Ședința legislativului: deputații au aprobat Declarația Parlamentului cu privire la integrarea europeană a R. Moldova
Parlamentul R. Moldova s-a întrunit în ședință plenară, joi, 21 martie. Pe agenda Parlamentului sunt mai multe proiecte de lege, inclusiv proiectul de hotărâre privind numirea în funcție de președinte al Curții de Conturi. Parlamentarii urmează să examineze candidatura Tatianei Șevciuc.
UPDATE 21:49 La final de ședință, deputații au votat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Declarației Parlamentului cu privire la integrarea europeană a R. Moldova.
UPDATE 18:58 După mai multe ore de examinări și dezbateri, deputații au votat proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada. Astfel, 57 de parlamentari au votat pentru, 27 au votat contra, iar 3 s-au abținut.
Documentul reglementează participarea la alegeri prin exercitarea votului prin corespondență, procedurile electorale specifice și atribuțiile organelor electorale. Procedurile electorale privind securizarea votării, păstrarea și asigurarea integrității plicurilor cu buletinele de vot recepționate se vor stabili printr-un regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală.
Astfel, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze pentru exercitarea votului prin corespondență și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite. Documentul conține și prevederi privind procedura de numărare și totalizare a voturilor de către biroul electoral al secției de votare, precum și situațiile în care buletinele de vot se declară nevalabile.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
UPDATE 14:05 În Parlament s-a anunțat o pauză. Deputații vor reveni la ora 15:00.
UPDATE 13:00 A fost votat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind descentralizarea administrativă și administrația publică locală. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de către
Modificările propuse țin de extinderea categoriei de venituri ale bugetelor locale care sunt luate ca bază pentru stabilirea capacității administrative ale unităților administrativ-teritoriale, prin suplimentarea cu transferuri cu destinație generală (de echilibrare) calculate conform formulei stabilite în Legea nr.397/2003 privind finanțele publice locale.
De asemenea, proiectul de lege prevede modificări la art. 10 din Legea 270/2018 privind sistemul unic de salarizare, prin oferirea posibilităților autorităților publice locale de nivelul I să ofere sporuri lunare până la 50% din salariu de bază în scopul consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici de execuție din cadrul autorităților publice locale de nivelul I.
UPDATE 12:45 Furnizorii de servicii publice vor implementa măsuri de asigurare a securității cibernetice în domeniul lor de activitate. Deputații au votat în lectura a doua proiectul de modificare a cadrului legal în conformitate cu prevederile Legii privind securitatea cibernetică.
Astfel, furnizorii de servicii din respectivele sectoare vor fi obligați să implementeze măsuri rezistente de securitate cibernetică, cu un cadru de supraveghere și control detaliat.
„Schimbările introduse vor avea impact asupra modului în care entitățile publice și private gestionează riscurile cibernetice, vor asigura o mai bună protecție împotriva amenințărilor cibernetice și vor spori reziliența infrastructurii naționale”, se arată în proiectul de lege.
UPDATE 12:32 Rita Lefter-Simașco a fost desemnată membră a Comisiei Electorale Centrale(CEC). Proiectul de hotărâre a fost votat de 53 de deputați.
„Nu sunt membră PAS și niciodată nu am fost membră a unui partid politic”, a declarat Rita Lefter-Simașco, care este șefa cabinetului președintelui fracțiunii PAS în Parlament la acuzațiile opoziției parlamentare, precum că ea nu va fi obiectivă și imparțială în mandatul ei de membru CEC.
UPDATE 12:00 Tatiana Șevciuc, a fost numită de Parlamentul R. Moldova în funcția de președinte a Curții de Conturi, pe un termen de cinci ani. Proiectul de hotărâre a fost votat de 69 de deputați. Șevciuc a depus în fața deputaților jurământul.
UPDATE 11:40 La ședință sunt prezenți 89 din cei 101 deputați ai Parlamentului R. Moldova.
Blocul comuniștilor și socialiștilor cere scoaterea de pe ordinea de zi proiectul de lege privind votul prin corespodență. „Au fost mai multe critici privitor la această inițiativă. Avem întrebări mari privitor la securitatea acestei proceduri”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vitalie Gavruc, ca răspuns la solicitarea de a scoate proiectul de pe ordinea de zi a declarat că „cetățenii din diasporă țin minte vremurile lui Plahotniuc când se limita posibilitatea de a vota. Cetățenii așteaptă această alternativă de vot, din acest motiv vom insista pe acest proiect de lege”, a menționat deputatul.
Inițiativa de a scoate proiectul de pe ordinea de zi nu a cumulat numărul necesar de voturi.
Știrea inițială
Printre inițiativele legislative care se regăsesc pe ordinea de zi a ședințelor plenare din perioada 21 – 28 martie mai figurează proiectul de lege care vizează adaptarea cadrului normativ pentru a permite digitalizarea serviciilor G2B, crearea Registrului arheologic național și modificarea unor acte normative, precum și proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență.
Parlamentarii vor examina și proiectul de hotărâre privind desemnarea unui membru al Comisiei Electorale Centrale.