Ședința Parlamentului: Deputații au respins moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Astăzi, 17 aprilie, președinta R. Moldova, Maia Sandu va susține un discurs în Parlament „despre starea națiunii. Atunci când șeful statului merge în plenul Parlamentului, e un semnal de mobilizare politică și de reafirmare a priorităților naționale”, scrie consilierul prezidențial, Igor Zaharov.
UPDATE 17:59 Ședința Parlamentului a luat sfârșit.
UPDATE 17:56 Deputații au votat proiectul de hotărâre prin care au fost modificate componențele nominale a comisiilor permanente. Prin această hotărâre, Olesea Stamate a obținut statutul de deputat independent, după ce a fost exclusă din PAS.
UPDATE 17:52 R. Moldova aderă la Convenția privind obținerea de probe în străinătate în materie civilă sau comercială, adoptată la Haga. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament. „Convenția urmărește fortificarea și modernizarea procedurilor de obținere a probelor în străinătate, care vor contribui la asigurarea unificării normelor și aplicării prevederilor sale, inclusiv în cazul în care Republica Moldova nu are încheiate tratate bilaterale de asistență juridică în domeniul dat”, se arată în comunicatul Legislativului.
UPDATE 17:44 Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxa de stat și de taxa de timbru, în cazurile de partaj al averii și alte litigii patrimoniale. Un proiect de modificare a legislației care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 67 de deputați.
UPDATE 17:20 Parlamentul nu a susținut moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Moțiunea a fost înaintată de 24 de deputați din Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Printre motivele invocate de autori pentru exprimarea votului de neîncredere se regăsesc administrarea defectuoasă a domeniilor aflate în responsabilitatea ministerului, lipsa acțiunilor concrete menite să răspundă provocărilor curente, precum și abaterile de la termenele stabilite în implementarea proiectelor de importanță națională privind aprovizionarea cu apă și sanitație, dar și a celor privind infrastructura rutieră de interes național și internațional.
UPDATE 17:05 Examinarea moțiunii simple continuă, după raportul prezentat de Vladimir Bolea. Mai mulți deputați au avut luări de cuvânt de la tribuna Parlamentului, unde deputații de la partidul de guvernare și din opoziție s-au acuzat reciproc.
UPDATE 14:21 În plenul Parlamentului este examinată moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. La ședință participă ministrul Vladimir Bolea.

UPDATE 13:42 Bugetul +PLUS, a fost adoptat de Parlament în lectura a doua. În Bugetul de stat pentru anul 2025 vor fi alocate suplimentar resurse financiare suplimentare pentru investiții, reziliență energetică și creștere economică. Modificările la bugetul de stat pentru anul 2025 au fost propuse de Ministerul Finanțelor și includ resursele financiare oferite de Uniunea Europeană în scopul susținerii populației și a mediului de afaceri, scrie Parlamentul.
UPDATE 13:30 Moldovenii care călătoresc în statele membre ale Uniunii Europene vor plăti tarife de roaming mai mici, iar, în cinci ani, autoritățile planifică eliminarea totală a acestor tarife. Proiectul legii privind reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE a fost votat în a doua lectură de 75 de deputați.
UPDATE 12:20 Proiectul privind desfășurarea alegerilor parlamentare la data de 28 septembrie 2025 a fost votat de 57 de deputați.

UPDATE 11:25 Este prezentat proiectul privind desfășurarea alegerilor parlamentare la data de 28 septembrie 2025.
UPDATE 11:23 Deputații au votat ordinea de zi a ședinței plenare.
UPDATE 11:10 În cadrul ședinței plenare a fost prezentat un scurt video despre bombardamentele armetei ruse a orașului ucrainean Sumî, în urma cărora peste 30 de civili au fost ucişi și cel puțin sunt 80 răniți.


UPDATE 10:47 „Sunt multe voci care critică reforma justiției. Recunosc, și eu am avut așteptări mai mari. În același timp, am făcut pași importanți pentru a avea o justiției independentă. Nu exsită o soluție magică ca să repari o justiție defectă de multă vreme. În ultimii patru ani, din sistemul judecătoresc au plecat 140 de judecători. Nu zic că toți au avut probleme de integritate, dar cei mai mulți au avut. Din aceștia, 100 de judecători au plecat în 2023, 2024, perioadă în care a avut evaluarea externă. Curățarea sistemului continuă. La următoarea etapă vine procuratura”, a declarat șefa statului.
UPDATE 10:30 „Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi, în interesul comunității pe care o reprezintă, nu în interesul hoților”, a spus Sandu.
UPDATE 10:26 „Nu e niciun secret că țara noastră este ținta unor eforturi de destabilizare colosale, finanțate cu sume uriașe, care au ca obiectiv provocarea conflictelor interne. Pioni ai acestor scheme se află și în Parlamentul R. Moldova. Am văzut că sunt oameni care sunt gata să le facă rău vecinilor, neamurilor și în final copiilor lor. Altel, cum poți să explici acțiunile lor de subminare a statului”, a declarat președinta R. Moldova.
UPDATE 10:20 „Staționarea ilegală a contingentului militar rus în regiunea transnistreană reprezintă o încălcare flagrantă a statului nostru de țară neutră. Prezența armatei ruse pe teritoriul nostru comportă riscuri de destabilizare, mai ales în contextul războiului din Ucraina”, spune Maia Sandu.
UPDATE 10:16 „În Uniunea Europeană vom fi în siguranță. Trebuie să muncim ca să ajungem acolo nu în zeci de ani, dar în următorii patru ani”, a menționat șefa statului.
UPDATE 10:14 „Oamenii sunt îngrijorați și așteaptă răspunsuri de la noi. Noi ca țară avem multe probleme de rezolvat: îmbunătățirea calității vieții, reforma justiției, iar cel mai important lucru e să păstrăm pacea”, a declarat Maia Sandu.
UPDATE 10:09 La ședință sunt prezenți 86 de deputați.
Discursul va fi susținut la debutul ședinței plenare, la ora 10:00.
La fel, deputații urmează să adopte o hotărâre de Parlament privind stabilirea datei alegerilor parlamentare. De asemenea, vor fi examinate în lectura a doua modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2025 și la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent.