Prezidențiale 2024. Poliția anunță că până la ora 18:30 au fost înregistrate 191 de cazuri de încălcări cu incidență electorală
Duminică, 3 noiembrie 2024, cetățenii R. Moldova își aleg președintele pentru următorii patru ani în cadrul unuia dintre cele mai importante scrutine din istoria țării. Lupta pentru fotoliul de președinte al țării se dă între candidații Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
Șeful statului este ales prin „vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat”. Dreptul de a alege îl au cetățenii R. Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărâre judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară.
Votarea se efectuează între orele 07:00 și 21:00.
UPDATE 20:06 Poliția a raportat privind cazurile înregistrate cu incidență electorală până la ora 18:30. În total au fost 191 de încălcări.
– Afișajul electoral neautorizat – 7 ( Chișinău-2, Dondușeni-1, Edineț-1, Leova-1, Soroca-1, Briceni-1).
– Agitație electorală – 29 (Chișinău-11, Anenii Noi-1, Florești-2, Hîncești-1, Sîngerei-2, Ungheni-3, Dondușeni -1, Glodeni – 2, Fălești-1, Soroca-1, Briceni-1, Cimișlia-1, Nisporeni-1, Orhei-1).
– Fotografierea buletinului de vot – 61 (Ungheni-6, Găgăuzia-4, Orhei-4, Bălți-3, Nisporeni-3, Rezina-3, Sîngerei-3, Ștefan Vodă-3, Cimișlia-2, Călărași-2, Dubăsari-2, Soroca-2, Criuleni-1, Bender-1, Cahul-1, Drochia-1, Fălești-1, Florești-1, Edineț-1, Leova-1, Rîșcani -1, Telenești-1 Strășeni-1).
– Încălcarea dreptului la vot – 7 ( Chișinău-2, Ungheni-2, Bălți-1, Dubăsari-1, Săngherei-1).
– Coruperea alegătorilor – 25 (Chișinău-6, Cantemir-1, Nisporeni – 1, Rîșcani-1, Rezina-2, Anenii Noi -2, Orhei -2, Glodeni -1, Leova -1, Soroca -1, Șoldănești-1, Ungheni-1, Căușeni-1,Fălești-1,Hăncești-1, Ștefan Vădă-1, UTA Găgăuzia-1).
– Lipsa ștampilei – 1 (Anenii Noi).
– Ștampilă deteriorată – 1 (Călărași).
– Deteriorarea buletinului de vot – 6 ( Chișinău-2, Căușeni-1, Drochi-1, UTA Găgăuzia-1, Sîngerei-1).
– Prezența persoanelor în cabina de vot -1 (Dondușeni).
– Transportarea organizată a alegătorilor – 20 (se atestă creștere).
Alte incidente (prezenţa persoanelor în stare de ebrietate la secţia de votare, conflicte, acţiuni huliganice) – 33 (Chișinău-13, Drochia-2, Dubăsari-2, Florești-2, Ungheni-2, Anenii Noi-2, Briceni-1, Cantemir-1, Edineț-1, Nisporeni-1, Rezina-1, Rîșcani-1, Sîngerei-1, Soroca-1).
UPDATE 19:30 Premierul R. Moldova, Dorin Recean a venit cu o reacție la alertele cu bombă false din câteva secții de votare din diaspora. Alertele au fost înregistrate la Kaiserslautern, Frankfurt, Liverpool și Northampton.
„După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor. Fiecare vot contează. Vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională și continuați să votați”, a declarat Recean.
UPDATE 18:26 Poliția informează că cu puțin timp în urmă a parvenit un apel telefonic la 112, prin care Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia.
„Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot. În același timp precizăm că, de fiecare dată, oamenii legii sunt obligați să reacționeze conform protocoalelor pentru a exclude orice risc la securitatea cetățenilor”, scrie Poliția.
UPDATE 18:10 Pe parcursul zilei s-au format rânduri de așteptare pentru a vota la Moscova și în mai multe orașe europene. Cozi s-au format și la Istanbul, unde, potrivit autorităților, există indicii că alegătorii au fost transportați organizat cu avionul din Federația Rusă.
