Principală  —  Ştiri   —   LIVE TEXT/ Rusia continuă să…

LIVE TEXT Rusia continuă să condamne ilegal zeci de prizonieri ucraineni. Invazia rusă în Ucraina, ziua 969

Foto simbol/cotidianul.ro

UPDATE 17:26 Ucraina lucrează pentru a returna prizonierii care au fost condamnați ilegal la așa-numitele „sentințe” judecătorești din teritoriile ocupate sau din Rusia, potrivit reprezentantului Comandamentului de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război, Petro Iațenko, transmite Novosti Donbassa.

„Monitorizăm toate aceste procese, luăm partea necesară în sprijinirea familiilor. Există o mulțime de verdicte false, procese false, iar ceasta este o formă de tortură, o crimă de război împotriva militarilor și civililor care ajung în aceste așa-zise procese”, a spus Petro Iațenko.

În același timp, Comandamentul de Coordonare nu are cifre specifice despre câte persoane au fost până acum „condamnate” și trimise în colonii.

„Știm despre unele dintre ele din surse deschise, altele din surse închise. Numărul este de zeci de compatrioți de-ai noștri. Numărul proceselor false a crescut, dar lucrăm și pentru a-i returna pe acești oameni”,
subliniază Petro Iațenko.

El a adăugat că lucrările nu numai că sunt în curs de desfășurare, dar sunt destul de reușite.

„Curând, sper că vor exista vești bune cu privire la întoarcerea celor care au sentințe de peste 15 ani, precum și cei condamnați la închisoare pe viață. Ucraina își amintește de acești oameni, facem tot posibilul pentru a-i scoate din captivitate și avem unele progrese în acest sens”,
susține Petro Iațenko, potrivit Novosti Donbassa.

UPDATE 16:41 Ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrault, a declarat că Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina în NATO, în contextul în care se vehiculează că Rusia ar fi primit soldați din Coreea de Nord, care vor lupta împotriva Ucrainei, scrie Novosti Donbassa. Totodată, acesta a declarat că discuțiile pe această temă cu aliații vor continua.

„În ceea ce privește invitarea Ucrainei în NATO, suntem deschiși la acest lucru, purtăm aceste discuții cu partenerii noștri”, a declarat Jean-Noël Barrault într-o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha.

Barro a mai clarificat că dacă se dovedește a fi adevărat că Coreea de Nord trimite trupe pentru a sprijini Rusia în invazia din Ucraina, „acest lucru presupune o escaladare serioasă, care va demonstra, totodată, că Rusia are dificultăți în continuarea războiului”.

UPDATE 15:42 Numărul răniților în urma bombardamentelor rusești asupra comunității Șostka din regiunea Sumî a crescut la opt, potrivit unei postări făcute de Procuratura Regională Sumî, pe Facebook.

„Potrivit anchetei, pe 19 octombrie, în jurul orei 00:20, folosind metode de război interzise de dreptul internațional, ocupanții au aruncat, conform datelor preliminare, trei bombe aeriene ghidate în partea centrală a orașului Șostka, regiunea Sumî. Ca urmare a atacului inamicului, 8 persoane au fost rănite”, se arată în declarație.

Potrivit Procuraturii, ofițerii de aplicare a legii documentează consecințele bombardamentelor. La moment a fost pornită o anchetă preliminară privind încălcarea legilor și obiceiurilor războiului (partea 1 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

12:55 În noaptea de 19 octombrie, Ucraina și Rusia au efectuat cel de-al 58-lea schimb de prizonieri de război. 95 de apărători ucraineni au reușit să se întoarcă acasă, scrie Hromadske.

Soldații eliberați au apărat regiunile Mariupol și Azovstal, Donețk, Lugansk, Harkov, Kiev, Cernihiv și Herson. Aceștia sunt membri ai Gărzii Naționale, marinari, soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei, grăniceri și reprezentanți ai altor unități ale Forțelor de Securitate și Apărare, potrivit Comandamentului de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război.

Printre cei care s-au întors acasă se numără 69 de soldați și sergenți, 26 de ofițeri și 34 de militari Azov.

Comandamentul de coordonare spune că mulți dintre cei eliberați au boli grave ca și consecințe ale rănilor, precum și pierderi mari în greutate din cauza torturii și malnutriției.

Invazia rusă în Ucraina, ziua 968