Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului: A…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului: A fost ratificat Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la Proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”

Sursa foto: multimedia.parlament.md

Astăzi, 11 iulie, are loc ședința Parlamentului. Pe agendă sunt mai multe proiecte de lege, cât și rapoarte care urmează să fie prezentate în plenul Legislativului. Astfel va fi prezentat raportul privind ajutoarele de stat acordate în R. Moldova pentru anul 2022, cât și Raportul de activitate al Consiliului Concurenței pentru anul 2023.

UPDATE 14:50 Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru prezintă proiectul de lege ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. „În domeniul fiscal, vor fi scutite de impozit veniturile din dobânzi obținute din valorile mobiliare de stat și obligațiunile emise de autoritățile locale. Totodată, vor fi majorate cu 10% scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute. Modificările mai prevăd simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați. Totodată, documentul stabilește extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu până la 300% pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi”, se arată în proiectul de lege.

UPDATE 14:43 Legislativul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la Proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”. Proiectul a fost votat în a doua lectură prin votul a 73 de deputați. Valoarea împrumutului este de 36,2 milioane de euro.

UPDATE 14:29 Deputații au revenit în plenul Parlamentului. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco prezintă proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la Proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”, semnat la Chișinău la 17 iunie.

UPDATE 13:13 A fost declarată o pauză de o oră.

UPDATE 13:12 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de modificare nr. 1, semnat la Chișinău la 14 iunie 2024, la Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova a fost votat de 61 de deputați în lectura a doua.

UPDATE 12:45 Spre aprobare a fost propus proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de modificare nr. 1, semnat la Chișinău la 14 iunie 2024, la Acordul de împrumut dintre R. Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare „RLF – Răspuns de urgență – Căile Ferate din Moldova. Acordul are drept obiect stabilirea condițiilor de alocare, valorificare și rambursare a împrumutului pentru necesitățile urgente în domeniul transportului feroviar și în special procurarea materialelor pentru efectuarea lucrărilor de reparație a coridorului feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți- Ungheni-Chișinău-Căinari. Proiectul implică finanțare combinată BERD/UE/BEI în mărime de 114 milioane de euro sub formă de granturi și împrumuturi.

UPDATE 12:40 Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi a prezentat în plenul Parlamentului proiectul de hotărâre privind participarea contingentului Armatei Naționale în cadrul operației de pace a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina. Proiectul de hotărâre a fost votat de 61 de deputați.

UPDATE 12:35 În prima lectură, proiectul de lege privind administrarea și deetatizarea proprietății publice a fost votat de 58 de deputați.

UPDATE 12:08 Proiectul de lege privind administrarea și deetatizarea proprietății publice este prezentată în plenul Legislativului de Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietăți Publice. Se propune o listă de 133 de întreprinderi de stat și societăți comerciale care nu vor fi pasibile privatizării.

UPDATE 11:55 Proiectul de lege privitor la prevenirea și combaterea exploatării sexuale și abuzurilor sexuale comise asupra copiilor a fost votat în prima lectură de 66 de deputați. Unele dintre modificările propuse prevăd completarea legii privind drepturile copilului cu următorul pasaj „statul organizează campanii de informare și de sensibilizare, după caz, prin intermediul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor, programe de cercetare și de educare, inclusiv în cooperare cu organizațiile societății civile și cu alte părți interesate, cu scopul sensibilizării publicul larg și reducerii riscului ca copiii să devină victime la orice formă de violență, abuz, neglijare, exploatare sau trafic”, se arată în proiect.

UPDATE 11:47 În plenul Parlamentului este prezentat proiectul de lege privitor la prevenirea și combaterea exploatării sexuale și abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.

UPDATE 11:45 Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege cu privire la activitatea de evaluare. Inițiativa legislativă a întrunit 59 de voturi.

„Necesitatea fortificării controlului de stat asupra calității rapoartelor de evaluare este generată de problemele existente pe piața serviciilor de evaluare. Din anul 2017 activitatea de evaluare a bunurilor imobile nu se supune reglementării prin licențiere. În aceste condiții, unicul act permisiv pentru prestarea serviciilor de evaluare servește certificatul evaluatorului bunurilor imobile, deși întreprinderile de evaluare poartă răspundere materială față de beneficiar pentru rezultatele evaluării. După abrogarea procedurii de licențiere a întreprinderilor de evaluare, statul a pierdut toate pârghiile de control asupra efectuării activității de evaluare a bunurilor imobile”, se arată în proiectul de lege.

UPDATE 11:24 Deputații au votat proiectul de lege cu privire la rezervele de stat și de mobilizare, cu votul a 60 de deputați. Proiectul este în prima lectură.

„Domeniul rezervelor de stat de mobilizare este unul strategic și de о importanță majoră pentru stat. Rezervele de stat și de mobilizare reflectă capacitatea statului de a interveni pentru protecția populației și a teritoriului în cazul declanșării unor situații de urgentă și excepționale, în cazul apariției unor fenomene sociale sau economice, atentatelor teroriste, precum și în scopul acordării ajutorului umanitar și contribuirii la stabilitate în sectoarele economiei naționale în cazul apariției unor disfuncționalități”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

UPDATE 11:00 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 20/2009 privind prevenirea și combaterea criminalității informatice a fost votată de deputați.

În proiectul de lege, în nota informativă, autorii scriu că „obiectivele de politică fiscală si vamală propuse pentru anul 2025 deși poartă un caracter „neinvaziv” sub aspect de implicații complexe si sunt axate în mare parte pe intervenții tehnice sau de concretizare, totuși păstrează prerogativele politicilor fiscale si vamale promovate pe parcursul anilor precedenți”, se arată în proiect.