UPDATE 17:55 Comisia Electorală Centrală informează că la secția de votare nr. 38/24 din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, au fost epuizate buletinele de vot.
UPDATE 17:52 Cu puțin timp în urmă, autoritățile din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie au fost alertate că unele secții de votare sunt minate. Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiteror anunțând că alarmele respective au fost false.
Ministerul Afacerilor Externe anunță că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.
UPDATE 17:44 Conform datelor CEC, la ora 17:40 au votat peste 1,5 milioane de cetățeni.
UPDATE 17:28 Până la această oră, numărul de voturi din diasporă a ajuns la peste 245 de mii, ceea ce depășește numărul total al celor care au votat peste hotarele țării în primul tur al alegerilor, care a fost de 240 de mii.
UPDATE 16:49 Conform datelor oferite de Poliție referitor la încălcările cu incidență electorală, până la ora 15:30, au fost înregistrate 126 de cazuri.
– Afișajul electoral neautorizat – 6 ( Chișinău-2, Dondușeni-1, Edineț-1, Leova-1, Soroca-1).
– Agitație electorală – 20 (Chișinău-10, Anenii Noi-1, Florești-1, Hîncești-1, Sîngerei-1, Ungheni-2, Dondușeni -1, Glodeni – 1, Fălești-1, Soroca-1).
– Fotografierea buletinului de vot – 42 (Chișinău-12, UTA Găgăuzia-3, Nisporeni-3, Orhei-3, Ungheni-3, Cimișlia-2, Rezina-2, Ștefan Vodă-2, Călărași-1, Criuleni-1, Bender-1, Bălți-1, Drochia-1, Fălești-1, Edineț-1, Leova-1, Rîșcani -1,Telenești-1, Sîngerei-1, Soroca-1).
– Încălcarea dreptului la vot – 2 ( Chișinău-1, Dubăsari-1).
– Coruperea alegătorilor – 18 (Chișinău-5, Cantemir-1, Nisporeni – 1, Rîșcani-1, Rezina-1, Anenii Noi -2, Orhei -2, Glodeni -1, Leova -1,Soroca -1, Șoldănești-1, Ungheni-1.
– Lipsa ștampilei – 1 (Anenii Noi)
– Ștampilă deteriorată – 1 (Călărași).
– Deteriorarea buletinului de vot – 2 ( Chișinău).
– Prezența persoanelor în cabina de vot -1 (Dondușeni).
– Transportarea organizată a alegătorilor – 12 (se atestă creștere).
– Alte incidente (prezenţa persoanelor în stare de ebrietate la secţia de votare, conflicte, acţiuni huliganice) – 21 (Chișinău-10, Florești -2, Ungheni-2, Anenii Noi-2, Drochia-1, Edineț-1,Nisporeni-1, Rîșcani-1, Soroca-1).
UPDATE 16:40 CEC anunță că peste 1 milion 285 de mii de alegători au votat până la ora 16:00.
UPDATE 16:00 Potrivit datelor CEC, în diasporă au votat peste 200 000 până la această oră. Dintre aceștia, peste 53% sunt femei. Cei mai activi alegători sunt cei care au vârsta între 28-47 de nai, iar cei mai inactivi – tinerii care au între 18 și 25 de ani.
UPDATE 15:29 Părintele Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București, a venit cu un îndemn pentru cetățenii R. Moldova.
„Îndemnul meu pentru voi, dragi moldoveni este să arătați lumii implicare și responsabilitate pentru momentul istoric prin care treceți! Ajutați-ne să vă ajutăm! Voi, astăzi, prin voința voastră, scrieți o pagină importantă de istorie contemporană. Ieșiți din păcatul confortului de a sta deoparte sau de a nu face un efort pentru țara voastră, si votați! Exprimați-vă! E momentul vostru! Doar împreună vom izbândi si vom aduce la îndeplinire ceea ce ne dorim cu toții – să fim uniți!”, a spus parohul.
