Ședința Parlamentului. Pentru mărfurile din ZEL, care sunt livrate pe teritoriul vamal al R. Moldova, nu se va aplica regim preferențial din 2029
Douăzeci și nouă de subiecte au fost incluse pe agenda de zi a ședinței Parlamentului din 21 noiembrie 2024. Deputații au examinat proiectul de lege pentru modificarea care prevede facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe.
UPDATE 19:20 Rezidenții Zonelor Economice Libere (ZEL) vor beneficia în continuare de facilități la plata taxelor vamale. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.
Proiectul de lege aparține deputaților PAS Radu Marian și Dorian Istratii, iar modificările la Codul vamal sunt propuse de Ministerul Finanțelor. Acestea se regăsesc printre obligațiile asumate în cadrul Memorandumului de înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și sunt condiționalități pentru debursarea unei tranșe de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro, conform unui comunicat de presă emis de Parlament.
Anterior, deputatul Radu Marian a explicat că proiectul de lege prevede faptul că pentru mărfurile produse în zona economică liberă și/sau mărfurile care nu au fost prelucrate suficient în zona economică liberă, introduse pe restul teritoriului vamal al R. Moldova (care reprezintă aproximativ 4% din total producție din ZEL-uri), nu se va aplica regimul fiscal și vamal preferențial aplicat celorlalți agenții economici înregistrați în zonele economice libere, care exportă producția.
„Se propune ca această prevedere pentru mărfurile din ZEL care sunt livrate pe teritoriul vamal al Republicii Moldova să intre în vigoare la 1 ianuarie 2029. Această modificare este necesară pentru a asigura un tratament egal cu întreprinderile care activează în afara ZEL-urilor și care livrează produse pe teritoriul Republicii Moldova, dar și pentru a ne alinia la legislația UE. Pentru majoritatea producției din ZEL destinată exporturilor (aprx. 96% din total), facilitățile rămân în vigoare până în 1 ianuarie 2034.
Vin cu aceste clarificări ca să fie evitate din start orice fel de speculații, falsuri și confuzii precum că proiectul de lege ar afecta într-un fel sau altul activitatea companiilor din Zonele Economice Libere. În niciun caz proiectul nu afectează activitatea companiilor din ZEL-uri”, a scris Marian pe rețelele de socializare.
UPDATE 19:05 Centrul de asamblare și reparație a cărucioarelor din cadrul Asociației Obștești „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” va beneficia de subvenții din partea statului. Deputații au votat în lectura a doua proiectul de modificare a Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
Autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Adrian Belîi, a propus completarea listei instituțiilor care vor primi subvenții. În document se specifică faptul că subvențiile se vor acorda în vederea aplicării incluziunii sociale, nu doar a obiectivelor și manifestărilor culturale, așa cum prevede în prezent cadrul normativ. Inițiativa legislativă are drept scop facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la cărucioare adaptate nevoilor lor.
Centrul de asamblare și reparație (mentenanță) a cărucioarelor din cadrul Asociației Obștești „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” se ocupă de asamblarea și expedierea cărucioarelor cu rotile pe întreg teritoriul țării, iar, în cazul defectării acestora, asigură reparația lor. Anual, în țara noastră se importă circa 1000 de scaune cu rotile.
UPDATE 18:55 Parlamentul a votat în prima lectură măsuri cu privire la protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate sau reținerii ilicite.
Inițiativa legislativă reglementează întreaga procedură de gestionare a cazurilor de deplasare în străinătate sau reținere ilegală a copilului. Conform unui comunicat al Parlamentului, proiectul introduce „competențe clare” pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale, ceea ce îi va permite instituției să întreprindă măsuri pentru localizarea copilului deplasat în străinătate sau reținut ilicit, prevenirea de noi pericole, asigurarea înapoierii de bună voie a copilului, deschiderea unei proceduri judiciare sau administrative și acordarea asistenței juridice garantate de stat.
Detalii AICI
UPDATE 16:15 Deputații au votat în prima și a doua lectură proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementul deșeurilor solide.
UPDATE 15:34 În prima lectură a fost votat proiectul cu privire la majorarea sumei de subscripție a Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional de la 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) la 258,8 milioane de DST. Potrivit autorităților, acest lucru va avea drept rezultat întărirea poziției financiare a țării noastre în cadrul FMI și oportunitatea obținerii de sprijin financiar suplimentar, în caz de necesitate. De asemenea, se urmărește creșterea volumului disponibil de asistență financiară de care poate beneficia Republica Moldova.
UPDATE 15:30 Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului încheiat prin schimb de scrisori la Acordul-cadru dintre R. Moldova și Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, semnat la 15 octombrie 2024, a fost susținut în prima lectură și a doua lectură.
UPDATE 15:20 Parlamentul a ratificat Acordul de grant dintre Republica Moldova, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, datorită căruia țara noastră va beneficia de asistență tehnică nerambursabilă, în valoare de 4,5 milioane de dolari, pentru implementarea proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova”.
UPDATE 13:45 Proiectul de lege pentru modificarea care prevede facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe a fost susținut de 58 de deputați. Opt deputați au votat împotrivă, iar 16 nu au votat.
UPDATE 13:41 Cu 59 de voturi pro, deputații au susținut în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2024 nr.420/2023. Alți 23 de parlamentari s-au abținut de la vot.
UPDATE 13:15 Parlamentul a aprobat, în prima lectură, rectificarea Bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, prin care s-a propus micșorarea veniturilor totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu 91,3 milioane de lei, suma constituind 42,9 miliarde de lei. Cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent vor fi micșorate până la 42,9 miliarde de lei.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, în bugetul planificat inițial s-a identificat riscul de nevalorificare a mijloacelor financiare planificate. Acestea se referă la pentru pensiile deputaților, membrilor Guvernului, procurorilor, pentru persoanele care se află la întreținerea deplină a statului ș.a. De asemenea, bani nevalorificați s-au identificat și în cazul indemnizațiilor, precum indemnizația paternală tatălui asigurat, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil etc.
Potrivit proiectului, economiile identificate vor fi alocate altor categorii de prestații sociale.
Inițiativa urmează să fie propusă spre examinare și în a doua lectură în plenul Parlamentului.
UPDATE 13:05 Deputații au votat proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Inițiativa a fost susținută cu 60 de voturi, în timp ce 21 de parlamentari s-au abținut. Proiectul se referă la ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli și soldul bugetar, reieșind din prognoza indicatorilor macroeconomici pentru 2024.
UPDATE 11:32 Parlamentarii au ținut un minut de reculegere în memoria compozitorului Ilia Filiv din Comrat, care a decedat la vârsta de 69 de ani.