Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: A…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: A fost votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei de alimente

După ce deputații blocului „Victorie” au blocat tribuna Parlamentului, aceștia au primit interdicție de a participa la cinci ședințe consecutive ale Legislativului. Deputații sancționați sunt Vasile Bolea, Denis Ulanov, Marina Tauber, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovski și Irina Lozovan. În rezultat, ședința din 13 iunie a fost pusă pe pauză, fiind reluată astăzi la 10:00.

UPDATE 10:30 Proiectul de lege privind producția ecologică și etichetarea produselor a fost votat în prima lectură. „Modificările propuse au drept scop simplificarea procedurilor de modificare ulterioară a actului normativ național”, se arată în proiect.

Documentul mai propune o perioadă de tranziție atât pentru operatorii ecologici, cât și pentru organismele de control pentru a se conforma cerințelor prevăzute în legea privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, adoptată în 2023.

UPDATE 10:23 Echipamentul sportiv destinat echipei naționale olimpice care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris va fi scutit de taxe vamale. Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind punerea în liberă circulație a echipamentului sportiv destinat Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

UPDATE 10:17 Deputații au votat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea Legii cetățeniei R. Moldova.

„Este de menționat că situația geopolitică din regiune, generată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a influențat la sporirea numărului de aplicanți pentru cetățenia Republicii Moldova în special cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei. În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova circa 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa 20 % cetățenii Ucrainei. Totodată, urmare examinării cererilor pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere au fost identificate tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți, care au fost prevenite datorită verificării autenticității acestor documente prin interpelarea autorităților emitente”, se arată în proiectul de lege.

UPDATE 10:14 Cu votul a 56 de deputați, a fost votat în lectura a doua proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei de alimente. Potrivit proiectului, vor putea fi donate o serie de produse alimentare a căror siguranță alimentară nu a fost compromisă. Este vorba despre produsele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.

UPDATE 10:07 În lectura a doua, a fost votat proiectul de lege pentru modificarea Legii privind finanțele publice locale. „Proiectul are drept scop asigurarea finanțării de la bugetul de stat a Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și a serviciilor raionale/municipale de asistență psihopedagogică (SAP), în conformitate cu proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică”, arată proiectului de lege.

Știrea inițială.

La ședința din 13 iunie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative care ține de consolidarea cadrului de activitate al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost votat de către Legislativ. Deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege pentru privind eficientizarea parcurilor industriale. Pentru aprobarea inițiativei legislative au votat 57 de parlamentari.