UPDATE 15:12 Cei mai vârstnici cetățeni moldoveni care și-au exercitata dreptul la vot la alegerile prezidențiale peste hotare, până în jurul orei 14:00, s-au prezentat la secția de votare din Northampton, Marea Britanie, conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
„Respect și admirație pentru cei mai în vârstă alegători ai diasporei!
La secția de votare din Northampton, Marea Britanie, diaspora a avut ocazia să-i întâmpine pe cei mai vârstnici cetățeni care și-au exercitat astăzi dreptul la vot: o doamnă de 82 de ani și un domn de 89 de ani.
Le mulțumim pentru exemplul lor de implicare și devotament, demonstrând că, indiferent de vârstă, fiecare vot contează și are puterea de a modela viitorul. Respect pentru acești adevărați ambasadori ai democrației”, se arată într-un mesaj public al MAE.
Până la ora 15:00, în diasporă au votat aproape 180 de mii de persoane, dintre care 53% femeie. Cei mai mulți alegători – 28%, fac parte din grupul de vârstă 36-45 de ani.
UPDATE 15:10 Ministerul de Externe al R. Moldova salută mobilizarea fără precedent a moldovenilor din diasporă.
„Până la ora 13:00, peste 113.000 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare și-au exercitat dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale. Apreciem eforturile impresionante ale celor care parcurg distanțe lungi pentru a vota”, se spune într-un comunicat al instituției.
UPDATE 14:56 Mai multe persoane neautorizate au fost observate la câteva secții de votare, în special în diasporă, cum înregistrează pe video fluxul de alegători, anunță reprezentantul Misiunii Promo-LEX de Observare a Alegerilor, Nicolae Panfil, într-o conferință de presă susținută duminică, 3 noiembrie.
Asemenea cazuri au fost înregistrate la Bologna, Barcelona, Rimini, Stutgard, Milano, Roma, dar și în Grigorievca, raionul Căușeni.
„Acest lucru este îngrijorător, pentru că noi nu știm scopul acestor persoane care se află în adiacentul secțiilor de votare și cum ar putea fi utilizate aceste înregistrări”, subliniază Panfil.
Potrivit Agenției de Presă IPN, un caz similar a fost înregistrat și în Estonia.
UPDATE 14:53 Poliția a sistat traficul rutier de pe podul Râbnița – Rezina, interdicția vizând inclusiv pietonii, transmite Europa Liberă Moldova.
Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) au declarat pentru Ziarul de Gardă că la postul vamal intern din Rezina a fost înregistrat un incident.
„În prezent, acolo se află o persoană care nu colaborează cu Poliția și deține o cutie suspectă, refuzând să dezvăluie conținutul acesteia. Paza perimetrului este asigurată, iar serviciile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției urmează să documenteze cazul și să verifice circumstanțele”, a spus Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP, pentru ZdG.
Potrivit Dianei Fetco, imediat ce cazul va fi documentat conform protocoalelor, traficul în zonă își va relua activitatea.
UPDATE 14:45 Până la ora 14:27, peste un milion de alegători și-au exprimat opțiunea în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale, conform datelor publicate de CEC.
Până la această oră, 54.02% femei s-au prezentat la secțiile de votare, în timp ce doar 45.98% bărbați și-au exercitat dreptul la vot.
Cât privește prezența la vot după categoriile de vârstă, cei mai activi sunt persoane cu vârstele între 56-65 de ani.
UPDATE 13:56 Poliția semnalează activități de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. „Există indicii rezonabile de transportare organizată a alegătorilor atât peste hotare, cât și pe teritoriul național. Autoritățile naționale investighează și fixează probe în legătură cu activități de transport aerian din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia”, se arată în comunicatul poliției.
„Facem apel la cetățenii care observă astfel de încălcări să le semnaleze la Serviciul național unic de urgență 112. Astfel de măsuri sunt luate pentru a proteja integritatea procesului electoral și pentru asigurarea că votul fiecărui cetățean este exprimat în mod liber, fără presiuni sau influențe nejustificate”, mai precizează oamenii legii.
