Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: Au…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: Au fost adoptate modificări la Codul penal și contravențional

Sursa: Parlament/Flickr.com

Deputații Parlamentului se întrunesc în ședință plenară. Pe agendă sunt incluse 28 de proiecte de lege, cât și audierea unor rapoarte de audit și activitate, printre care raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2023.

UPDATE 13:15 În lectura a treia și finală, au fost adopte modificările la codul penal și contravențional. Conform notei informative, proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Codului penal si Codului contravențional în partea ce ține de: infracțiunile de corupție, de mediu, militare, cibernetice și aplicarea pedepselor alternative pedepsei cu închisoarea.

UPDATE 13:10 Deputații au aprobat raportul de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2023. Procedura a întrunit 55 de voturi.

UPDATE 12:15 În plenul Parlamentului este audiat raportul de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2023, prezentată Nadejda Cornețel, președinta Consiliului de administrație a Fondului.

UPDATE 12:10 Cu votul a 71 de deputați, a fost aprobat în a doua lectură, proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 2, încheiat prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice al României.

UPDATE 11:58 Proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate a votat în prima lectură de 57 de deputați.

„Este vorba de suma de 129,375 milioane de drepturi speciale de tragere, echivalentul a circa 160 milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat. Împrumutul va fi acordat țării noastre pentru o perioadă de 20 de ani. Pentru recepționarea respectivei asistențe financiare, Republica Moldova urmează să implementeze 12 măsuri de reformă în scopul diminuării efectelor produse de schimbările climatice”, se arată în proiect.

UPDATE 11:15 „Am urmărit cu toții informații despre un fost șef al Marelui Stat Major. Este un subiect de importanță națională. Rugămintea către instituțiile de drept implicate în investigări este să comunice mai mult și să explice la ce etapă sunt, pentru că este vorba despre securitatea statului. Înălțimea acestei funcții justifică interesul major al tuturor cetățenilor față de acest subiect, în special în contextul actual pe care îl trăim”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Deputații urmează să voteze proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 2, încheiat prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice al României.