Ședința Parlamentului: A fost adoptat proiectul de hotărâre cu privire la Raportul de activitate al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al Instituției Publice „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023
Parlamentul a adoptat cu un număr de 60 de voturi, proiectul de hotărâre cu privire la Raportul de activitate al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al Instituției Publice „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023.
UPDATE 15:50 Parlamentul a adoptat cu un număr de 60 de voturi, proiectul de hotărâre cu privire la Raportul de activitate al Consiliului de supraveghere și dezvoltare al Instituției Publice „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023.
„În anul 2023 Compania „Teleradio-Moldova” și-a consolidat poziția in peisajul audiovizual al Republicii Moldova, prin intermediul unei serii de producții televizate și radiofonice cu o audiență si un impact social semnificative. Performantele notabile in mediul online și schimbările interne au contribuit la consolidarea reputației corporative, creșterii stabilității și perspectivelor de dezvoltare ale companiei.„Teleradio-Moldova” a efectuat reforme structural, investiții substanțiale în personal, infrastructură, echipamente și rețele de distribuire. Toate aceste eforturi au contribuit la sporirea credibilității instituției si au avut un impact pozitiv asupra performanțelor individuate si colective ale angajaților”, se arată în raportul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului.
UPDATE 14:20 Parlamentul organizează audieri publice privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în Republica Moldova. Discuțiile vor avea loc pe data de 30 aprilie, ora 13.00, în Parlament.
Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, în ședința plenară de astăzi, a menționat că, deși în ultimii ani în Republica Moldova au fost întreprinși pași importanți în ceea ce privește protejarea drepturilor victimelor violenței în familie și a infracțiunilor privind viața sexuală, în cazul comiterii unui omor asupra femeii cadrul normativ oferă o abordare generală, lipsită de individualizare bazată pe caracteristici distincte. „Ana-Maria a murit doar pentru că este femeie. Este datoria noastră să asigurăm că justiția prevalează în toate cazurile de violență. Fiecare femeie din Republica Moldova trebuie să se simtă în siguranță, fie acasă, la muncă, pe stradă sau în orice alt loc”, a spus vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.
La audieri sunt invitați reprezentanții autorităților în domeniu, al instituțiilor publice, ai societății civile.
UPDATE 12:40 În Parlament este audiat Raportul de activitate a Consiliului de supraveghere și
dezvoltare al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023.
UPDATE 12:30 Proiectul de lege pentru eficientizarea parcurilor industriale, cu votul a 60 de deputați, în prima lectură.
Proiectul de lege prevede își propune „pentru a eficientiza activitatea si administrarea parcurilor industriale din R. Moldova, precum si pentru a facilita tranziția către industria 4.0 si a institui noi parcuri industriale populate de întreprinderi cu potențial de creștere si inovare, este imperativ de ajustat și completat cadrul legal al Legii nr. 182/2010 cu privire la parcurile industriale”, se arată în proiectul de lege.
„Proiectul urmează să eficientizeze activitatea parcurilor industriale pe trei dimensiuni: conceptuală, funcțională și administrativă. Parcurile industriale vor fi divizate în 3 categorii – generale, specializate și multifuncționale (de tip A, B, C). Acestea vor putea fi create pe unul sau mai multe terenuri, fiind reglementate și facilitățile oferite companiilor care activează în zonele industriale. De asemenea, vor fi stabilite drepturile, atribuțiile și obligațiile rezidenților parcurilor industriale, fiind prevăzute cerințe mai stricte pentru contractele dintre companiile administratoare și rezidenți”, se arată proiect.
UPDATE 12:00 În Parlament, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, prezintă proiectul de lege pentru eficientizarea parcurilor industriale.
Știrea inițială
Cetățenii R. Moldova stabiliți în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda ar putea vota prin corespondență la apropiatele alegeri prezidențiale și la referendumul constituțional republican, planificat la 20 octombrie. Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență urmează să fie votat în lectura a doua, fiind inclus în ordinea de zi a ședinței plenare de astăzi. De asemenea, deputații ar putea modifica din nou Codul Electoral al Republicii Moldova.
Pe ordinea de zi a mai fost inclusă examinarea, în mod prioritar, a proiectului de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole.
La fel, în prima lectură, va fi examinată inițiativa legislativă care are drept scop eficientizarea activității parcurilor industriale.