Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Rușii au atacat…

LIVE TEXT Rușii au atacat regiunea Herson. O adolescentă rănită se află în stare gravă. Război în Ucraina, ziua 876

Captură de ecran: Olexandr Prokudin/ Facebook

UPDATE 21:53 Trupele ruse au bombardat din nou cartierele rezidențiale din Herson, lovind o clădire cu mai multe etaje, informează șeful administrației militare din Herson, Alexander Prokudin. Se știe că trei persoane care se aflau pe stradă au fost rănite. Printre victime se numără o fată de 16 ani a fost dusă la spital în stare gravă. Ea aresuferit o contuzie cerebrală și o rană la cap.


UPDATE 18:40 Ucraina a semnat un acord privind garanțiile de securitate cu încă două țări europene: Cehia și Slovenia, după cum se arată în comunicatele publicate pe site-ul web al biroului prezidențial al Ucrainei.

Astfel, acordul, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a semnat cu prim-ministrul ceh Petr Fiala, prevede că, de la începutul invaziei ruse la scară largă, Republica Cehă a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro. Praga s-a angajat să mențină aceeași dinamică pe parcursul celor 10 ani de valabilitate a documentului.

În plus, Ucraina și Republica Cehă vor continua instruirea anuală comună a aproximativ 4 000 de militari ucraineni în cursul acestui an și ulterior, în cadrul misiunii UE de asistență militară pentru Ucraina.

UPDATE 14:25 Atacurile rusești asupra Ucrainei din ultima zi au ucis cel puțin o persoană și au rănit cel puțin 35, inclusiv copii, au declarat autoritățile regionale la începutul zilei de 18 iulie, scrie Kyiv Independent.

În regiunea Dnipro, atacurile cu rachete și drone au rănit doi bărbați de 51 și 60 de ani în orașul Nikopol a declarat guvernatorul Serhii Lisak. O clădire cu două etaje, case, clădiri agricole și alte proprietăți civile au fost avariate, a adăugat guvernatorul.

Atacurile rusești împotriva regiunii Donețk au rănit 19 persoane în ultima zi, potrivit guvernatorului Vadim Filashkin.

UPDATE 9:35 În noaptea de 18 iulie, trupele ruse au atacat Ucraina cu drone de tip „Shahed-131/136″ și trei rachete lansate de avioane militare. Apărarea aeriană ucraineană a distrus toate dronele și 2 din 3 rachete.

Acest lucru a fost anunțat de comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene Nikolai Oleshchuk. El a spus că rușii au lansat rachetele din regiunea Kursk a Federației Ruse și rachete de avioane – două X-59 și unul X-35 – din direcția sudică.

Atacul aerian a fost respins de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și unități de război electronic. Ca urmare a activității de luptă, a fost posibilă doborarea tuturor atacatorilor cu drone din regiunile Dnipro, Poltava, Zaporojie, Kiev și Harkiv.

8:05 Comisia Europeană a aprobat un sprijin financiar de aproximativ 4,2 miliarde de euro cu scopul de a sprijini stabilitatea macrofinanciară și funcțiile administrației publice ale Ucrainei, scrie Kyiv Independent.

După ce a evaluat cererea de plată a Ucrainei din 9 iulie 2024, Comisia a confirmat că Kievul a îndeplinit nouă indicatori de reformă. Aceste reforme includ managementul financiar public, guvernarea întreprinderilor de stat, mediul de afaceri și sectorul energetic.

Consiliul UE din 28 februarie a aprobat împrumuturi și granturi în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, dând aprobarea finală instrumentului „Facilității pentru Ucraina” pe patru ani.

Pachetul oferă finanțare Ucrainei din 2024 până în 2027, cu 33 de miliarde de euro disponibile sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi.

Război în Ucraina, ziua 875