Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: Înregistrarea…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: Înregistrarea beneficiarilor efectivi a fost extinsă cu un an

Foto: multimedia.parlament.md

Astăzi, 26 decembrie, are loc ședința Legislativului. Pe agendă sunt 12 proiecte de legi și hotărâri, dar și un supliment cu 6 proiecte.

Parlamentul urmează să dezbată legea veteranilor de război. În proiect se precizează că scopul legii „este de a consacra drepturile și garanțiile sociale ale veteranilor de război în semn de recunoștință pentru meritele, sacrificiul și devotamentul lor. Legea urmărește susținerea veteranilor de război, a membrilor familiilor acestora și asociațiilor veteranilor de război în vederea încurajării participării lor active în viața publică și a implicării acestora la educarea tinerei generații în spiritul patriotismului și devotamentului față de Republica Moldova”.

UPDATE 20:55 Sesiunea de toamnă 2024 a Parlamentului s-a  încheiat. La finalul ședinței plenare de joi, 26 decembrie, deputații au adoptat un proiect de hotărâre care prevede acest lucru.

Conform unui comunicat de presă, la ultima ședință plenară din acest an, deputații au fost colindați de două colective artistice. Este vorba despre colectivul-model „Frunza Nucului” din satul Inești, raionul Telenești și grupul de chitariști „UnFolk” din Ungheni.

Sesiunea s-a încheiat cu onorarea simbolurilor de stat ale Republicii Moldova. Ansamblul „Violino” al Școlii de Arte din satul Pelinia, raionul Drochia au interpretat imnul Republicii Moldova, al Uniunii Europene și un colaj de colinde.

Potrivit Regulamentului, Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Cea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie.

UPDATE 17:56 Proiectul de hotărâre cu privire la încheierea sesiunii a doua ordinare din anul 2024 a fost votat. Astfel sesiunea se încheie mâine, 27 decembrie.

UPDATE 17:50 A fost constituit grupul parlamentar de prietenie cu Republica India. Deputații au aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, modificarea Hotărârii Parlamentului privind grupurile parlamentare de prietenie.

UPDATE 17:42 Parlamentul a aprobat un proiect de lege care revizuiește măsurile de sprijin acordate agricultorilor afectați de seceta din acest an. Detalii aici.

UPDATE 17:25 România a donat R. Moldova un autolaborator, dotat cu echipamente de analiză, în valoare de 747 000 de lei. Parlamentul a aprobat donația. Detalii aici.

UPDATE 17:18 Proiectul de lege privind protecția animalelor este prezentat în Parlament a fost susținut în prima lectură de 66 de deputați.

Documentul prevede elaborarea unui sistem informațional de identificare și înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Autorii proiectului susțin că acest lucru va permite cunoașterea exactă a numărului de animale pe care le dețin proprietarii și va asigura, totodată, înregistrarea animalelor fără stăpân. De asemenea, se propune înființarea unui serviciu specializat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, responsabil de elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân”, se arată în comunicatul Parlamentului.

UPDATE 16:43 Legislativul a votat Strategia națională de apărare a R. Moldova pentru anii 2024-2034. Documentul a fost susținut de către 56 de deputați.

UPDATE 15:15 Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi prezintă în plenul Parlamentului proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034.

UPDATE 15:06 Inițiativa privind declararea anului 2025 drept an consacrat celebrării operei și personalității lui Mihai Eminescu a fost adoptată de către Parlament.

UPDATE 15:00 Proiectul de lege cu privire la veteranii de război a fost susținut, în cea de-a doua lectură, de 73 de deputați. Documentul conține mai multe măsuri de protecție socială pentru această categorie de cetățeni.

„Proiectul de lege definește statutul veteranilor de război, prezintă categoriile acestora și, în același timp, stipulează condițiile privind retragerea statutului de veteran de război. Documentul conține reglementări clare și despre protecția socială, medicală și facilitățile de care vor beneficia veteranii de război. Respectiv, drept recunoștință pentru sacrificiu și devotament, veteranii de război vor primi de la 1 ianuarie 2025, o alocație lunară de stat în mărime de 10 % din mărimea salariului mediu lunar pe economie prognozat, iar persoanele cu dizabilități de pe urma războiului vor primi o alocație în cuantum de 14% din salariul mediu lunar pe economie prognozat. Veteranii de război care se încadrează în două sau mai multe categorii vor beneficia suplimentar de o alocație cu 4% mai mare. De menționat că mărimea alocației lunare de stat va fi actualizată la fiecare majorare a salariului mediu lunar pe economie prognozat”, scrie Parlamentul.

UPDATE 14:53 A fost votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau, după caz, de închiriere a spațiului locativ pentru judecătorii și procurorii care își exercită atribuțiile de serviciu într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul, dacă distanța dintre localitățile respective constituie cel puțin 20 km. Proiectul a fost susținut de 70 de deputați.

UPDATE 14:50 Proiectul de lege privind emisiile industriale a fost susținut în lectura a doua de către 59 de deputați.

UPDATE 14:46 În prima lectură a fost votat proiectul de lege privind auditul situațiilor financiare, susținut de 56 de deputați.

Prevederile propuse stabilesc modul de limitare a răspunderii civile a auditorilor și entităților de audit pentru prejudiciul cauzat entității audiate sau solicitantului auditului în cazul efectuării auditului la entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată. 

UPDATE 14:32 Legea insolvabilității a fost modificată. Proiectul a fost votat de 55 de deputați.

Noile modificări vizează: 

  • Reducerea termenului maxim de adoptare a hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate de către instanța de judecată, de la 20 de zile la 5 zile lucrătoare.
  • Desfășurarea adunării creditorilor în regim online.
  • Simplificarea recuperării creanțelor privind contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, în vederea asigurării dreptului angajaților la prestații sociale.

Potrivit datelor Agenției Proprietății Publice, în prezent sunt 49 de întreprinderi de stat/societăți comerciale în procedură de insolvabilitate și 14 în procedură de lichidare.

UPDATE 14:26 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (privind procedura de azil) a fost votat de către 57 de deputați.

UPDATE 14:21 În lectura a treia a fost votat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative ce vizează politica fiscală și vamală, cu votul a 57 de deputați.

Înregistrarea beneficiarilor efectivi a fost extinsă cu 12 luni. Astfel, agenții economici vor avea timp pentru conformare, iar presiunea asupra Agenției Servicii Publice se va reduce. În rezultat, se va evita aplicarea unor sancțiuni pentru agenții economici din motive care nu depind de ei„, scrie Parlamentul.

Explicațiile directorului ASP cu privire la declararea beneficiarului efectiv al companiilor

UPDATE 14:02 Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat în lectura a treia și finală, cu votul a 57 de deputați.

UPDATE 13:57 Proiectul cu privire la ajutorul oferit pentru agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2024 a fost inclus pe ordinea de zi. Potrivit documentului, din momentul intrării în vigoare a respectivei legi și până la data de 31 octombrie 2025, va fi instituit un moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor. Detalii aici.

UPDATE 13:13 În plen sunt prezenți 80 de deputați.

La fel, deputații urmează să voteze proiectul de lege care prevede compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau, după caz, de închiriere a spațiului locativ pentru judecătorii și procurorii care își exercită atribuțiile de serviciu într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul, dacă distanța dintre localitățile respective constituie cel puțin 20 km.