Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: A…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: A fost votat ratificarea grantului de 5,4 milioane de euro, pentru proiectele investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor

Sursa foto: multimedia.parlament.md

Deputații Parlamentului se întrunesc în ședință. Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege ratificarea Acordului dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, privind participarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală (2021-2027), semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.

UPDATE 16:00 Deputații au votat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor naționale de conducere, semnat la Chișinău la 18 aprilie 2024.

UPDATE 15:50 În prima lectură, a fost votat proiectul de lege privind protecția datelor cu caracter personal.

UPDATE 15:30 Deputații au votat proiectul de lege pentru ratificarea grantului de 5,4 milioane de euro, pentru proiectele investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor.

Conform comunicatului Parlamentului, Moldova va primi un grant de 5,4 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul gestionării deșeurilor solide. Parlamentul a ratificat un grant oferit țării noastre de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„4,04 milioane de euro vor fi redirecționate pentru construcția facilităților pentru gestionarea deșeurilor – depozit de deșeuri și stație de compostare în orașul Dondușeni; stație de transfer în orașele Edineț și Briceni. Restul sumei va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente și bunuri pentru facilitarea de tratare și eliminare a deșeurilor din Dondușeni, echipamente și bunuri pentru stațiile de transfer din Edineț și Briceni”, a adăugat ministrul Mediul, Sergiu Lazarencu.

Grantul de 5,4 milioane de euro va fi direcționat pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. De asemenea, la începutul anului, a mai fost încheiat un Acord de împrumut cu BERD, care presupune acordarea unui credit de 25 de milioane de euro. Termenul de valabilitate a împrumutului este de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de patru ani.

Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” va fi implementat până în anul 2027 și presupune construcția infrastructurii de management a deșeurilor solide, procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare și compostare, precum și sistarea activității gunoiștilor neautorizate.

UPDATE 14:55 Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, prezintă în plenul Parlamentului proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor.

UPDATE 14:35 Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege ratificarea Acordului dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, privind participarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală (2021-2027), semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.

„Este un nou program de finanțare al Uniunii Europene, pe o perioadă de 7 ani, menit să sprijine și să accelereze transformarea digitală a economiei, a industriei și a societății europene, să aducă beneficii cetățenilor, administrațiilor publice și întreprinderilor din UE precum §i sa îmbunătățească competitivitatea Europei în cadrul economiei digitale mondiale. Este de menționat că Programul Europa Digitală dispune de un buget total planificat de 7,6 miliarde de euro”, se arată în raportul Comisiei economie, buget și finanțe.

UPDATE 14:25 Deputații eu revenit la ședință. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba prezintă proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, privind participarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală (2021-2027), semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.

UPDATE 13:09 În Parlament s-a declarat o pauză până la ora 14:10.

UPDATE 13:05 Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege pentru ratificarea Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice, semnat la 11 aprilie 2016 la Geneva.

UPDATE 13:00 Proiectul de hotărâre cu privire la raportul anual de performanță al ANSC pentru anul 2023 a fost votat de 62 de deputați.

UPDATE 12:05 Directoarea Generală a Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Angela Nani, prezintă în plenul Parlamentului raportul anual de performanță al ANSC pentru anul 2023.

UPDATE 11:55 În a doua lectură, au fost votate noi prevederi a codului vamal. „Odată cu implementarea noului Cod vamal al Republicii Moldova nr.95/2021 au fost identificate unele probleme de administrare vamală și impedimente în desfășurarea activității de întreprinzător de către agenții economici din Republica Moldova. Astfel, proiectul de lege are ca scop îmbunătățirea proceselor vamale în relațiile Serviciului Vamal cu contribuabilii și dezvoltarea economiei țării. Totodată, elaborarea proiectului de lege derivă din necesitatea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale  a statului prin intermediul mecanismului de asigurare a stocurilor de securitate de către Entitatea desemnată de Guvern responsabilă de formarea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale”, se arată în proiectul de lege.

UPDATE 11:52 A fost votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede noi prevederi care se referă la extinderea termenului de privatizare a locuințelor pentru a permite finalizarea litigiilor aflate în curs și pentru a da posibilitatea locatarilor să-și exercite dreptul de privatizare. Termenul va fi extins până la 31 decembrie 2025 pentru anumite categorii de locuințe și înregistrări. La fel, vor fi ajustate prevederile Legii cu privire la locuințe cu Codul urbanismului și construcțiilor pentru a asigura coerența legislativă și pentru a elimina eventualele lacune și contradicții.

Știrea inițială

În ședința Parlamentului va fi prezentat proiectul de lege privind modificări a codului penal și contravențional, cât și proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, privind participarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală (2021-2027), semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.