Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Ședința Guvernului: A…

LIVE TEXT Ședința Guvernului: A fost votată hotărârea cu privire la aprobarea „Strategiei naționale de dezvoltare economică 2030”

Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Cabinetul de miniștri se întrunește astăzi, 5 iunie într-o nouă ședință. Pe agendă sunt 22 de proiecte de hotărâre, inclusiv aprobarea semnării Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare cu privire la Proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”.

UPDATE 10:12 S-a aprobat avizul la proiectul amendamentelor (OS 11 din 30.05.2024, I/Ch nr. 05/03-81 din 30.05.2024 și I/Ch nr. 03/03-21 din 04.03.2023) la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (modificarea Codului penal și Codului contravențional).

„Sub aspectul intenției de reglementare, potrivit motivării prezentate, operarea
modificărilor rezidă în necesitatea ajustării legislației penale în partea ce vizează în
principal următoarele aspecte:

  • incriminarea ultragierii personalului didactic și științific;
  • revizuirea sistemului de sancționare a persoanelor implicate în săvârșirea
    infracțiunilor economice și de corupție, prin asigurarea unui efect
    descurajant;
  • consolidarea cadrului normativ-penal de incriminare cu privire la
    respectarea cerințelor de calitate în domeniul construcțiilor;
  • înăsprirea și aplicarea graduală a sancțiunilor în vederea sporirii culturii în
    domeniul circulației rutiere, etc.”, se arată în aviz.

UPDATE 10:10 Miniștrii au votat avizul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova.

„Sub aspectul intenției de reglementare, potrivit notei informative, elaborarea proiectului de lege rezidă în necesitatea ajustării legislației ce vizează procesul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova, iar scopul proiectului constă în eliminarea vulnerabilităților legislative care pot genera riscuri ce atentează la securitatea statului și la ordinea publică, provocate în contextul insecurității regionale și, respectiv, a creșterii considerabile a numărului de cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova”, se arată în avizul Guvernului.

UPDATE 9:55 S-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare”, este un acord de nivel interstatal ce presupune oferirea de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare a resurselor financiare sub formă de împrumut în sumă de 36,2 milioane de euro. Perioada de implementare a proiectului: 2024-2029.

UPDATE 9:53 Miniștrii au aprobat proiectul cu privire la instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Bălți-Suceava și modernizarea stației electrice Bălți 330 kV.

„Necesitatea elaborării și promovării proiectului de Hotărâre este argumentată de imperativul realizării proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, care presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a unei noi linii electrice de interconexiune dintre Republica Moldova și România, care constă într-o linie electrică aeriană de transport energiei electrice cu tensiunea de 400 kV având ca traseu municipiul Bălți din Republica Moldova și municipiul Suceava din România”, se arată în document.

UPDATE 9:50 A fost votată hotărârea cu privire la aprobarea „Strategiei naționale de dezvoltare economică 2030”.

„Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030 este un document de planificare strategică elaborat în vederea stabilirii unei viziuni coerente de dezvoltare economică a Republicii Moldova. Viziunea strategică a fost definită prin consultare și colaborare cu diverse părți interesate, inclusiv autoritățile guvernamentale și locale, societatea civilă, sectorul privat, partenerii de dezvoltare și organizațiile internaționale și alte grupuri relevante. Documentul instituie un cadru cuprinzător de politică publică, transpune și detaliază direcțiile prioritare de intervenție și țintele stabilite în Strategia Națională de Dezvoltare Moldova Europeană 2030”, se arată în document.

UPDATE 9:47 A fost votat regulamentul cu privire la repartizarea absolvenților în câmpul muncii în funcții didactice vacante.

UPDATE 9:44 Executivul au votat pentru aprobarea proiectului de lege cu privire la ratificarea Amendamentului nr. 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, semnat la Chișinău la 30 aprilie 2024.

„Proiectul de construcție a penitenciarului din mun. Chișinău a fost inițiat cu scopul de a contribui la realizarea obiectivului Guvernului Republicii Moldova privind îmbunătățirea condițiilor de detenție și asigurarea de noi standarde în materie de siguranță, securitate și disciplină, în conformitate cu normele internaționale. Proiectul este destinat să înlocuiască principala instituție de detenție preventivă din țară, atât la nivel de infrastructură, cât și la nivel de abordare managerială, orientată spre îmbunătățirea tratamentului deținuților și respectarea recomandărilor europene relevante”, prevede proiectul de hotărâre.

UPDATE 9:40 Miniștrii au aprobat proiectul „Codului subsolului”.

„Codul subsolului are drept scop instituirea cadrului normativ cu privire la folosirea și protecția subsolului în vederea asigurării folosirii raționale și complexe a subsolului pentru satisfacerea necesarului de materie primă minerală și a altor necesități ale economiei naționale, asigurării securității lucrărilor la folosirea subsolului, precum și apărării drepturilor persoanelor fizice și persoanelor juridice indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare și prevenirea sau reducerea, a oricăror efecte negative asupra mediului, în special asupra apei, aerului, solului, faunei, florei și peisajului”, se arată în proiectul hotărârii.

Știrea inițială

Suplimentar, miniștrii urmează să voteze proiectul privind aprobarea proiectului de lege cu privire la ratificarea Amendamentului nr. 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, semnat la Chișinău la 30 aprilie 2024