De asemenea, până la ora 13:30, poliția a înregistrat 52 de încălcări electorale:
🔺️Afișajul electoral neautorizat – 4 ( Chișinău-2, Edineț-1, Soroca-1).
🔺️Agitație electorală – 10 (Chișinău-5, Anenii Noi-1, Florești-1, Hîncești-1, Sîngerei-1, Ungheni-1).
🔺️Fotografierea buletinului de vot – 11 (Chișinău-3, Călărași-1, Criuleni-1 , Fălești-1, Nisporeni-1, Sîngerei-1, Orhei-1, Telenești-1, Ștefan Vodă-1 ).
🔺️Încălcarea dreptului la vot-1 ( Chișinău ).
🔺️Coruperea alegătorilor – 7 (Chișinău-3 , Cantemir-1, Nisporeni – 1, Rîșcani-1, Rezina-1).
🔺️Ștampilă deteriorată – 1 (Călărași).
🔺️Deteriorarea buletinului de vot – 2( Chișinău).
🔺️Transportarea alegătorilor – 6 (Drochia-3, Dubăsari-1, Hîncești-1, Edineț-1).
🔺️Alte incidente (prezenţa persoanelor în stare de ebrietate la secţia de votare, conflicte, acţiuni huliganice) – 10 (Chișinău-5, Florești -2, Anenii Noi-1, Edineț-1, Soroca-1).
UPDATE 13:29 Președinta CEC, Angelica Caraman, anunță că prezența cetățenilor la urne este una semnificativă, însă cea mai slabă rată se înregistrează în rândul tinerilor care sunt între 18 și 25 de ani.
Conform instituției, în străinătate, cea mai mai înaltă prezență la vot se atestă în Moscova, Federația Rusă.
„Până la această oră (13:05, n.red.) putem spune că procesul electoral se desfășoară într-un mod dinamic și organizat. Prezența cetățenilor la urne este una semnificativă, iar până la moment am înregistrat o participare de peste 29% la nivel național. Este o creștere notabilă în unele localități din nordul și sudul țării. Dacă e să comparăm cu turul I de scrutin, atunci când am avut o prezență de 685 mii de alegători, vedem o creștere de peste 180 de mii (…). Cea mai slabă prezență se înregistrează în rândul tinerilor care sunt între 18 și 25 de ani. Cu această ocazie lansăm îndemnul pentru cei 126 de tineri care astăzi împlinesc 18 ani să marcheze frumos evenimentul dat prin participarea la alegeri. Apelul este și pentru cei 1608 de alegători care au împlinit 18 ani între turul I și II de scrutin.
În topul prezenței la urne se află circumscripțiile din Dondușeni, Rezina, Șoldănești, cu peste 28%. În municipiul Chișinău avem o participare, de asemenea, de 28%. În municipiul Bălți – 25% din cei înscriși în listele electorale. În Autonomia Găgăuză au participat 27% din cei înscriși în lista electorală. În secțiile de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului au votat peste 13 mii de alegători. La fel, diaspora se implică activ, cu o prezență în continuă creștere. În secțiile de votare din România, Rusia și Italia. Cea mai înaltă prezență la vot este constată în Moscova, unde avem peste 2400 și 2100 de alegători în cele două secții de votare (…)”, a spus președinta CEC.
UPDATE 12:40 Turul doi al alegerilor prezidențiale poate fi declarat valabil. Conform legislației, în al doilea tur de scrutin, alegerile se vor declara valabile dacă au participat mai mult de 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
UPDATE 12:28 Președinta în exercițiu, Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, își exprimă duminică, 3 noiembrie, opțiunea de vot la una dintre secțiile de votare din capitală.
„Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte și au protejat-o de rele. Astăzi mai mult ca niciodată trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul. Hoții vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârșăvenie a lor. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni! (…)”, a spus Maia Sandu.
UPDATE 11:48 Prim-ministrul Dorin Recean și-a exercitat duminică, 3 noiembrie, dreptul al vot. El s-a prezentat la secția de votare, însoțit de soția sa.
