Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Procuror general: „31…

LIVE TEXT Procuror general: „31 de criminali de război au fost condamnați pentru crime împotriva copiilor în Ucraina”. A 934-a zi a invaziei militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Imagine simbol

UPDATE 17:20 Ucraina investighează 11 cazuri de militarizare a copiilor ucraineni în teritoriile ocupate temporar. Potrivit Procuraturii Generale, 9 rechizitorii au fost trimise în instanță, scrie Novosti Donbassa.

„Copiilor li se dau pașapoarte rusești și datele sunt înlocuite, sunt „reeducați” în spiritul propagandei rusești, târâți în Armata Tineretului și în alte organizații paramilitare. Numai în Crimeea, au fost create aproximativ 900 de detașamente, implicând peste 29 000 de copii. Conform ordinului ministrului educației din Rusia, membrii minori ai Armatei Tineretului pot fi implicați în ostilități împotriva Ucrainei”, a declarat procurorul general Andrii Kostin, citat de Novosti Donbassa.

Potrivit acestuia, se investighează 11 proceduri penale pe fapte de propagandă și militarizare a copiilor, 9 rechizitorii au fost trimise în instanță, 4 persoane au fost condamnate.

Potrivit lui Kostin, de la începutul invaziei pe scară largă, au fost înregistrate aproximativ 4 000 de proceduri penale privind faptele infracțiunilor împotriva copiilor.

„Cel mai mare număr este în regiunile Lugansk, Donețk și Herson. Acestea se referă, în special, la faptele de răpire și încarcerare, deportare forțată, violență sexuală”, a spus procurorul general.

Până acum, „31 de criminali de război au fost condamnați”, scrie Novosti Donbassa.

UPDATE 13:20 Pe 13 septembrie, armata rusă a lovit o instalație energetică din regiunea Sumî. Ca urmare a atacului un angajat în vârstă de 54 de ani al întreprinderii a fost ucis și alte șapte persoane au fost rănite, raportează Ministerul Energiei, potrivit Hromadske.

Conform Ministerului, echipamentele au fost avariate pe teritoriul centralei electrice, iar mai multe substații au fost dezactivate.

Totodată, Administrația Militară Regională Sumî a raportat că rușii au bombardat zonele de frontieră și așezările din regiune de 84 de ori în ultima zi. În timpul zilei, s-au auzit 177 de explozii.

UPDATE 10:20 Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu premierul britanic Keir Starmer la Washington vineri, 13 septembrie. Cei doi lideri și-au reafirmat sprijinul „neclintit” pentru Ucraina. Cu toate acestea, permisiunea așteptată a Forțelor Armate ale Ucrainei de a lovi ținte adânci pe teritoriul Federației Ruse cu arme occidentale nu a fost anunțată în urma întâlnirii, relatează DW.

În același timp, Biden și Starmer „și-au exprimat profunda îngrijorare” cu privire la furnizarea de „arme letale” de către Iran și RPDC către Rusia și a „sprijinul Republicii Populare Chineze pentru baza industrială de apărare rusă”, potrivit site-ului Casei Albe.

The Guardian: Londra a permis Ucrainei să lovească Federația Rusă cu rachete occidentale

Potrivit The Guardian, Marea Britanie a permis deja Ucrainei să lovească Rusia cu rachete de croazieră Storm Shadow pe care le furnizează. Cu toate acestea, Statele Unite nu au dat o astfel de permisiune. The Guardian a scris că Washingtonul și Londra au luat o decizie pozitivă comună în această chestiune și de aceea secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy au venit împreună la Kiev pe 11 septembrie. Cu toate acestea, în timpul vizitei lor, nici ridicarea restricțiilor militare pentru Forțele Armate ale Ucrainei nu a fost anunțată oficial, scrie DW.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că utilizarea armelor occidentale de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune pentru atacurile Ucrainei asupra teritoriului rus ar însemna participarea directă a țărilor NATO la război.

Keir Starmer, înainte de a zbura la Washington, a declarat că țara sa „nu caută un conflict” cu Rusia. Totodată, premierul britanic a reamintit că Federația Rusă a fost cea care a declanșat războiul cu Ucraina și că Kievul are dreptul la autoapărare, scrie DW.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 14 septembrie că dreptul internațional permite Ucrainei să lovească ținte adânci în interiorul Rusiei în autoapărare. Președintele Ucrainei, Volodîmir Zelenski, le-a cerut partenerilor occidentali să dea permisiunea pentru acest lucru.

09:10 În noaptea de 14 septembrie, trupele ruse au atacat Ucraina cu 76 de drone de atac Shahed 131/136. Forțele de apărare aeriană au distrus 72 dintre ele, raportează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Hromdadske.

Rușii au lansat drone de atac din Kursk și Eisk din Federația Rusă și Capul Chauda din Crimeea ocupată.

Aviația, forțele de rachete antiaeriene, grupurile mobile de foc și unitățile de război electronic ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei au fost implicate în respingerea atacului.

Ca urmare a bătăliei aeriene, 72 de drone de atac au fost doborâte. Două drone au fost pierdute pe teritoriul Ucrainei, iar alte două au fost returnate Rusiei.

Apărarea aeriană a funcționat în regiunile Odesa, Mikolaiv, Herson, Poltava, Harkov, Kiev, Donețk, Jîtomîr, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Vinița și Sumî.