Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: A…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: A fost votată modificarea bugetului de stat pentru anul 2024

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Astăzi, 25 iulie, are loc ședința plenară a Parlamentului. Pe agenda parlamentară este proiectul de aprobare a politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025 ce conține „un set de măsuri menite să asigure sustenabilitatea sectoarelor economice, sociale și investiționale”. În a doua lectură urmează a fi votat și proiectul „Prima Casă Plus”. Autorii își propun să majoreze valoarea maximă a locuințelor ce pot fi achiziționate, de la 1 mil. de lei până la 2,5 mil. de lei, iar perioada maximă a creditului ar putea crește de la 25 la 30 de ani. 

UPDATE 18:06 Proiectul de hotărâre pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Parlamentului nr. 433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova a fost votat în prima lectură de 73 de deputați.

UPDATE 17:50 Proiectul de hotărâre pentru modificarea punctului 1 din Hotărârea Parlamentului nr. 433/1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova este examinat de deputați.

UPDATE 17:49 Proiectul privind administrarea și deetatizarea proprietății publice a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.

UPDATE 17:41 Deputații au revenit în ședință. Este examinat proiectul de lege pentru modificarea Anexei la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Se propune includerea a 35 întreprinderi de stat, categorizate de Comisia pentru realizarea procesului de triere a întreprinderilor de stat și a societăților comerciale cu capital de stat.

UPDATE 16:59 A fost anunțată o pauză până la ora 17:15.

UPDATE 16:58 Proiectul de hotărâre privind raportul pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale elaborat de Comisia Electorală Centrală a fost votat de 57 de deputați.

UPDATE 14:43 În plenul Parlamentului este prezentat raportul pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prezentat de Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE 14:41 A fost votat proiectul de lege ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, întrunind 55 de voturi în lectura a doua.

UPDATE 14:29 Deputații au revenit în ședință. Este examinată politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025, în lectura a doua.

UPDATE 12:50 A fost anunțată o pauză până la ora 14:00.

UPDATE 12:48 În lectura a treia, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost votat de 55 de deputați. „Reieșind din estimările propuse, volumul bugetului de stat pentru anul 2024 se va modifica față de volumul aprobat inițial, după cum urmează:
veniturile bugetului de stat se vor diminua cu 801,5 mil. lei și vor constitui
suma de 65 830,5 mil. lei;
cheltuielile bugetului de stat se vor majora cu 386,3 mil. lei și vor constitui
suma de 82 608,3 mil. lei;
soldul bugetar (deficitul) se va majora cu 1 187,8 mil. lei și va constitui
suma de 16 777,8 mil. lei.

UPDATE 12:42 În lectura a doua, a fost votat proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție, reabilitare, modernizare și extindere a unor drumuri naționale. De interes național vor fi declarate lucrările de reabilitare a următoarelor drumuri publice naționale: M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România (sectoarele de ocolire a or. Vucănești și a or. Cimișlia), R14 R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina (sectorul Soroca – Arionești), R33 Hânceşti – Lăpuşna – M1, R34 Hânceşti – Leova – Cahul – Giurgiulești (sectorul Cantemir – Cahul), M5 frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina (sectorul Criva – Bălți), R7 R14 – Drochia – Costești – frontiera cu România și R14.3 drumul de acces la podul Cosăuți – Yampil, cu punctul de trecere a frontierei și infrastructura conexă.

UPDATE 12:15 A fost votat în lectura a doua proiectul de lege cu privire privind ajustarea cadrului normativ ce vizează politica în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și al construcțiilor. Prin modificările operate la Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție și la Codul urbanismului şi construcțiilor se propune reglementarea procedurii de eliberare a actelor permisive pentru obiectivele din extravilanul localității, în condițiile lipsei documentației de urbanism și amenajare a teritoriului. Astfel, solicitantul, în baza deciziei consiliului local, va elabora planul urbanistic de detaliu (PUD), care va servi drept temei pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție în extravilanul localității. Proiectul de lege a întrunit 56 de voturi.

UPDATE 12:08 Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 283/2011 cu privire la Poliția de Frontieră.

UPDATE 12:05 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Programului Fondului fiduciar multidonator „Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare în Moldova (M- GROW)” în vederea cofinanțării Programului „Operațiunea politica de dezvoltare pentru  sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”, semnat la 11 iulie 2024, a fost votat în prima lectură. Valoarea grantului este 10,5 milioane de dolari.

UPDATE 11:53 În prima lectură, a fost votat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Programului „Operațiunea politica de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și reziliență”. Acordul de împrumut are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 92,4 milioane euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”, cealaltă parte a sumei în valoare de 5,6 milioane euro, va fi împrumutată de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

UPDATE 11:48 Proiectul de lege privind prevenirea și combaterea criminalității informatice a fost votat în lectura a doua cu votul a 56 de deputați.

UPDATE 11:36 Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru identificarea măsurilor privind depășirea crizei din domeniul agricol a fost votat de către 76 de deputați. Activitatea comisiei va dura 90 de zile.

UPDATE 11:16 Proiectul de lege pentru modificarea art. I din Legea nr.170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative a fost votat de către Parlament în lectura a doua, cu votul a 72 de deputați.

UPDATE 11:12 A fost votat proiectul de lege privind consolidarea prevederilor ce țin de Fișa cu date de securitate reglementată prin Legea nr. 277/2018 privind substanțele chimice. Inițiativa legislativă a fost votată în lectura a doua, cu votul a 69 de deputați.

UPDATE 11:09 În lectura a doua, proiectul de lege privind activitatea sanitară veterinară a fost votat de către 58 de deputați.

UPDATE 11:05 Proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal a fost votat în lectura a doua de către 57 de deputați. Proiectul conține reglementări ce țin de „dreptul la informare și acces, dreptul la rectificarea și ștergerea datelor, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul de a ști când securitatea datelor cu caracter personal a fost încălcată, reglementarea detaliată a responsabilităților operatorilor și ale persoanelor împuternicite de operator în procesul prelucrării datelor, cerințele privind securitatea datelor cu caracter personal

UPDATE 11:00 După o oră de propuneri de schimbare a ordinii de zi, deputații au votat proiectele care vor fi examinate.

Potrivit Guvernului, cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municipiului Chișinău va spori de la 50% la 65% sau 70%, în funcție de localitate, astfel fiind facilitat accesul la locuințe decente pentru familiile din zonele rurale și susținută dezvoltarea regională. În același timp, cei care sunt deja beneficiari ai programului vor putea să-și schimbe banca creditoare și să negocieze condiții mai avantajoase.