Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Premierul Indiei va…

LIVE TEXT Premierul Indiei va întreprinde o vizită la Kiev. Război în Ucraina, ziua 908

Sursă foto: Reuters

UPDATE 20:10 Ministerul Afacerilor Externe al Indiei a anunțat că premierul indian Narendra Modi plănuiește să viziteze Ucraina în august, informează agenția Reuters, citată de BBC.

În iulie, Modi a fost la Moscova și s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Premierul Indiei a declarat că susține „rezolvarea pașnică a conflictelor” și speră la o „rezolvare rapidă între Moscova și Kiev”. Înaintea întâlnirii de la Moscova, Volodîmîr Zelenski a numit vizita lui Modi în Rusia „o mare dezamăgire și o lovitură pentru procesul de pace”.

Unul dintre subiectele întâlnirii dintre Modi și Putin a fost întoarcerea în țară a cetățenilor indieni, care au fost înșelați și forțați să semneze contracte cu Ministerul Apărării al Rusiei și care s-au găsit pe front în cadrul armatei ruse, relatează sursa citată. După vizita lui Modi, presa indiană, citând surse guvernamentale, a scris că Modi și Putin au convenit asupra rezilierii anticipate a contractelor cetățenilor indieni.

UPDATE 18:55 Vehiculul blindat de infanterie Pansarbandvagn 302 (PbV 302), produs de compania suedeză Hägglund & Söner, a fost aprobat pentru livrare către Forțele Armate ale Ucrainei, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării pe 19 august, potrivit The Kyiv Independent.

„Întregul stoc suedez” de vehicule PbV 302 face parte din „cea mai mare tranșă de asistență militară oferită de Stockholm pentru Ucraina”, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, anunțată la sfârșitul lunii mai, menționează sursa citată.

Echipat cu un tun automat, vehiculul de luptă cântărește peste 13 tone. Poate traversa terenuri dificile, inclusiv noroi și nisip, dar și apă.

Vehiculul a fost în serviciul armatei suedeze până în 2014 și a fost utilizat în timpul luptelor din Bosnia și Kosovo.

Până la începutul lunii iunie, au fost aprobate pentru utilizare în Ucraina peste 110 modele de vehicule militare, atât ucrainene, cât și străine, a precizat ministerul. O treime dintre vehicule erau produse local, iar restul proveneau din peste 20 de țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia și Italia. Șaizeci de echipamente au fost incluse în dotare în 2024.

UPDATE 16:09 Guvernul danez a decis să aloce al 20-lea pachet de asistență militară Ucrainei, în valoare de circa 104 de milioane de euro, scrie Hromadske.

Din motive de securitate, Danemarca nu a dezvăluit detalii despre ce va include exact noul pachet. Cu toate acestea, sprijinul va avea contribuții financiare pentru achiziționarea de echipamente fabricate din Ucraina, precum și mai multe donații prin intermediul partenerilor internaționali.

„Putin își continuă atacurile brutale și sângeroase asupra ucrainenilor. Este extrem de important ca Danemarca să continue să sprijine Ucraina, astfel încât să se poată apăra”, a subliniat ministrul Apărării Trols Lund Poulsen și a adăugat că acest pachet ar trebui să acopere atât nevoile pe termen scurt ale Ucrainei, cât și în următorii ani.

În prezent, Danemarca a decis să ofere sprijin financiar către Ucraina în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro. Până în 2028, țara a planificat să ofere până la 8 miliarde de euro.

UPDATE 15:18 Germania a furnizat un nou sistem de rachete de apărare antiaeriană IRIS-T SLS, 14 mi de cartușe de muniție de 155 mm, 10 drone navale și alte echipamente în ultima sa livrare de ajutor militar către Ucraina, a anunțat guvernul german.

Aceasta este a treia baterie IRIS-T SLS pe ​​care Germania o livrează la Kiev. SLS este o variantă cu rază scurtă de acțiune, cu o autonomie de funcționare de 12 kilometri. Ucraina operează, de asemenea, cel puțin patru versiuni IRIS-T SLM cu rază medie de acțiune, care pot trage rachete până la 40 de kilometri.

UPDATE 13:50 Unul dintre obiectivele cheie ale ofensivei Forțelor Armate ucrainene în regiunea Kursk este crearea unei „zone tampon”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Sarcina principală a acțiunilor noastre este să distrugem cât mai mult potențial rusesc, potențial de război și să desfășurăm o muncă maximă de contraatac. În special, aceasta este crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului – operațiunea noastră în regiunea Kursk”, a menționat președintele Ucrainei.

El a mai spus că armata ucraineană dă rezultate „bune și necesare” în luptele din vecinătatea Toretsk, regiunea Donețk. Potrivit lui Zelenski, forțele armate ucrainene „fac totul pentru a-și menține pozițiile”.

UPDATE 13:19 Militarii ucraineni au distrus, luni, al treilea și ultimul pod peste râul Seim din zona Gluskovsk, regiunea Kursk. Distrugerea podului nu a fost confirmată, deocamdată, de către armata ucraineană. Kievul a confirmat până acum distrugerea a două poduri în aceeași regiune.

Recent, forțele aeriene ucrainene au difuzat o înregistrare video cu distrugerea unui pod în regiune. Despre distrugerea ultimului pod peste râul Seim au scris bloggerii ruși, dar și consilierul guvernatorului regiunii Kursk. Acesta a declarat că „distrugerea podului nu va oferi un avantaj serios, deoarece armata rusă ar putea organiza rapid traversarea râului cu ajutorul pontoanelor”, scrie Meduza.

UPDATE 11:00 Atacurile armatei ruse în Ucraina din ultima zi au ucis cel puțin patru persoane, iar rănite sunt cel puțin 17, inclusiv un copil, au informat autoritățile regionale, scrie Kyiv Independent.

În regiunea Donețk, atacurile rusești au ucis trei persoane, iar răniți sunt nouă în ultima zi, a informat guvernatorul Vadim Filashkin.

Atacurile ruse împotriva localităților Toretsk, Mirnohrad și Rozliv au dus la un deces și o rănire în fiecare dintre localități. Patru persoane au fost rănite în Novoukrainka, una în Kostiantynivka și una în Hirnik, potrivit guvernatorului.

Atacurile rusești împotriva regiunii Herson au rănit trei persoane în ultima zi, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin. Avariate sunt 49 de case civile, mai multe școli, un magazin și alte clădiri.

8:14 Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 11 drone de atac de tip Shahed care au fost lansate de Rusia, au raportat Forțele Aeriene ucrainene.

Rusia a lansat dronele din regiunile Kursk și Krasnodar.

Grupuri mobile ale Forțelor Aeriene Ucrainene au fost implicate în respingerea atacurilor aeriene. Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Mîkolaiv, Cherkasî, Vinnitsia, Kiev, Dnipro, Harkiv, Sumî și Donețk

Război în Ucraina, ziua 907