Premierul a declarat „Am votat pentru pace, pentru prosperitate pentru ca noi să fim liberi, să ne construim viața noastră, aici acasă. Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi și de asta este foarte important să ne mobilizăm să votăm, pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează. Atât Ministerul de Interne, cât și celelalte instituții lucrează foarte intensiv pentru ca să putem preveni acest atac asupra democrației noastre. Noi trebuie să încurajăm pe fiecare să iasă la vot. Votul nostru va decide care este viitorul R. Moldova și noi astăzi trebuie să alegem care ne va conduce spre prosperitate, spre Uniunea Europeană și spre o viață, la noi aici acasă”.
UPDATE 10:52 Până la ora 10:00, 30.200 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Comparativ cu turul I, numărul celor prezenți la urne în diaspora este în creștere semnificativă la această oră.
UPDATE 10:39 La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a sporit nivelul de activitate al Poliției în adiacentul secțiilor de votare din toată țara. Anunțul a fost făcut de șeful IGP Viorel Cernăuțeanu în dimineața zilei de duminică, 3 noiembrie.
Totodată, oficialul a declarat că unii oameni care se vor prezenta la urne, după ce au ajuns în atenția autorităților pentru corupere electorală, dar s-ar fi eschivat, s-ar putea să fie opriți pentru a fi „documentați”.
„Acest fapt este pentru siguranța tuturor cetățenilor, dar trebuie să punctăm că acest proces este în contextul ultimelor evenimente care au avut loc la noi în țară, când am constatat diferite forme de provocări sau intenții de a fi comise anumite abateri contravenționale sau infracționale.
Acest lucru ne-a determinat să sporim nivelul de activitate și, bineînțeles, spre garanția cetățenilor, care trebuie să-și exercite dreptul la vot în siguranță și să avem un scrutin electoral corect.
În același timp trebuie să remarcăm că în această perioadă cu siguranță vom avea și persoane care au fost în atenția poliției, iar oamenii legii nu au reușit să-i identifice sau să-i localizeze în ultima perioadă. În astfel de situații, evident, Poliția va interveni prompt pentru a identifica și documenta aceste persoane, or Poliția nu are zile de odihnă, iar Codul Contravențional al Republicii Moldova nu reglementează că în astfel de zile, ziua tăcerii sau ziua scrutinului, persoanele pot fi absolvite de răspundere contravențională sau penală.
Reiterăm că, orice încălcare va fi documentată de Poliție și se va interveni imediat ce a fost constatată.
Cu siguranță vom depune tot efortul pentru a garanta și asigura dreptul la vot al fiecărui cetățean, iar în cazul în care vor fi identificate astfel de persoane despre care am comunicat, după documentarea de către oamenii legii, cu siguranță își pot exprima dreptul la vot, important este, însă, să o facă cu consimțământul propriu.
Recomandăm tuturor cetățenilor să aibă un comportament adecvat și corect în societate, pentru a avea un scrutin electoral fără abateri și încălcări”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
Centrul Național Anticorupție (CNA) a informat anterior că a aplicat amenzi în valoare de 3 500 000 de lei pe marginea proceselor-verbale cu privire la constatarea coruperii electorale pasive.
UPDATE 10:26 Președinta CEC, Angelica Caraman, anunță că în turul doi se scrutin, până la ora 10:00, s-a atestat o prezență la vot mai mare comparativ cu cea înregistrată în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cei mai activi alegători sunt în raionul Rezina, unde rata de participare este de 12%. În municipiul Chișinău au votat circa 10% dintre alegători.
De asemenea, potrivit președintei CEC, oamenii legii documentează câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secții de votare. Angelica Caraman nu a oferit detalii despre aceste incidente.
