiară este constituită dintr-un împrumut în mărime de 20 milioane de euro și granturi de 7 milioane de euro. „Pentru” au votat 71 de deputați.
UPDATE 12:10 Proiectul de hotărâre privind desemnarea unui membru în Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ.
Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii au fost armonizate cu legislația Uniunii Europene, fiind votate în prima lectură.