Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Guvernului: Mai…

LIVE TEXT Ședința Guvernului: Mai multe acorduri de împrumut și de grant pe agendă

Sursa foto: gov.md

Cabinetul miniștrilor se întrunește în ședință. Pe agendă sunt 17 proiecte de hotărâre, inclusiv aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”. Acordul de finanțare are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 5,6 milioane euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”, cealaltă parte a sumei în valoare de 92,4 milioane euro, va fi împrumutată de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

UPDATE 10:31 A fost votat proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”,
semnat la 19 iunie 2024. Acordul de împrumut are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 92,4 milioane euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova”, cealaltă parte a sumei în valoare de 5,6 milioane euro, va fi împrumutată de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

UPDATE 10:29 Proiectul de hotărâre Cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționând în calitate de entitate de implementare a Fondului fiduciar pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, semnat la Chișinău la 17 iunie 2024 a fost votat de cabinetul de miniștri.

UPDATE 10:27 A fost aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la Proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”, semnat la Chișinău la 17 iunie 2024. Acordul de împrumut va fi în sumă de 36,2 milioane de euro.

UPDATE 10:24 Guvernul a votat proiectul de lege pentru facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe. „Eliminarea barierelor normative pentru investitori și companiile locale în accesarea unei piețe de capital străine se realizează prin adoptarea unui set de măsuri care facilitează integrarea și armonizarea cu standardele și reglementările internaționale – preponderent europene. Acest proces este important pentru a permite societăților locale să se alinieze la piețele de capital și bursele de valori străine”, se arată în proiect.

UPDATE 10:21 A fost votat proiectul de lege privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. „Necesitatea modificării compartimentului „Întreprinderi de stat și municipale” ”Publicații periodice publice” rezidă și din faptul că, mai multe întreprinderi de stat au fost transformate în instituții publice la autogestiune, reorganizate prin fuziune (absorbție) în societăți pe acțiuni, și-au încetat activitatea sau în privința lor a fost intentată procedura de lichidare”, se arată în proiectul de lege.

UPDATE 10:19 Cabinetul de miniștri a votat proiectul de lege cu privire la evaluarea bunurilor imobile. „Necesitatea fortificării controlului de stat asupra calității rapoartelor de evaluare este generată de problemele existente pe piața serviciilor de evaluare. Din anul 2017 activitatea de evaluare a bunurilor imobile nu se supune reglementării prin licențiere. În aceste condiții, unicul act permisiv pentru prestarea serviciilor de evaluare servește certificatul evaluatorului bunurilor imobile, deși întreprinderile de evaluare poartă răspundere materială față de beneficiar pentru rezultatele evaluării”, se arată în nota informativă a proiectului.

UPDATE 10:17 Executivul a votat proiectul de lege cu referire la promovarea cogenerării și sistemelor de alimentare centralizate cu energie termică. „Dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) precum și a instalațiilor de cogenerare de înaltă eficiență reprezintă o prioritate a politicii de stat în domeniul energetic, fapt confirmat prin documentele de politici, inclusiv prin Strategia energetică a R. Moldova, aflată în proces de revizuire. Din momentul aprobării Legii nr. 92/2014 relațiile în domeniul reglementat de legea dată au evoluat, respectiv au apărut un șir de situații pe care legea nu le prevede, iar subiecții care aplică legea nu au claritate asupra acțiunilor pe care urmează să le întreprindă inclusiv în vederea creșterii eficienței și sporirii durabilității SACET-urilor”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

UPDATE 10:12 Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la reglementarea determinării apartenenței și domeniilor infrastructurii de irigare și de desecare proprietate publică și a administrării terenurilor proprietate publică a statului, limitrofe infrastructurii de irigare și de desecare.

UPDATE 10:10 Miniștrii au votat proiectul de lege cu privire la prevenirea şi combaterea exploatării sexuale și abuzurilor sexuale comise asupra copiilor. „Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (prevenirea și combaterea exploatării sexuale şi abuzurilor sexuale comise asupra copiilor) a fost elaborat în vederea instituirii unui cadru normativ consolidat în partea ce ține de combaterea exploatării sexuale a copiilor, orientat spre stabilirea unor măsuri cu caracter penal de descurajare și reducere a cererii care favorizează toate formele de abuz sexual și de exploatare sexuală a copiilor”, scrie în proiectul de lege.

UPDATE 10:07 Executivul a aprobat politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025. „Proiectul urmărește continuarea progresivă a procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu legislaţia Uniunii Europene, prioritar, în partea ce ține de simplificarea și concretizarea procedurilor de administrare vamală, de TVA și accize prin intervenții minore ce urmăresc anularea unor facilități fiscale și vamale, armonizarea complexă urmând a fi realizată pe termen scurt și mediu prin prisma politicilor fiscale și vamale pentru anii viitori”, se arată în proiectul de hotărâre.

Guvernul urmează să aprobe politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025.