Ședința Parlamentului: Este audiat proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal

Astăzi, 20 martie are loc ședința Parlamentului, în care vor fi examinate propunerile de modificare a Codului funciar, a Codului educației, precum și proiectele de lege care vizează uniformizarea procedurilor de evaluare ordinară și extraordinară a performanțelor judecătorilor și procurorilor.
UPDATE 17:07 Proiectul de modificare a Codului fiscal este audiat. Proiectul de lege are drept scop asigurarea unui tratament echitabil pentru toți operatorii de transport rutier care solicită autorizații speciale de transport .
UPDATE 16:14 Pentru anul 2025 sunt planificate plantări ale arborilor pe o suprafață de 7 mii de hectare, a declarat ministrul Mediului.
UPDATE 15:05 Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu este audiat în plenul Parlamentului cu privire la implementarea de către minister a programului național de împădurire.
UPDATE 15:00 Cu 77 de voturi, proiectul ce prevede acordarea unui suport financiar unic participanților la cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, pe lângă ajutorul material de 10 mii de lei, prevăzut de legislație, fiecare veteran va mai primi încă 20 mii de lei. În prezent, în Republica Moldova sunt 24 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, rămași în viață.
UPDATE 14:30 Ședința plenară a Parlamentului a fost reluată și este examinată inițiativa ce prevede acordarea unui suport financiar unic participanților la cel de-al Doilea Război Mondial.
UPDATE 12:48 La ședință a fost anunțată o pauză până la ora 14:00.
UPDATE 12:45 Evaluarea competențelor de comunicare în limba română ale persoanelor adulte și ale elevilor din învățământul liceal va fi realizată prin metode standarde unificate la nivel național. Un proiect de modificare a Codului educației, care prevede acest lucru, a fost votat în a doua lectură de 66 de deputați.
„Statul va certifica competențele de comunicare în limba română ale elevilor din învățământul liceal și ale persoanelor adulte, conform cadrului normativ aprobat de Guvern. Acest lucru asigură standardizarea și digitalizarea procesului de certificare a competențelor lingvistice, conform standardelor europene. Prin implementarea acestor prevederi se urmărește îmbunătățirea calității educației și creșterea oportunităților de acces pe piața muncii, în contextul cerințelor privind competențele de comunicare în limba română. De asemenea, certificarea competențelor lingvistice în limba română le va oferi candidaților la bacalaureat scutirea de la proba de examen la limba română și acordarea notei 10 din oficiu”, se arată în comunicatul Legislativului.
UDPATE 12:40 Deputații au aprobat proiectul care stabilește cadrul juridic și instituțional unitar privind înființarea, organizarea, gestionarea, finanțarea și controlul funcționării serviciului public de salubrizare a localităților, inclusiv administrarea și exploatarea infrastructurii aferente. „Documentul reglementează atribuțiile și responsabilitățile autorităților publice, care vor gestiona serviciul public de salubrizare a localităților. Prin urmare, APL va putea lua decizii în ceea ce privește înființarea, organizarea, coordonarea și funcționarea serviciului de salubrizare la nivelul fiecărei unități administrative-teritoriale. De asemenea, APL-urile vor putea delega responsabilitățile privind prestarea serviciilor de salubrizare sau vor putea gestiona direct”, scrie Parlamentul.
UPDATE 12:25 Parlamentul a armonizat unele prevederi ale legislației naționale în domeniul economic la acquis-ul UE. A fost aprobat proiectul de lege privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online. La fel, a fost adoptat și proiectul de lege privind prevenirea geoblocării nejustificate. Documentul are drept scop prevenirea discriminării clienților pe bază de cetățenie, naționalitate, domiciliu / reședința temporară ori sediul clienților.
UPDATE 11:24 Deputații au aprobat proiectul în lectura a doua prin care plățile și transferurile în valută străină, efectuate pe teritoriul R. Moldova, vor fi admise la vânzarea – cumpărarea bunurilor imobile, în anumite condiții.
UPDATE 11:00 În lectura a doua a fost votat proiectul de lege privind promovarea echității și a transparenței pentru întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online cu votul a 65 de deputați.
UPDATE 10:50 Ordinea de zi a ședinței a fost aprobată.
UPDATE 10:25 Ședința este prezidată de vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman. Președintele Legislativului, Igor Grosu va participa la Conferința Europeană a Președinților de Parlament. Reuniunea va avea loc la Strasbourg, în perioada 20-21 martie 2025.
„Cei peste 60 de președinți și vicepreședinți din statele membre ale Consiliului Europei, statele partenere sau cu statut de observator și circa 400 de delegați se vor reuni la summitul european pentru a discuta o serie de subiecte de actualitate. Discuțiile din acest an vor fi concentrate în trei sesiuni tematice – apărarea democrației; garantarea libertății de exprimare în vremuri de polarizare și incertitudine; violența împotriva politicienilor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va avea o intervenție în cadrul panelului referitor la apărarea democrației”, comunică Parlamentul.
UPDATE 10:09 A început ședința plenară a Parlamentului. Prezenți sunt 86 de deputați.
În prima lectură, vor fi examinate inițiativa ce prevede acordarea unui suport financiar unic participanților la cel de-al Doilea Război Mondial, proiectul de lege privind serviciul public de salubrizare și modificarea Codului fiscal.
Totodată, Parlamentul urmează să ratifice și un Acord care va oferi posibilitate funcționarilor și experților naționali din Republica Moldova să fie detașați la Comisia Europeană cu scopul de a consolida capacitățile țării noastre în procesul de aderare la UE.