Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Șapte persoane ucise…

LIVE TEXT Șapte persoane ucise și alte 47 rănite în urma atacului masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Război în Ucraina, ziua 915

Sursa foto: Ukrinform

UPDATE 22:00 Șapte persoane au fost ucise și alți 47 de cetățeni au fost răniți, inclusiv patru copii, în urma unui atac aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei la 26 august, relatează Ukrinform.

„În total, ca urmare a atacului asupra Ucrainei, șapte persoane au fost ucise (dintre care două au murit în spital) și alte 47 au fost rănite, inclusiv 4 copii născuți în 2014, 2017 și 2024”, susțin autoritățile ucrainene.

UPDATE 20:15 Grupul Wagner a declarat luni că operează doar în Africa și în Belarus, aliatul Rusiei, iar mercenarii săi nu mai luptă în războiul din Ucraina, scrie Reuters.

Duminică, Ucraina a cerut Belarusului să retragă ceea ce a descris ca fiind forțe semnificative desfășurate de-a lungul frontierei lor comune. Autoritățile din Ucraina au afirmat că acestea includ forțe speciale belaruse și foști mercenari Wagner.

Într-o declarație, grupul a spus că mercenarii săi lucrează doar în Africa și Belarus.

„Nu există divizii ale companiei în Garda Națională Rusă, în rândurile Ministerului rus al Apărării sau oriunde altundeva”, a declarat acesta. Wagner „nu participă la operațiunea militară specială în acest stadiu”, a spus acesta, folosind termenul preferat de Kremlin pentru războiul din Ucraina.

UPDATE 20:00 O femeie în vârstă de 52 de ani a fost rănită în urma unor bombardamente rusești asupra regiunii Herson, anunță Administrația militară regională din Herson.

„În jurul orei 17:00, trupele ruse au atacat districtul Dniprovski din Herson. În urma bombardamentelor inamice, o femeie în vârstă de 52 de ani a suferit multiple răni provocate de șrapnel. Victima a mers la spital. Medicii îi acordă asistența necesară”, a anunțat Administrația.

UPDATE 18:57 Adam Kadîrov, fiul în vârstă de 16 ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov, a primit cea mai înaltă distincție a republicii, „Ordinul Kadîrov”. Aceasta este a zecea distincție care îi este acordată de când a bătut un tânăr acuzat că a ars Coranul, notează Radio Svoboda.

Acordarea celei mai înalte distincții din regiune lui Adam Kadîrov a fost anunțată de ministrul cecen al presei și informației, Akhmed Dudayev. Acesta a numit-o „o binemeritată recunoaștere a înaltelor calități morale și a devotamentului”. Adolescentul îndeplinește funcția de șef al departamentului de securitate al tatălui său.

Înainte de aceasta, pe 21 august, Kadîrov Jr. a postat pe contul său de Instagram două fotografii cu președintele rus Vladimir Putin. Într-o fotografie, tânărul se află alături de președinte la rampa avionului.

UPDATE 16:27 Armata poloneză a anunțat o încălcare a spațiului aerian al țării de către un „obiect aerian” în timpul atacului rusesc asupra Ucrainei în dimineața zilei de 26 august. Forțele armate poloneze cred că probabil a fost o dronă. Nu a fost doborâtă „din cauza condițiilor meteorologice”, afirmă comandantul Forțelor Armate poloneze, generalul Maciej Klisz, a transmis RMF24, citează Hromadske.

Potrivit acestuia, în timpul atacului aerian rusesc asupra orașelor ucrainene, un „obiect aerian” a zburat pe teritoriul polonez în zona Cervonogradului ucrainean. Generalul Klish crede că este probabil o dronă. El a spus că „obiectul” a fost detectat de cel puțin trei stații radar. Deși nu a fost găsit, căutările continuă.

UPDATE 14:40 Un baraj din Kiev, parte a Centralei Hidroelectrice de la Kiev, a fost lovit în timpul unui atac rusesc în Ucraina, pe 26 august, a informat Timofii Milovanov, consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, scrie Kyiv Independent.

Rusia a folosit cel puțin 100 de rachete și 100 de drone într-un atac la scară largă în întreaga țară, a spus Zelenski. La acest moment, se cunoaște despre cel puțin patru persoane care au fost ucise și opt care sunt rănite.

„Dacă barajul s-ar prăbuși, o parte semnificativă a Kievului ar fi inundat”, a spus Milovanov.

