Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Lansarea aplicației Army+,…

LIVE TEXT Lansarea aplicației Army+, planuri de război și noi pachete de sprijin social: Zelenski are întâlniri cu oficiali guvernamentali și din domeniul apărării. Război în Ucraina, ziua 896

Sursa: Oficiul președintelui Ucrainei

UPDATE 21:30 Lansarea aplicației Army+, planuri de război: Zelenski are întâlniri cu oficiali guvernamentali și din domeniul apărării

Noua resursă digitală „Army+” va simplifica sarcinile de zi cu zi pentru majoritatea comandanților Forțelor de apărare ucrainene și, ulterior, pentru toți soldații.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat acest lucru în discursul său video nocturn.

„Astăzi, au avut loc, de asemenea, mai multe întâlniri importante cu oficialii noștri guvernamentali. În primul rând, ne pregătim să lansăm Army+, noua noastră realizare digitală, care va simplifica cu siguranță sarcinile zilnice pentru majoritatea comandanților Forțelor de apărare ucrainene. Și mai târziu și pentru fiecare războinic. Vom prezenta totul în curând”, a spus el.

Tot astăzi, Zelenski a discutat cu oficialii guvernamentali mai multe domenii de nou sprijin social pentru ucraineni, care „vor oferi oportunități pentru noi afaceri în Ucraina, noi locuri de muncă și, de asemenea, sprijin pentru familie”.

„Trebuie să ne amintim că chiar acum, în timp ce ne apărăm țara, determinăm cum va fi viața în Ucraina după acest război. Protecție și securitate maximă pentru poporul nostru și cât mai multe oportunități posibile. Oportunități de a trăi și munci în Ucraina. Pregătim deja toate acestea”, a spus el.

UPDATE 17:50 De la începutul războiului declanșat de Rusia, UE și țările sale membre au sprijinit Ucraina cu aproape 108 miliarde de euro, anunță Ursula von der Leyen: Ucraina va învinge

„UE a fost alături de Ucraina încă din prima zi a războiului de agresiune al Rusiei. Împreună cu statele noastre membre, am oferit un sprijin de aproape 108 miliarde de euro. Ucraina va învinge în acest război pentru supraviețuire. Iar UE va fi alături de Ucraina și de poporul său atât timp cât va fi necesar”, a dat asigurări von der Leyen într-un mesaj publicat pe platforma X.

Recent, țările membre UE au dat undă verde primei plăți periodice de 4,2 miliarde de euro din Mecanismul pentru Ucraina, format din granturi și împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro, bani care vor contribui la stabilitatea macrofinanciară a țării invadate de Rusia.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.


UPDATE 15:40 Potrivit unei postări din această dimineață a guvernatorului din Kursk, Aleksei Smirnov, regiunea a „rezistat eroic atacurilor naziștilor ucraineni în ultimele 24 de ore”. Toate serviciile de urgență din regiunea Kursk ar fi fost trecute la un mod de lucru sporit, iar la frontiera regiunii centrele medicale își măresc stocurile de sânge donat.

Vladimir Putin a comentat pentru prima dată luptele din regiunea Kursk în această după-amiază, în cadrul ședinței Guvernului rus.

„Regimul de la Kiev a întreprins o nouă provocare la scară largă. Trage fără discernământ, inclusiv cu rachete, asupra caselor de locuit, clădirilor civile, ambulanțelor”, a declarat Putin.

Președintele rus a adăugat că a instruit deja „o serie de agenții civile” să ajute locuitorii din regiunea Kursk și că va discuta astăzi situația din regiune cu șefii agențiilor de securitate.

Andrei Loktionov, chirurgul șef supranumerar al regiunii, a declarat că 28 de persoane au fost rănite. Cu o zi înainte, autoritățile regionale au raportat că cel puțin trei localnici au murit în cursul zilei.

Nici Ministerul rus al Apărării, nici autoritățile locale nu au raportat avansări ale presupuselor forțe ucrainene în regiune. Între timp, „corespondenții de război” ruși susțin că așezările Nikolayevo-Daryino, Daryino și Sverdlikovo din districtul Sujan al regiunii Kursk au fost deja ocupate.

Șeful regiunii Kursk a confirmat că localnicii sunt evacuați din regiunea de frontieră. Între timp, numărul de publicații în grupurile și canalele din Kursk crește cu cereri de a găsi și de a ajuta la scoaterea rudelor din așezări, care, potrivit locuitorilor locali, au fost lăsate fără comunicare.

UPDATE 14:40 Militarii Centrului de operațiuni speciale „A” al SBU au reușit să prăbușească un elicopter rus Mi-28 cu o dronă lungă de tip FPV chiar în aer. Informația a fost confirmată de sursele hromadske din SBU.

După cum confirmă sursa, elicopterul rusesc a fost lovit deasupra regiunii Kursk pe 6 august. Înregistrarea video difuzată arată drona SBU lovind direct elicea din spate a vehiculului inamic.


UPDATE 14:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat legi care prevăd prelungirea mobilizării generale și a legii marțiale pentru încă 90 de zile, adică până la 9 noiembrie. Proiectele de lege au fost publicate pe site-ul Parlamentului ucrainean.

Anterior, aceste proiecte de lege au fost susținute în Rada Supremă de către deputați. Astfel, aceasta este cea de-a 12-a continuare a legii marțiale și a mobilizării.

UPDATE 14:10 Ucrainenii au făcut o incursiune nocturnă pe insula Tendrovska din largul coastei regiunii Herson și au distrus echipamentele rusești de acolo. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Ucrainei, scrie hromadske.

Mai exact, au fost distruse vehicule blindate rusești, în special MT-LB, complexul REB, precum și fortificațiile rușilor.

Potrivit Ministerului Apărării, în timpul luptei, rușii au suferit pierderi în rândul personalului lor. Numărul exact este în curs de precizare. Aceeași sursă indică că trupele militare ucrainene s-au retras fără pierderi.

UPDATE 08:21 Osetia de Nord cere să nu mai fie trimiși oameni din regiune la război. Potrivit Unian, liderii a 12 organizații publice s-au plâns șefului republicii de festivitățile din Vladikavkaz, care au avut loc în iulie, în piața principală din Vladikavkaz, ceea ce este „inacceptabil” atunci când „tinerii din Osetia, cu ale căror cadavre sunt deja pline cimitirele orașului” sunt trimiși la război împotriva Ucrainei.

Semnatarii scrisorii publice cer dezvăluirea datelor privind pierderile de război ale Osetiei de Nord, o săptămână de doliu și mai solicită să i se propună lui Putin să interzică recrutarea reprezentanților poporului osetin, precum și demobilizarea.

„Pierderea populației indigene din republică devine ireversibilă”, se arată în apel, citat de Unian.