Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Ședința Guvernului: examinarea…

LIVE TEXT Ședința Guvernului: examinarea „Programului de vouchere pentru electrocasnice”

Foto: Guvern/ Facebook

Astăzi, 24 iulie, cabinetul de miniștri se întâlnește într-o nouă ședință. Pe agenda Executivului sunt 24 de proiecte de hotărâre, printre care angajarea asistenților personali la care au fost modificate sau încetate raporturile de muncă. La fel, Guvernul va examina aprobarea Programului de vouchere pentru electrocasnice”, care are drept scop eficientizarea consumului de energie electrică, prin stimularea și creșterea accesibilității consumatorilor vulnerabili la echipamentele electrocasnice, electrice sau electronice ce au un consum mai redus de energie în comparație cu cele deținute de consumatorii respectivi.

UPDATE 10:47 Au fost aprobate 14 amendamente la politica bugetar-fiscale și vamale, care a fost votată în prima lectură de Parlament.

UPDATE 10:40 Persoanele care vor pretinde, accepta sau primi personal mita electorală, ar putea fi amendați cu 10 mii de lei.

UPDATE 10:35 Ministerul Justiției va solicita Teleradiocompaniei interstatale ,,MIR” inițierea, în termen de 60 zile de la data expedierii notificării, a procedurii de lichidare a reprezentanței din R. Moldova a Teleradiocompaniei interstatale ,,MIR”. În cazul neinițierii procedurii de lichidare în termenul stabilit, Ministerul Justiției va întreprinde „toate acțiunile necesare” în vederea efectuării procedurii de lichidare a reprezentanței Teleradiocompaniei „MIR” în R. Moldova.”

UPDATE 10:31 A fost votată transmiterea, din administrarea Ministerului Mediului/Agenției „Moldsilva” (gestiunea ÎS Întreprinderea pentru Silvicultură „Silva-Centru” Ungheni) în administrarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (gestiunea ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor”), terenurile fondului silvic proprietate publică a statului amplasate în extravilanul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Scopul transmiterii terenurilor este reabilitarea și extinderea drumului național R16.1 R16 – frontiera cu România.

UPDATE 10:29 A fost aprobată metodologia de formare a tarifelor pentru utilizarea infrastructurii feroviare. „Întreprinderilor feroviare trebuie să li se acorde acces la infrastructura feroviară, în condiții echitabile, nediscriminatorii și transparente, dreptul de acces la infrastructura feroviară națională pentru a opera orice tip de servicii de transport feroviar de mărfuri și de pasageri. Respectivul drept include și accesul la infrastructura existentă de conexiune cu porturile maritime şi fluviale”, se arată în nota informativă a proiectul de hotărâre.

UPDATE 10:27 Executivul a aprobat hotărârea cu privire la aprobarea Instrucțiunilor privind mecanismul intersectorial de cooperare pentru identificarea, evaluarea, referirea, asistența şi monitorizarea copiilor victime şi potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării şi traficului.

UPDATE 10:24 A fost aprobată hotărârea cu privire la crearea parcului pentru tehnologia informaţiei „Moldova IT park”. În nota informativă se arată că „finalitățile urmărite sunt următoarele: reglementarea la nivelul actului subordonat legii a aspectelor privind extinderea termenului de funcționare a parcului, instituirea Consiliului parcului, actualizarea atribuțiilor administrației parcului, stabilirea termenului limită pentru organizarea adunării rezidenților parcului, completarea anexei la modelul contractului cu privire la desfășurarea activității în parc cu genuri noi de activitate devenite eligibile în regimul parcului IT, etc”.

UPDATE 10:20 Instituția publică „Centrul Național de Educație prin Artă” își modifică denumirea în Instituția Publică „Oficiul Național de Dezvoltare a Culturii”.

UPDATE 10:18 Executivul a votat pentru modificarea legii muzeelor. Scopul este ca muzeele să „corespundă necesităților contemporane”. A fost introdusă definiția de „muzeu virtual”.

UPDATE 10:13 Au fost aprobate modificări la regulamentul cu privire la proiectele de investiții capitale publice, scopul fiind mărirea vitezei de implementare a proiectelor.

UPDATE 10:12 „Programului de vouchere pentru electrocasnice” a fost aprobat de către Guvern.

UPDATE 10:11 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de hotărâre cu privire la „angajarea asistenților personali”.

UPDATE 10:09 Guvernul a aprobat „Programului de sprijin al micilor producători”, care are drept scop consolidarea sectorului micilor producători și stimularea investițiilor în dezvoltarea produselor locale, prin facilitarea accesului la finanțare și cunoștințe. „Activitățile programului sunt susținute din contul și în limitele alocațiilor din bugetul de statși cu sprijinul partenerilor de dezvoltare”. În nota informativă se arată că implementarea programului necesită un buget estimativ de 20 milioane de lei anual, fiind preconizați trei ani de implementare.

Conform notei informative a „Programului de vouchere pentru electrocasnice” , se estimează că „aproximativ 148 de mii de familii vulnerabile din punct de vedere energetic (14 mii în primul an de implementare, 68 mii – al doilea an și 66 al treilea an) vor reduce facturile la energie datorită programului de vouchere destinat gospodăriilor casnice prin înlocuirea echipamentelor electrocasnice, electrice sau electronice uzate cu altele noi”.