UPDATE 12:56 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a venit cu o reacție în urma atacurilor în masă efectuate de armata rusă în 15 regiuni din Ucraina. Acesta a declarat că la moment are loc lichidarea consecințelor bombardamentelor rusești, care au implicat circa 100 de drone „Shahed”.

„La fel ca majoritatea atacurilor rusești anterioare, aceasta este la fel de ticăloas, vizând infrastructura civilă critică. În majoritatea regiunilor noastre, de la Harkiv și Kiev până la Odesa și regiunile de vest. Din păcate, există victime. Condoleanțe tuturor rudelor și prietenilor. Sunt zeci de răniți – tuturor li se acordă ajutorul necesar. Sunt multe daune în energie. Sunt pene de curent, lucrările de restaurare sunt deja în curs. Echipajele de reparații vor lucra non-stop. Electricitatea – o vom returna”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat că partenerii țării din Occident au capacitatea de a ajuta Ucraina să oprească atacurile armatei ruse.

„Putin nu se schimbă, este o creatură bolnavă – toată lumea a înțeles-o de mult. Dar este și clar: nu poate face decât ceea ce îi permite lumea. Slăbiciunea, inadecvarea deciziilor de răspuns alimentează teroarea. Și fiecare lider, fiecare dintre partenerii noștri știe ce decizii puternice sunt necesare pentru a pune capăt întregului război și pentru a-l pune capăt corect. Nu pot exista restricții pe rază lungă în Ucraina, când teroriștii nu au astfel de restricții”, a precizat Zelenski.

UPDATE 11:25 Ca urmare a bombardamentelor armatei ruse asupra Ucrainei în dimineața din 26 august, 15 regiuni au fost atacate. Atacurile au vizat instalațiile de infrastructură energetică, a raportat prim-ministrul ucrainean, Denis Shmigal, scrie Hromadske.

Potrivit acestuia, armata rusă a folosit diverse tipuri de arme, în special drone, rachete de croazieră și aerobalistice. În urma atacului, sunt morți și răniți.

Au fost înregistrate lovituri în mai multe regiuni, în urma cărora întreprinderea de stat a Ucrainei, Ukrenergo a ordonat introducerea de întreruperi de urgență pe fundalul unui atac masiv rusesc asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

„Pentru a opri bombardamentul barbar al orașelor ucrainene, este necesar să distrugem locul de unde sunt lansate rachetele rusești. Pentru a face acest lucru, Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune și permisiunea partenerilor săi pentru a le folosi asupra țintelor rusești. Ne bazăm pe sprijinul aliaților noștri și cu siguranță vom face Rusia să plătească”, a subliniat Shmigal.

UPDATE 9:51 Ca urmare a bombardamentelor armatei ruse a localității Kramatorsk din regiunea Donețk din 25 august, Ryan Evans, un consilier de securitate al agenției de presă britanice Reuters, a fost ucis, anunță agenția. Alți doi jurnaliști Reuters au fost răniți și au fost transferați în spital. Unul dintre ei a fost grav rănit.

UPDATE 8:50 Mai multe explozii sunt auzite la Kiev și în alte orașe din Ucraina în dimineața zilei de 26 august, în timp ce Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone. Sirenele de raid aerian au sunat în toată țara în jurul orei 06:00, scrie Kiev Independent.

Unele regiuni din capitala Ucrainei ar fi rămas fără electricitate. S-au auzit explozii și la Harkiv, a informat primarul orașului, Ihor Terekhov.

8:09 Ucraina a capturat cel puțin 247 de soldați ruși de când a început incursiunea sa în regiunea Kursk din Rusia, pe 6 august, potrivit analizei efectuate de Washington Post (WP).

WP a analizat peste 130 de fotografii și videoclipuri, în mare parte filmate de soldați ucraineni și distribuite pe rețelele de socializare, împreună cu imagini realizate de un fotograf WP la o închisoare din Ucraina care găzduiește prizonieri de război ruși. Filmările verificate susțin afirmațiile ucrainene privind captările în masă în timpul incursiunii.

Regiunea Kursk se află la granița cu regiunea Sumî a Ucrainei, care se confruntă cu atacuri zilnice de când trupele ruse au fost împinse din regiune și înapoi peste graniță în aprilie 2022.

Unii soldați capturați s-au identificat drept recruți, ceea ce prezintă o problemă sensibilă din punct de vedere politic pentru președintele rus Vladimir Putin, sugerează analiștii.

Război în Ucraina, ziua 914