„Până la ora 10:00 au votat 291 153 de alegători, ceea ce constituie 10.58%. În turul întâi de scrutin, la această oră a fost înregistrată o rată de participare puțin peste 7%. Deci vedem o prezență mai activă a alegătorilor. Cea mai activă prezență este înregistrată în Circumscripția electorală Rezina, unde, potrivit datelor, rata de participare este de peste 12%. În municipiul Chișinău au votat circa 10% dintre alegători. În cele 30 de secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului au votat peste 5000 de alegători. Votul din străinătate se desfășoară în condiții normale. La ora 09:00 (ora Moldovei) și-au început activitatea 32 de secții de votare din câteva state europene: Irlanda, regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Portugalia. Urmează să se deschidă în următoarele ore și cele 21 de secții de votare din SUA și Canada.
În raport cu primul tur al alegerilor, procentul prezenței al vot la această oră este mai mare (…). La moment avem o prezență la vot de peste 30 mii de voturi la secțiile de votare din străinătate (…). Până la această oră (10:08, n.red.) nu au fost raportate incidente majore, care să afecteze desfășurarea alegerilor, iar toate măsurile de siguranță sunt în vigoare, pentru a proteja integritatea procesului de vot. Suntem într-o legătură constantă cu instituțiile care ne sprijină în asigurarea unui proces electoral corect (…). Totuși am fost in formații despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secții de votare. Cazurile sunt documentate de către organele competente și vom reveni pe parcurs cu alte informații. Poliția a informat CEC-ul despre înregistrarea a 11 incidente de încălcări ale proecsului electoral: fotografierea buletinului de vot (2 cazuri), agitație electorală interzisă (2 cazuri), afișaj electoral (2 cazuri), încălcarea dreptului la vot (un caz) și alte incidente (3 cazuri)”, a spus președinta CEC.
Sociologul Vasile Cantarji a publicat pe pagina sa de Facebook un grafic despre prezența la vot înregistrată la scrutinele precedente.
UPDATE 09:27 Primarul Chișinăului, Ion Ceban, și-a exprimat dreptul la vot. Acesta a venit la secția de votare alături de soția sa.
„Am votat pentru prezentul și viitorul copiilor noștri și a tuturor copiilor din țară și a tuturor cetățenilor care sunt în afara țării, pentru un prezent și viitor mai bun pentru toată lumea de la cei mici până la cei adulți, cei mai în vârstă, astfel ca în special, aici, acasă să aibă un trai mai bun. Noi cu toții ne dorim ca R. Moldova să prospere și tot ce ne dorim nouă, dorim și cetățenilor, pace, bunăstare și dezvoltare”, a susținut edilul Chișinăului.
UPDATE 09:18 Candidatul susținut de socialiști la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, a fost primul care și-a exercitat dreptul la vot. Stoianoglo s-a prezentat la secția de votare alături de soția sa și cele două fiice.
„Am votat pentru o Moldovă liberă”, a declarat candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova.
UPDATE 09:16 Cetățenii moldoveni stabiliți în Israel au început să-și exercite dreptul la vot în cadrul celor două secții de votare deschise pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Cozi de alegători s-au format în orașul Tel Aviv.
„Vin din orașul Netania, pentru a-mi exprima votul în favoarea unui viitor președinte, care va fi președinte pentru tot poporul și care să ne reprezinte frumos. Sperăm la un viitor bun, ca noi să revenim (acasă, n.red.) și să punem umărul la dezvoltarea țării”, a spus o moldoveancă, după ce și-a exercitat dreptul la vot.
UPDATE 09:12 La cele două secții de votare deschise la Moscova pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale s-ar fi creat cozi de la primele ore ale dimineții. Presa afiliată Kremlinului a publicat imagini video și scrie că cozile se întind pe aproximativ 200 de metri, mulți oameni fiind acolo încă de la deschiderea secțiilor.
La scrutinele din 20 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău (MAE) a declarat că consideră că rândurile de la cele două secții de votare din Federația Rusă au fost create „artificial”, „în scopul periclitării procesului electoral”. ZdG a solicitat un comentariu de la MAE duminică, 3 noiembrie, dar nu am primit un răspuns deocamdată.
În privința numărului mare al alegătorilor semnalați la cele două secții, Ministerul Afacerilor Externe a menționat că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației, ca rezultat al „încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot”.
