Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: de…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: de la 1 ianuarie 2025, salariile cadrelor medicale vor fi majorate cu 15%

Foto: multimedia.parlament.md

Astăzi, 19 decembrie, are loc ședința Parlamentului. Pe agendă sunt 20 proiecte de lege sau hotărâre.

UPDATE 17:35 Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025 a fost aprobat de Parlament în cea de-a doua lectură. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în sumă de circa 17,39 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 12,8 % față de anul precedent.

Este prevăzută majorarea cu 15%, de la 1 ianuarie 2025, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, se arată într-un comunicat de presă publicat de Parlament.

„Creșterea mijloacelor fondurilor va contribui la consolidarea sistemului de sănătate prin îmbunătățirea accesului la medicamente și servicii medicale calitative. În acest sens, prioritate s-a acordat la asigurarea compensării medicamentelor și a unor tipuri de dispozitive medicale, inclusiv extinderea listei și a spectrului acestora; acoperirea cheltuielilor pentru serviciile medicale la nivel de asistență medicală de ambulator; procurarea serviciilor de îngrijiri paliative; procurarea serviciilor medicale neurologice (AVC) și cardiologice (SCA); procurarea serviciilor de reabilitare a pacienților post AVC și SCA. De asemenea, este prevăzută procurarea serviciilor medicale aferente tratamentului medical oncologic, procurarea serviciilor de protezare a articulațiilor mari și tratament operator pentru cataractă; acoperirea cheltuielilor pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie la copii etc”, notează sursa citată.

În document este specificat că circa 17,1 miliarde de lei vor fi destinați fondului de bază pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Pentru asistența medicală spitalicească vor fi alocate 8,6 miliarde de lei, pentru asistența medicală primară – 3,4 miliarde de lei. La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu este prevăzută o sumă de circa 1,6 miliarde de lei, pentru serviciile medicale urgente prespitalicești a fost planificată suma de peste 1,5 miliarde de lei, iar pentru serviciile de înaltă performanță – circa 423 de milioane de lei.

UPDATE 17:20 Parlamentul a aprobat Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Conform documentului, sunt prevăzute venituri totale în sumă de 46,51 de miliarde de lei, cu о creștere de 8,7% în raport cu veniturile aprobate pe anul 2024. Aceeași sumă de 46,51 de miliarde de lei este prevăzută și la capitolul cheltuieli, se arată într-un comunicat de presă emis de Parlament.

Mai multe detalii AICI

UPDATE 16:40 Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2025 a fost votat în a doua lectură de Parlament. Printre cele mai importante măsuri prevăzute pentru anul viitor figurează majorări salariale pentru unele categorii de angajați din sectorul bugetar, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale, conform unui comunicat de presă.

Mai multe detalii AICI

UPDATE 13:47 A fost anunțată o pauză până la ora 15:00.

UPDATE 13:45 Parlamentul a votat în prima lectură al VII-lea pachet de debirocratizare a activității mediului de afaceri. Sunt prevăzute costuri diminuate pentru agenții economici.

„Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și al PNUD. Documentul conține o serie de modificări la cadrul normativ ce vizează activitatea de întreprinzător și are drept scop excluderea barierelor administrative și a cerințelor nejustificate sau depășite. Modificările vizează procedura de înregistrare a afacerii sau de lichidare a acesteia, comerțul interior, avizarea sanitară, publicitatea exterioară etc.”, se arată în comunicatul Parlamentului.

UPDATE 13:13 În prima lectură a fost votat proiectul cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024. Proiectul a întrunit votul a 76 de deputați. Detalii aici.

UPDATE 12:46 Este prezentat proiectul de lege cu privire la modificarea Legii nr.240/2024 cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024.

UPDATE 12:45 Proiectul de lege privind combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe acestuia a fost votat în prima lectură de către 57 de deputați.

UPDATE 11:10 În plenul Parlamentului este prezentat proiectul de lege privind combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe acestuia.

„Evenimentele din cadrul ultimului scrutin electoral desfășurat în R. Moldova au demonstrat vulnerabilitatea autorităților publice în fața sarcinii de a face față unei campanii bine puse la punct de fraudare a alegerilor și de corupere a alegătorilor. Mecanismele și instrumentele existente de combatere a corupției electorale s-au dovedit a fi insuficiente pentru contracararea acestui fenomen. Prin urmare, intervenția statului în vederea eficientizării instrumentelor pe cauzele privind infracțiunile de corupție electorală, dar și a perfecționării reglementărilor unor proceduri legale împotriva unor acțiuni care pot avea o conexiune directă sau indirectă cu mecanismele utilizate în cadrul fenomenului corupției electorale, este iminentă”, se arată în nota informativă a proiectului.

UPDATE 10:55 Un proiect de lege care vizează revizuirea cadrului normativ aplicabil publicității în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus a fost votat, în a doua lectură, de 57 de deputați. Astfel, sunt impuse anumite limite de difuzare și se renunță la interzicerea totală a publicității în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus. Detalii aici.

UPDATE 10:50 Proiectul de lege privind modul de îndeplinire a serviciului militar a fost votat în lectura a doua. „Ministerul Apărării va avea dreptul de inițiere și de efectuare a testării cu utilizarea poligrafului pentru persoanele care intenționează să se încadreze în serviciul militar sau care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Ministerului Apărării. Aceasta este o practică internațională aplicată militarilor și personalului din domeniul apărării care au acces la informații atribuite la secretul de stat, în cadrul unor controale periodice sau selective”, se arată în comunicatul Parlamentului.

UPDATE 10:47 În lectura a doua, cu votul a 59 de deputați a fost aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții în vederea implementării Proiectului „Programul de Dezvoltare a Pădurilor din Moldova”.

UPDATE 10:45 Proiectul de lege privind participarea R. Moldova la majorarea capitalului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei în conformitate cu Rezoluția Consiliului de Administrație „Privind majorarea capitalului Băncii” a fost aprobat în lectura a doua de 58 de deputați. Valoarea capitalului este de 1,202 milioane de euro și se achită din bugetul de stat în tranșe, conform rezoluției menționate.

UPDATE 10:40 Proiectul de lege privind procedura de azil a fost votată în lectura a doua de 58 de deputați. Legea transpune directiva Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau pentru persoanele eligibile pentru obținerea de protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate.

UPDATE 10:32 Deputatul Dorian Istrati a declarat că urmează ca Parlamentul să extindă prin lege (până la sfârșitul anului) termenul de depunere cu un un pentru declararea beneficiarului efectiv, până la 31 decembrie 2025. Mai multe detalii despre declararea beneficiarului efectiv al companiilor sunt aici.

UPDATE 10:18 Ședința a fost declarată deschisă. În plen sunt prezenți 85 de deputați.

La fel, pe agendă este proiectul de hotărâre cu privire la încheierea sesiunii a doua ordinare din anul 2024, fiind stabilită data de 27 decembrie.