UPDATE 08:05 Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) s-au întrunit în ședință. Președinta instituției, Angelica Caraman, a atenționat cetățenii moldoveni că orice încălcare a secretului votului se pedepsește conform legii.
Potrivit instituției, astăzi a avut loc un „incident minor la conectarea la sistem a unor secții de votare, dar acesta a fost înlăturat prompt”.
„(…) Încă de la ora 07:00, cele 1988 de secții de votare din țară au fost deschis, inclusiv 30 de secții de votare, care au fost organizate pentru cetățenii din stânga Nistrului, una fiind amplasată în municipiul Chișinău (…). Atenționăm opinia publică că orice încălcare a secretului votului se pedepsește conform legii. Se interzice fotografierea, plasarea pe rețele de socializare a buletinului de vot cu opțiunea exprimată, scoaterea în afara secției de votare sau deteriorarea acestuia, sustragerea ștampilei de vot și efectuarea agitației electorale sub orice formă sunt interzice în această zi (…).
La o oră de la deschiderea secțiilor de votare, procesul electoral se desfășoară în regim normal. Menționăm că am avut un incident minor la conectarea la sistem a unor secții de votare, dar acesta a fost înlăturat prompt. Facem apel la toți cetățenii și la toți subiecții implicați în alegeri să respecte normele electorale și să contribuie la păstrarea unui climat de ordine și respect în această zi importantă (…), a subliniat președinta cec.
UPDATE 07:54 La cele trei secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană de la Varnița deja s-au format cozi, transmite Zona de Securitate.
Sursa foto: Zona de Securitate/ Telegram
În turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, 30 de secții de votare au fost deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului.
UPDATE 07:36 Agenția Servicii Publice (ASP) informează cetățenii R. Moldova cu drept de vot că astăzi, 3 noiembrie 2024, în ziua desfășurării alegerilor pentru funcţia de președinte al R. Moldova, toate centrele multifuncționale activează conform programului de muncă special: de la 07:00 până la 21:00.
„La solicitarea cetățenilor R. Moldova cu vârsta peste 18 ani, vor fi eliberate buletine de identitate provizorii și vor fi înmânate buletinele de identitate confecționate.
Pentru informație suplimentară ne puteți contacta prin e-mail: [email protected], pagina de Facebook a ASP și la numărul de telefon al Serviciului suport clienți 14 909”, se spune în comunicatul ASP.
UPDATE 07:34 Mai mulți cetățeni moldoveni, stabiliți cu traiul în străinătate, și-au exprimat duminică dimineață, 3 noiembrie, dreptul la vot. Conform Ambasadei R. Moldova în Japonia, primele voturi pentru alegerile prezidențiale au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni au ales să-și facă datoria civică.
„(…) Le mulțumim pentru dedicația cu care au votat cu încredere pentru un viitor frumos al R. Moldova! Fiecare vot contează și fiecare gest ne aduce mai aproape de o țară mai puternică și unită”, se spune în comunicatul misiunii diplomatice.
„(…) Vă îndemnăm cu cel mai mare respect să ieșiți și să vă exprimați votul la orice secție de votare. Suntem bucuroși că suntem primii care au făcut acest lucru și în general cred că ar fi bine ca toți moldovenii să se obișnuiască să fie primii în ceva (…)”, a spus unul dintre cetățenii moldoveni care și-a exercitat dreptul la vot.
Potrivit misiunii diplomatice, Elena Naik, din orașul Tsukuba, membră a diasporei din Japonia, și-a exercitat și ea dreptul de vot, la scurt timp după intonarea imnului de stat și deschiderea secției de votare din Japonia. DETALII AICI.
UPDATE 07:00 Secțiile de votare s-au deschis fără incidente.
Pe 20 octombrie, în primul tur de scrutin, președinta în exercițiu, Maia Sandu, a acumulat 656 852 de voturi, în timp ce fostul procuror general, susținut de socialiști, Alexandr Stoianoglo, s-a ales cu 401 215 de voturi din partea cetățenilor.